
Chcete jíst kvalitní potraviny? Naučte se číst etikety! Zjistíte z nich nejen složení, ale také výživovou hodnotu. Když se těchto pár základních triků naučíte, budete mít mnohem lepší přehled o tom, co vlastně jíte. A taky možná zjistíte, že ta úžasná proteinová tyčinka není zdaleka tak úžasná, jak jste si mysleli.
Spousta lidí si při nákupu pozorně čte, jaké má který výrobek složení. Nejsrozumitelnější jsou samozřejmě údaje o množství tuku, soli a cukru. Pak jsou tam ale ještě jiné, poněkud záhadné. Jenže pokud vás zajímá, co opravdu jíte, měli byste je umět prokouknout. Proto jsme pro vás vybrali jedno z hotových jídel, která jsou běžně k mání v českých supermarketech, a rozšifrovali jsme pro vás etiketu.
Rajčatová omáčka s masovými knedlíčky
Obsah živin ve 100 g výrobku: Bílkoviny: 4,6 g. Tuky: 8,6 g. Sacharidy: 10,5 g. Energetická hodnota: 575 kJ/137 kcal. Obsahuje mleté maso, vodu, zeleninu, rajčatový protlak, mouku, strouhanku, sůl, rostlinný olej, zahušťovadlo aj. Obsahuje lepek.
- Mleté maso (hovězí i vepřové, poměr neuveden)
Výrobce udává 25 %, tedy celou čtvrtinu obsahu; to je poměrně slušná devíza. Nicméně mleté maso, které se přidává do hotových jídel, pochází pochopitelně z dobytka z velkochovu. Údaje o původu masa uvádějí na etiketě pouze výrobci biomasa.
- Voda
V některých mražených polotovarech je jí až příliš – na úkor jiných surovin (například masa nebo ryb; v podobě ledu totiž zvyšuje hmotnost). V tomto hotovém jídle však zřejmě není množství vody problém. Po ohřátí podle návodu měla omáčka vyhovující hustotu. Zelenina (mrkev, celer, petržel) + rajčatový protlak
Výrobce nemá povinnost uvádět přesná množství, a nedozvíme se je ani z této etikety. Pozor na celer – může vyvolat alergickou reakci.
- Pšeničná mouka, strouhanka, sůl
Není uvedeno přesné množství, což může být problém u soli – spousta lidí si solení musí hlídat. Mouka a strouhanka slouží k zahuštění.
- Rostlinný olej
Tahle položka je v pořádku, i když není specifikován druh. Pouze palmový olej může podle některých studií negativně působit na ukládání tuku v cévách.
- Zahušťovadlo
Používá se jako výplň a slouží také k prodloužení trvanlivosti; neobsahuje žádné výživné látky. Nejobvyklejší je modifikovaný škrob.
- Přídatné látky
Ačkoli nejsou všechna ‚éčka‘ zákeřná, některá mohou vyvolat astma, alergie, nebo dokonce zhoubné bujení. V našem případě jde o zahušťovadla (E 407, E 407a), látku Limax (E 262, E 325) a protispékavou látku oxid křemičitý (E 551).

Na co si dát pozor?
Látky zvýrazňující chuť a vůni
- E 621 – glutamát sodný – ano, ten bílý prášek, tak běžný v čínské kuchyni. Najdete jej v každé ,pytlíkové‘ polévce. Zvýrazňuje chuť a vůni, bohužel však také zadržuje vodu v těle a dost lidí je na něj alergických (tzv. syndrom čínské kuchyně).
- E 635 – ribonukleotid sodný, má podobné účinky jako glutamát.
- Látky zvyšující trvanlivost – benzoát sodný (E 211), oxid siřičitý (E 220): ve větším množství zbytečně zatěžují organismus.
- Barviva (E 104, E 110, E 122, E 124, E 132, E 133); běžná jsou hlavně v limonádách.
Co na etiketách nebývá
Koření Někdy výrobce neuvede konkrétní přidané koření, například chilli papričky nebo jiné pálivé papriky. Právě na ně má však mnoho lidí alergii! To se týká také některých barviv, která se v potravinářství používají.
Jak porozumět nejčastějším údajům na obalu
- Polovina balení – jedna porce: Nedejte se zmást: není jedna porce jako jedna porce. Někdo přece může jíst víc! Jinými slovy – pokud spořádáte na posezení celé balení, musíte také znásobit všechny údaje.
- Ve 100 gramech: Tohle je ta nejpodstatnější informace! Pokud srovnáte dva tři ,stejné‘ výrobky, snadno zjistíte, který obsahuje nejvíc prospěšných látek, a naopak nejméně těch, kterým se chcete vyhnout.
- Energetická hodnota: Jeden kilojoul rovná se 4,2 kalorie. Pokud si hlídáte linii, nezapomeňte přepočítávat.
- Karbohydráty: Dodávají nejvíc energie. Pokud však výrobek obsahuje 10 g na 100 g cukru (škrobů), měli byste zbystřit: to je opravdu hodně! Mnohem lepší pro vaše zdraví jsou 2 g nebo méně na 100 g výrobku.
- Tuky: Pokud jej výrobek obsahuje více než 5 g na 100 g, vyhněte se mu obloukem. Nízkotučné potraviny mají 1 g tuku ve 100 g. Obecně bychom se měli vyhýbat nasyceným tukům; ty se skrývají i za názvy ztužený nebo částečně ztužený tuk. Zaměřte se raději na potraviny, ve kterých je více těch nenasycených.
- Sůl: Bez ní to nejde, ale denní maximum je 6 g. Zkuste si jeden den vést záznamy o tom, kolik jste jí vlastně do těla dostali. Nejvíc, celých 75 %, je ukryto v hotových jídlech, polotovarech, sýrech, uzeninách… 0,5 g sodíku (1,25 g soli) ve 100 g je moc; správně je 0,1 g sodíku (0,25 g soli). Pokud je na etiketě pouze údaj o sodíku, obsah soli je jeho dvouapůlnásobek.
- Doba trvanlivosti: Na všem, co se snadno kazí (ryby, chlazené maso, hotové saláty, masné a mléčné výrobky), musí být uvedeno datum spotřeby (,spotřebujte do…‘). Na sušenkách, konzervovaných, sušených i mražených potravinách najdete datum doporučené spotřeby (,best before’). Když si tedy dáte ,archivní‘ sušenky, nic se vám nestane – jen asi nebudou tak dobré.
Může obsahovat…
U oplatek, rozinek, čokolády i jinde lze najít upozornění, že výrobek může obsahovat stopy lískových oříšků, mandlí, sezamu či buráků. To je důležité pro alergiky (alergie na buráky je nejčastější) nebo pokud danou dobrotu kupujete pro malé děti. Vyznejte se v žargonu
- Nízkotučné neznamená vždy nízkokalorické. Tyhle produkty často dohánějí chuť vyšším množstvím cukru.
- Snížený obsah tuku. Míněno v porovnání s plnotučnou verzí výrobku. Pokud ta obsahuje oproti jiným značkám hodně tuku, může být nízkotučná s ostatními na stejné úrovni.
- Bez přidané soli. I tak může být ve výrobku velké množství soli!
- 90 % bez tuku. Znamená to 10 procent tuku, tedy vlastně velmi mnoho!
- Light. Velmi fádní označení, které vám toho vlastně moc neřekne.
- Zvýšený obsah vápníku. Super – jenže tam zároveň může být víc něčeho, po čem vaše tělo zrovna netouží, například soli. Až tedy budete dětem kupovat pochoutku s extra vápníkem, pozorně si prostudujte složení.