Nová registrace Zapomenuté heslo

Poslední výzva pro rajčata a cukety aneb Máme pro vás recepty, které jste letos možná ještě nevyzkoušeli

29. 8. 2025
Smažená rajčata s burratou a pestem
Apetit

Opravdu jste už letos z rajčat a cukety vyzkoušeli snad úplně všechny recepty? Možná ne tak docela. Steak s cuketovou salsou, smažená rajčata s burratou a pestem nebo rajčatový tatarák ukazují, že i z dobře známých surovin se dají připravit nečekané kombinace. A nejen tyto...

Cukety a rajčata jsou známá dvojka, které se v tuto dobu jen těžko vyhnete. Ze zahrádky je nosíme po kilech, na trzích jimi přetékají bedýnky a v kuchyni někdy člověk neví, co s nimi dál. Přitom umí víc než jen klasické lečo nebo zapečenou cuketu se sýrem. Tady je pár nápadů, jak s nimi naložit trochu jinak, ale pořád jednoduše a s výsledkem, který stojí za to.

Rajčatový tatarák

Syrová rajčata na chlebu? Zní to obyčejně, ale když je upečete, nasekáte najemno, přidáte šalotku, kapary, trochu olivového oleje a kapku worcesteru, vznikne něco, čemu bez ostychu můžeme říkat „rajčatový tatarák“. Přidané koření i samotná rajčata dokážou vykouzlit tajemnou chuť umami, proto není divu, že i obyčejná zelenina může připomínat známou masovou směs. Na opečené topince s česnekem se z toho stává letní večeře, kterou zvládnete během pár minut.

Rajčatový tatarák

Rajčatový tatarák

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Cuketový quiche

Slané koláče jsou sázka na jistotu, ale místo obvyklého špenátu nebo slaniny zkuste tentokrát cuketu smotanou do úhledných ruliček, bylinky, crème fraîche a sýr feta. Pokud se vám bezmasá varianta příliš nezamlouvá, přidejte na kostičky nakrájenou slaninu nebo šunku. Cuketový slaný koláč je výborný také studený, proto si ho můžete vzít druhý den k obědu do práce nebo jako svačinu na výlet.

Cuketový quiche

Cuketový quiche

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Smažená rajčata s burratou a pestem

Zní to trochu neobvykle, ale recept funguje skutečně skvěle i s našimi rajčaty. Na tuto úpravu jsou ideální velké masité odrůdy, např. býčí srdce. Stačí silnější plátky obalit v jemné strouhance a rychle osmažit. Na talíři pak doplnit burratou a lžící bazalkového pesta. Kombinace křupavého povrchu, krémového středu a bylinek je jeden z důvodů, proč si tenhle recept zapamatovat.

Smažená rajčata s burratou a pestem

Smažená rajčata s burratou a pestem

< 25 min
5(2x)
Přečíst recept

Orzo s konfitovanými rajčaty a rybou

Pokud neznáte „konfitování“, tak je nejvyšší čas si doplnit znalost, a to třeba u tohoto receptu. Různobarevná rajčata vsypte do pekáčku, zalijte ze 2/3 olejem, přidejte bylinky, česnek a nechte péct, až lehce zkaramelizují a rozpečou se. Takto vznikne základ, který stačí smíchat s vařeným orzem a navrch položit kousek opečené bělomasé ryby. Lehké, ale přitom plnohodnotné jídlo.

Orzo s konfitovanými rajčaty a rybou

Orzo s konfitovanými rajčaty a rybou

> 60 min
5(2x)
Přečíst recept

Cuketové bábovičky se sýrem

Malé slané muffiny z nastrouhané cukety, vajíček, mouky a sýra jsou skvělé jako pohoštění k vínu nebo jako zdravější svačinka na cesty. Hodí se do silikonových formiček na bábovičky, ale klidně i do plechu na muffiny. V troubě vyběhnou, uvnitř zůstanou vláčné a dají se jíst teplé i studené. Recept navíc můžete dle chuti a možností obměňovat – přidejte oblíbené bylinky, sýr nebo třeba na plátky nakrájené žampiony.

Cuketové bábovičky se sýrem

Cuketové bábovičky se sýrem

< 50 min
5(2x)
Přečíst recept

Steak s cuketovou salsou

Cuketa nemusí být vždycky jen příloha. Nahrubo nasekaná, smíchaná s bylinkami, olivovým olejem a trochou citronu poslouží jako svěží salsa k dobrému steaku. Funguje podobně jako chimichurri – maso nepřebije, jen mu dodá jiný rozměr.

Steak s cuketovou salsou

Steak s cuketovou salsou

< 25 min
5(2x)
Přečíst recept

Rajčata a cukety netřeba brát jako samozřejmost nebo nudu. Stačí pár neobvyklých úprav i z této „zahradní klasiky“ lze připravit jídla, na které se i na konci sezóny zbíhají sliny. A pokud vám přeci jen ještě dost úrody zbylo, vsaďte na klasiku, jako je topinková bomba a domácí kečup.

Zdroj informací: Apetit

Recepty

Doporučujeme článek s videem

Ultimátní dokonalost nese název rajská polévka. Jak si uvařit nejlepší polévku z rajčat?

Sdílet kolekci receptů

Rajčata Cuketa Netradiční jídla

Podobné kolekce receptů

Související články

Ratatouille

Ratatouille: Francouzský poklad z Provence, který změní váš pohled na zeleninu

V srdci francouzské Provence vznikl jeden z nejlahodnějších způsobů, jak využít sezonní zeleninu – ratatouille. Tento jednoduchý, ale chuťově bohatý pokrm, známý i díky animovanému filmu, vám ukáže, jak snadno lze vytvořit něco výjimečného z obyčejných surovin. Stačí pár čerstvých ingrediencí a po přečtení našeho článku si budete chtít ratatouille připravit hned dnes!