
Opravdu jste už letos z rajčat a cukety vyzkoušeli snad úplně všechny recepty? Možná ne tak docela. Steak s cuketovou salsou, smažená rajčata s burratou a pestem nebo rajčatový tatarák ukazují, že i z dobře známých surovin se dají připravit nečekané kombinace. A nejen tyto...
Cukety a rajčata jsou známá dvojka, které se v tuto dobu jen těžko vyhnete. Ze zahrádky je nosíme po kilech, na trzích jimi přetékají bedýnky a v kuchyni někdy člověk neví, co s nimi dál. Přitom umí víc než jen klasické lečo nebo zapečenou cuketu se sýrem. Tady je pár nápadů, jak s nimi naložit trochu jinak, ale pořád jednoduše a s výsledkem, který stojí za to.
Rajčatový tatarák
Syrová rajčata na chlebu? Zní to obyčejně, ale když je upečete, nasekáte najemno, přidáte šalotku, kapary, trochu olivového oleje a kapku worcesteru, vznikne něco, čemu bez ostychu můžeme říkat „rajčatový tatarák“. Přidané koření i samotná rajčata dokážou vykouzlit tajemnou chuť umami, proto není divu, že i obyčejná zelenina může připomínat známou masovou směs. Na opečené topince s česnekem se z toho stává letní večeře, kterou zvládnete během pár minut.

Cuketový quiche
Slané koláče jsou sázka na jistotu, ale místo obvyklého špenátu nebo slaniny zkuste tentokrát cuketu smotanou do úhledných ruliček, bylinky, crème fraîche a sýr feta. Pokud se vám bezmasá varianta příliš nezamlouvá, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku. Cuketový slaný koláč je výborný také studený, proto si ho můžete vzít druhý den k obědu do práce nebo jako svačinu na výlet.

Smažená rajčata s burratou a pestem
Zní to trochu neobvykle, ale recept funguje skutečně skvěle i s našimi rajčaty. Na tuto úpravu jsou ideální velké masité odrůdy, např. býčí srdce. Stačí silnější plátky obalit v jemné strouhance a rychle osmažit. Na talíři pak doplnit burratou a lžící bazalkového pesta. Kombinace křupavého povrchu, krémového středu a bylinek je jeden z důvodů, proč si tenhle recept zapamatovat.

Orzo s konfitovanými rajčaty a rybou
Pokud neznáte „konfitování“, tak je nejvyšší čas si doplnit znalost, a to třeba u tohoto receptu. Různobarevná rajčata vsypte do pekáčku, zalijte ze 2/3 olejem, přidejte bylinky, česnek a nechte péct, až lehce zkaramelizují a rozpečou se. Takto vznikne základ, který stačí smíchat s vařeným orzem a navrch položit kousek opečené bělomasé ryby. Lehké, ale přitom plnohodnotné jídlo.

Cuketové bábovičky se sýrem
Malé slané muffiny z nastrouhané cukety, vajíček, mouky a sýra jsou skvělé jako pohoštění k vínu nebo jako zdravější svačinka na cesty. Hodí se do silikonových formiček na bábovičky, ale klidně i do plechu na muffiny. V troubě vyběhnou, uvnitř zůstanou vláčné a dají se jíst teplé i studené. Recept navíc můžete dle chuti a možností obměňovat – přidejte oblíbené bylinky, sýr nebo třeba na plátky nakrájené žampiony.

Steak s cuketovou salsou
Cuketa nemusí být vždycky jen příloha. Nahrubo nasekaná, smíchaná s bylinkami, olivovým olejem a trochou citronu poslouží jako svěží salsa k dobrému steaku. Funguje podobně jako chimichurri – maso nepřebije, jen mu dodá jiný rozměr.

Rajčata a cukety netřeba brát jako samozřejmost nebo nudu. Stačí pár neobvyklých úprav i z této „zahradní klasiky“ lze připravit jídla, na které se i na konci sezóny zbíhají sliny. A pokud vám přeci jen ještě dost úrody zbylo, vsaďte na klasiku, jako je topinková bomba a domácí kečup.
Zdroj informací: Apetit
Recepty













