Nová registrace Zapomenuté heslo

5 surovin pro zdraví. Projezte se k imunitě

3. 10. 2020
Kurkuma
Chinh le Duc Vu/Unsplash

Vybrali jsme pro vás potraviny, které jsou nabité zdravím a blahodárnými účinky. Objevte jejich skrytou sílu a ochutnejte si je v našich receptech. Jsou skvělým způsobem, jak před podzimem a plískanicemi nastartovat imunitu.

Kurkuma

Zářivě žlutý prášek ukrývá silný antioxidant kurkumin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Detoxikuje játra, chrání kůži a podporuje prokrvení organismu. I proto patří kurkuma k nejzdravějšímu koření.

Polévka s kurkumou a uzeným kuřetem

Polévka s kurkumou a uzeným kuřetem

< 10 min
4.6(14x)
Přečíst recept

Zázvor

Koření a ostřejší přísady jsou pro nás důležité. I u nich však platí, že všeho moc škodí. Špetka nebo decentní množství mnohdy splní svůj účel. Zázvor zažene bacily raz dva.

  • Rozmělněte ho třeba do kari pasty. Pokud vás baví výraznější chutě, nebojte se přidat do jídla zázvor nakrájený na tenké nudličky julienne.
  • Zato najemno nastrouhaný se kořen zázvoru v polévce, třeba dýňové či mrkvové, dokonale ztratí.
  • A náš favorit? Zázvorový likér. Ideální životabudič pro ty, kteří podléhají chřipkovým epidemiím.
Bleskové kari

Bleskové kari

< 25 min
4(127x)
Přečíst recept

Med

Hojivý balzám, jenž tiší a uklidňuje. Pomáhá proti bolestem v krku a má antibakteriální účinky. Horká voda s medem a citronem v zimě skvěle prohřeje. Pro imunitu je důležité, že sladký nektar příznivě působí na zdravou střevní mikroflóru.

Stejně jako u kvašené zeleniny je podstatné, abyste ho jedli čerstvý a bez tepelné úpravy, a vybrali si opravdu kvalitní, nefalšovaný a nedoslazovaný. 

Chléb se sýrem a s medem

Chléb se sýrem a s medem

< 10 min
4.4(11x)
Přečíst recept

Kvašená zelenina

Koncentrovaná moudrost předků. Kvašená zelenina se v různých obměnách vyskytuje po celém světě. Díky bakteriím mléčného kvašení je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a enzymů.

  • Naše tradiční kvašené zelí je nejlepší zcela obyčejně, jako příloha k jídlu, nebo zjemněné nastrouhaným jablíčkem a pár kapkami za studena lisovaného oleje.
  • Kvašenou zeleninu můžete vložit do polévky nebo do hot dogu. Důležité je podávat kvašené dobroty za studena, tepelná úprava nenávratně ničí všechny zdraví prospěšné bakterie.

Hlíva ústřičná

Výživná houba, která umí nastartovat obranyschopnost organismu. Je nabitá minerály, vitaminy a antioxidanty. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá odvádět z těla škodliviny. Její obrovskou předností je, že ji seženete prakticky v jakémkoliv větším obchodě. A pokud rádi zahradničíte, můžete si ji poměrně snadno sami vypěstovat. 

Hlívový guláš

Hlívový guláš

< 60 min
4.1(235x)
Přečíst recept

Zdroje informací: časopis Apetit, Healthline, Health

Sdílet článek

Související články