Nová registrace Zapomenuté heslo

5 jídel, která zvýší vaši imunitu

6. 12. 2021
Vývar
Unsplash/Kadir Celep

Jak zůstat fit a zlepšit obranyschopnost svého organismu v tomto období? Přidejte do svého jídelníčku následující pokrmy a potraviny. Budete odolnější a chřipka si na vás jen tak nepřijde.

Kuřecí polévka


Někdo jí také říká tekutý penicilin. Když vás trápí nachlazení, po horké polévce se vám hned uleví. Silný vývar funguje ale i jako prevence a co se týče prohřátí, není snad nic lepšího. Uvařte si nejlepší kuřecí vývar podle našeho receptu nebo třeba bleskovou kuřecí pho.

Nejlepší kuřecí vývar

Nejlepší kuřecí vývar

< 75 min
4.7(85x)
Přečíst recept

Jogurt

Abyste měli silnou imunitu, organismus musí mít vyvážený poměr zdraví prospěšných bakterií. Pro takovou misi jsou ideálním partnerem probiotika. Dejte si každý den jogurt s živými bakteriemi nebo třeba kefír či acidofilní mléko. Pokud mléčné výrobky příliš nemusíte, svoji roli skvěle splní i kysané zelí.

Domácí jogurt

Domácí jogurt

> 60 min
4.4(37x)
Přečíst recept

Zelený čaj

Zelený čaj je plný polyfenolů, které pomáhají v boji proti Alzheimerově chorobě, infarktu i roztroušené skleróze. Bohatý je také na antioxidanty pomáhající neutralizovat škodlivé volné radikály. Některé druhy dokonce obsahují více vitaminu C než citrusy.

  • Abyste jeho blahodárné účinky dokonale využili, musíte ho také správně připravit. Zelený čaj nikdy nezalévejte vařící vodou, čaj by mohl mít štiplavou chuť. Stačit bude 80 °C.

Zelené smoothie

Zelené smoothie

< 10 min
3.9(10x)
Přečíst recept

Ryby

Hlavním zdrojem vitaminu D jsou sluneční paprsky, kterých si v těchto dnech moc neužíváme, takže je ten pravý čas podpořit jeho tvorbu jinak. Důležitý vitamin pozitivně ovlivňuje celkovou imunitu a chrání srdce.

  • Najdete ho ve všech rybách, vysoké množství ho mají například makrely, losos či tuňák. Spoustu ho ale obsahují i konzervované ryby.

Potraviny obsahující rozpustnou vlákninu

Vláknina pročišťuje tělo a pomáhá bojovat s bakteriálními infekcemi. V trávicím traktu působí jako prebiotikum. Spoustu rozpustné vlákniny najdete například v luštěninách, semínkách, obilovinách (hlavně v žitě, ovsu a ječmenu), kořenové zelenině, bramborách a některém ovoci (především v jablkách a banánech).

Související články