Nová registrace Zapomenuté heslo

Festivalové menu pro náročné aneb Co jíst, když nechcete jen smažák a hranolky? Máme gastro tipy z Hradů i Benátské

27. 6. 2025
Hudební festival léto jídlo
Shutterstock
Festival Hrady CZ má neopakovatelnou atmosféru Na festivaly se samozřejmě jezdí hlavně za hudbou, ale dobře se najíst je krásný bonus Zobrazit
galerii

Festivaly dávno nejsou jen o smažáku a klobáse. Statisíce lidí, kteří každoročně vyráží na hudební festivaly, jsou už z generací, které si potrpí i na dobré jídlo – a kromě hudebního programu a outfitu řeší i to, co budou na festivalu jíst. Street food, který je na festivalech k dostání, má kvalitu a úroveň, tak se pojďme podívat, co „frčí“. 

Na prvním hudebním festivalu jsem byla v 16 letech. Rock for People se tenkrát ještě konal v Českém Brodě, spalo se ve stanu, párek v rohlíku byl k snídani i k obědu a boty od bahna patřily k festivalovému koloritu. Doba pokročila a rozhodně není jedinou změnou, že se tento konkrétní festival přesunul na letiště v Hradci Králové.

Pořadatelé si uvědomují, že hudba a dobrý výběr interpretů jsou sice základ úspěchu, ale je třeba myslet i na zábavu mimo stage a kvalitní gastronomii. Proto jsem se zájmem sledovala, jak Lukáš Hejlík s Evou Adamczykovou informovali, kde se najíst přímo na Rock for People: japonské rýžové sendviče Onigari vypadaly skvěle, barbecue Hell Smoke BBQ provonělo Instagram a s Eviným langošem, který k fesťákům patří, se plně ztotožňujeme. 

„Češi se letos podle výzkumu Generali České pojišťovny chystají na jeden až dva festivaly a jejich oblíbenost stále roste. Hudební akce před těmi ostatními podle průzkumu upřednostňuje 77 % Čechů. Zatímco v uplynulých dvou letech na nějaký hudební festival alespoň jednou vyrazilo 57 % respondentů, letos se zájem zdá být ještě větší. Dokládá to i návštěvnost festivalu Rock for People, jednoho z prvních v sezoně. Zatímco v roce 2024 festival přilákal přes 40 tisíc návštěvníků, na jubilejní 30. ročník dorazilo více než 50 tisíc fanoušků,“ píše se na Seznam Zprávy.

Chystáte se na některý z festivalů? Pak byste měli promyslet i to, jak a kde se na akci najíte. 

Základní pravidla festivalového stravování

  • Vybírejte pečlivě: Zkuste přijet najedení, ať není první věc, co budete řešit, jídlo. A pak si nabídku projděte, ať můžete udělat plán. Kde si dáte kávu, kde první drink, kde to vypadá dobře na sladkou tečku v podobě vaflí a kde si dáte večeři, ať máte energii na party až do noci? Snažte se jíst pestře, nebojte se vyzkoušet ani neznámé dobroty, myslete na bílkoviny.
  • Přivezte si svoje dobroty: Není nic špatného na vlastních zásobách – nestrávíte tolik času ve frontě a nebudete riskovat, že vám smažené jídlo nesedne. Zabalte sušené maso, oříšky, proteinové tyčinky, ale na první den i cherry rajčata nebo baby karotky.
  • Hodně pijte a hydratujte: Déšť nikomu na festivalu nepřejeme, ale ono není o nic příjemnější strávit tři dny na horkém slunci. Alkohol, tanec, slunce a málo spánku velmi snadno dehydratují. Kromě pokrývky hlavy myslete i na dostatečný pitný režim. A tím není myšleno pivo už k snídani a panáky od oběda. Snažte se vodu pít pravidelně a bez ohledu na pocit žízně.
  • „Na letních festivalech je klíčové dbát na dostatečný pitný režim – ideálně v podobě čisté vody nebo minerálky, která v horkých dnech pomáhá doplnit elektrolyty. Z festivalové nabídky doporučuji vybírat například wrap s kuřecím masem a zeleninou, hummus s pita chlebem nebo poke bowl s lososem – tedy jídla, která zasytí a zároveň dodají tělu potřebnou energii," říká nutriční specialistka Šárka Měřičková.
  • Je to zábava na pár dní, tak si to hlavně užijte. A režim se nesnažte dodržovat za každou cenu, klidně hřešte.

Na co se těšit na Hradech či Benátské?

Benátská! s Impulsem: 24.–27. července v Liberci

„Nároky návštěvníků každým rokem rostou a pro nás je zábavná výzva jim vždy poskládat co nejzajímavější ‚repertoár’‘ pochutin, aby byli spokojeni nejen po hudební stránce, která je po dramaturgické stránce také velmi rozmanitá. Chceme, aby si na své přišla celá rodina nebo celá parta, která se na Benátskou vydá. Letos naše stánky nabízejí širokou škálu: od klasických hamburgerů, pizzy a gyrosu přes halušky a zapiekanky až po exotičtější mongolské a korejské speciality. Nechybí ani sladké pokušení v podobě trdelníku, churros nebo jahod v čokoládě. Myslíme i na vegetariány a milovníky rybích specialit. Gastronomie je pro nás stejně důležitá jako hudba. Festival má být kompletní zážitek pro všechny smysly,“ říká Petr Pečený, spolumajitel festivalu.

  • Streetfood klasiky: hamburgery, tortilly, stripsy, pizza, gyros, zapiekanky
  • Mezinárodní speciality: čínské nudle, mongolské a korejské speciality, rybí speciality, speciality od Knedlíkárny
  • Tradiční a české: masové směsi, bramborové speciality, halušky, langoše
  • Vegetariánské speciality
  • Sladkosti a dezerty: trdelník, churros, donuty, rolovaná zmrzlina, jahody v čokoládě a k tomu káva

Hrady CZ: 8 hradů v průběhu léta

„Na festivalu Hrady CZ letos máme všechna obvyklá nejoblíbenější jídla: burgery, hot dogy, tortilly, kebab i gyros. Dále belgické hranolky s původní recepturou, excelentní pizzu z čerstvých surovin nebo třeba jahody v čokoládě a vafle. Orientální kuchyně je zastoupená mongolským a vietnamským stánkem. Gastronováčci na Hradech CZ budou hotovky do rohlíku nebo Crazy Potato, food truck nabízející různé speciality z brambor a Churros,“ vyjmenovává Klára Bobková z tiskového oddělení festivalu.

Zdroje: Fitnessfirst.co.uk, Seznamzpravy.cz, Benatska.cz, Hradycz.cz

Sdílet článek

Letní festivaly Street food

Související články