Nová registrace Zapomenuté heslo

Výzva Sladké trojky: Je vaší vášní pečení a milujete zmrzlinu? Buďte kreativní a vyhrajte zajímavou odměnu

9. 8. 2025
zmrzlina APETIT
Apetit
Martinova zmrzlina Terezina zmrzlina Vojtova zmrzlina Další
2 fotky

Je vaší vášní pečení? A zamilovali jste se do výroby domácí zmrzliny? V srpnové Výzvě Sladké trojky spojíte obojí dohromady: vytvořte vlastní verzi zmrzliny v oplatce. Hlavní cenou je voucher na 1000 Kč do sítě kaváren Ippa Café. 

Zmrzlina v oplatce není tak těžká disciplína, jak se může zdát. Ve verzi podle Apetitu vytvoříte smetanovou jahodovou zmrzlinu a plnit ji budete do sušenek z lískových oříšků a kokosu. Ale vaší fantazii se meze nekladou – vytvořte vlastní verzi, upečte libovolnou oplatku a doplňte ji jakoukoliv domácí zmrzlinou. Když svůj výrobek pošlete do 25. srpna na mail vyzva@apetitonline.cz, zapojíte se do soutěže, v níž hlavní výhrou bude poukaz do sítě kaváren IPPA Café v hodnotě 1000 Kč.

S tou samou výzvou se před vámi poprala Sladká trojka, tedy finalisté Peče celá země Vojta Vrtiška, Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Vojtova zmrzlina v oplatce reflektuje moderní zmrzlinové trendy: „Uvnitř najdete smetanovou ganáž s olivovým olejem. Dále křupavou vrstvu z oplatek a lískooříškového praliné. Lískooříškovou madlenku s olivovým olejem a citronovou kůrou. Celkovou sladkost sráží citronový gel s kousky citronu naloženého v soli,“ říká Vojta Vrtiška, vítěz poslední řady Peče celá země.

Recept z Apetitu: Jahodová zmrzlina v sušence

Příprava: 45 minut + chlazení a mražení
Pečení: 9 minut
Množství: pro 4–6 osob
Obtížnost: středně náročné  

Na jahodovou zmrzlinu: 3 velké žloutky, 200 g krupicového cukru, 200 ml plnotučného mléka, 600 g jahod, na kousky, 400 ml smetany ke šlehání (33 %)

Na sušenky: 4 velké bílky (asi 120 ml), 200 g krupicového cukru, špetka soli + 1 lžíce medu, 70 g lískových oříšků, nasucho opražených a nasekaných najemno, 140 g strouhaného kokosu, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. V hrnci rozšlehejte žloutky, cukr a mléko a zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout, resp. když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička, je hotovo.
  2. Odstavte a vlijte přes síto do čisté mísy. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, pak umístěte nejlépe přes noc do lednice. 
  3. Jahody rozmixujte se smetanou dohladka a vmíchejte do vychlazené zmrzlinové směsi. Nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat, poté zmrzlinu uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku zatuhnout.  
  4. Všechny přísady na sušenky vložte do žáruvzdorné mísy a promíchejte. Za stálého míchání zahřívejte nad vodní lázní – těsto by mělo postupně houstnout, lepit a začít se odtahovat od stěn mísy. Dávejte pozor, aby nezhnědlo, ale zůstalo světlé, celý proces trvá asi 8 minut. Stáhněte z ohně a nechte 20 minut chladnout.
  5. Troubu předehřejte na 150 °C. 
  6. Naberte lžíci těsta, navlhčenou dlaní válejte kuličky a skládejte je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Špičky prstů navlhčete a každou kuličku zploštěte na placičku o průměru 8 cm. Pečte 9 minut, nebo až sušenky zezlátnou. Nechte vychladnout. 
  7. Zmrzlinu vyndejte z mrazáku a nechte povolit. Na sušenku položte kopeček zmrzliny a přiklopte druhou sušenkou, okraje uhlaďte. Nechte zatuhnout v mrazáku.

Přidejte se k naší Výzvě Sladké trojky i vy a nezapomeňte se podělit o svoji fotografii a zážitek z pečení. Těšíme na ně na našem mailu!

Sdílet článek

Sladká trojka Sladké pečení Zmrzlina Vojtěch Vrtiška

Související články