Nová registrace Zapomenuté heslo

Úvodník šéfredaktorky Apetitu Jany Kopecké: Česko-slovenské Vánoce

19. 11. 2024
Jana Kopecká
Apetit

Vánoce v Apetitu byly letos česko-slovenské. Pozvali jsme totiž slovenskou cukrářku Petru Tóthovou, kterou milujeme jako porotkyni v show Peče celé Slovensko. Hvězda slovenské cukrařiny pro vás nejen sepsala recepty na vánoční cukroví, ale zúčastnila se i jejich pečení přímo v redakci, a rozpovídala se o tom, jaké cukroví ona sama na Vánoce chystá a jak se dostala k cukrařině. Jaké je vánoční číslo Apetitu, které je již na stáncích?

Prosincové číslo Apetitu voní vanilkou, perníkem i skořicí. Recepty na klasické cukroví v moderním pojetí jsme získali od úspěšné slovenské cukrářky Petry Tóthové: vosí hnízda s pistáciemi a malinami, barevné linecké ochucené mákem, kakaem, čajem matcha nebo košíčky ve stylu Schwarzwaldského dortu a Opilého Izidora. V rozhovoru pak Petra poradí, jak si usnadnit pečení, a také přiblíží, jaké sladkosti mají na Slovensku největší úspěch.

Vánočka 3x jinak

Ve vánočním Apetitu pečeme tři různé vánočky: klasickou kynutou, kváskovou a rychlou tvarohovou bez kynutí a přinášíme inspiraci na jedlé dárky. Pokud nejste milovníky masa, oceníte naše vegetariánské štědrovečerní menu složené z krému z pečené zeleniny, smažené hlívy s bramborovým salátem, Wellingtonu bez masa a sýrových kroket. Pro ostatní jsme připravili různé druhy slavnostních pečínek z bůčku, hovězího, telecího i kuřecího masa, ale také čtyři různé rybí polévky.

Rychlé večeře (nejen) podle Zdeňka Pohlreicha

Prosinec je jedním z nejvíce hektických období, proto jistě oceníte recepty na rychlé večeře, a na rychlost sází také Zdeněk Pohlreich, jehož nová kuchařka se jmenuje 30 minut a v prosincovém čísle najdete nejen rozhovor s šéfkuchařem, ale také čtyři recepty z knihy.

Výlet za jídlem i trocha osvěty

Kromě receptů se v prosincovém Apetitu dozvíte, jaké jsou rozdíly v másle, které najdete v obchodech, a jak se které máslo chová při pečení. Sepsali jsme vám dokonalý návod na svařák a jestli dáváte přednost spíše bublinkám, můžete se s námi vydat za španělskými šumivými víny Corpinnat. A pokud chcete zůstat ještě chvíli na cestách, nabízíme výlet do Nizozemska, kde ochutnáte tradiční vafle se sirupem, obložené chleby broodjes nebo krokety z hovězího ragú.

Nové vánoční číslo časopisu Apetit je právě v prodeji. Navíc k němu tento měsíc dostanete směs koření Avokádo na svařené víno, které vám může zpříjemnit čekání na Ježíška (recepty na pruvodcechuti.cz). A pokud se alkoholu vyhýbáte, můžete ho použít třeba do nealkoholického jablečného punče (více receptů najdete na pruvodcechuti.cz).

CHCI PROSINCOVÝ APETIT

Sdílet článek

Šéfredaktorka Apetitu Edice Apetit Vánoční cukroví Petra Tóthová Slovenská kuchyně Vánočky Vegetariánské Rychlé večeře Zdeněk Pohlreich Svařák Šumivá vína Nizozemská kuchyně

Související články