Heleně Fléglové vděčí česká cukrařina za mnohé: postupně se díky ní mění její celkové vnímání. Povznesla ji, ukázala, jak ji dělat na světové úrovni. A přitom ona sama měla nalajnovaný zcela jiný život. Studovala ekonomku a viděla se v korporátu. Dnes šéfuje své HF Pastry Academy a se svým týmem dělá cukrářské kurzy, na které se sjíždí lidé z celé republiky. Jaké je podle ní nejlepší těsto na štrúdl?
V současné době se hodně mluví o tom, jak důležitá je péče o duševní zdraví. A my naprosto souhlasíme. Proč to ale zmiňujeme v souvislosti s naší oblíbenou mistryní cukrařiny Helenou Fléglovou? Nebojte, nechceme vás nabádat, že na duši je nejlepší dát si dort. I když... Ale zkusili jste někdy Helenu pozorovat při práci? Její videa jsou tak uklidňující, že fungují vyloženě jako terapie. Schválně to vyzkoušejte nebo se rovnou přihlaste na některý z jejích kurzů.
My jsme ji vyzpovídali na letním Apetit pikniku, jehož byla jednou z hlavních hvězd.
Heleno, když štrúdl, tak tažený nebo listový?
Určitě listový, z domácího listového těsta, to je základ.
„Jedno z nejoblíbenějších těst na celém světě. Univerzální pro slané i sladké výrobky. Křupavé, máslové, voňavé, lahodné, křehké. To vše můžeme říct o listovém těstě. Jak ho vyrábět a dál s ním pracovat, učím mimo jiné na svém kurzu, kde z něj připravujeme např. mille-feuille, flan, jablečné taštičky, pithivier, quiche apod.,“ říká Helena, která z listového těsta připravila před rokem pro Apetit narozeninový dort Apricot.
Jak dlouho jste zkoušela makronky, než jste si řekla: „To už umím!“
Mně se jako mnoha dalším lidem napoprvé povedly, ale pak se mi samozřejmě tak desetkrát nepovedly. Když si myslíte, že makronky umíte, tak vás stále umí vyvést z omylu a překvapit. Dokážou vám, že ne a že na sobě nesmíte přestat pracovat.
Základem pro makronky je mimo jiné perfektní sníh. A jak na něj, učila Helena naše čtenáře v Cukrářské akademii!
Kdo nebo co je vaše největší cukrářská inspirace?
Asi nemám úplně jednu konkrétní inspiraci, ale obecně mě inspirují cukráři po celém světě. A nejde o to, jestli jsou lepší nebo horší než já. Myslím si, že každý nám má co dát.
Co je vaše nejoblíbenější ovoce?
Mango!
A my se vůbec nedivíme, mango je král tropického ovoce: v létě je z něj skvělá zmrzlina, na podzim perfektní čatní a po celý rok se dokonale hodí k cheesecaku!

Chutná vám ještě dubajská čokoláda?
Když je dobře udělaná jako ta naše, tak ji miluju!
Dubajská čokoláda od Heleny Fléglové se stala absolutní vítězkou našeho testování. Neměla chybu po technické stránce (jako jediná opravdu při rozlomení výrazně křupla) a vytknout se jí nedalo nic ani po chuťové stránce. Křupavou náplň s rozeznatelnými tóny tahini krásně doplňuje špetka soli. Co se týče složení, je z těch nejlepších ingrediencí, samozřejmě bez palmového oleje. „Tajemství je mimo jiné v tom, že Helena používá kvalitní čokoládu. Ona je sice mléčná, ale má vysoký obsah kakaového másla, takže nepůsobí jako levné supermarketové čokolády, ale má opravdu dobrou chuť,“ říká redaktorka Apetitu Katka Kočičková.
Zdroj: Apetit, Hfpastryacademy.cz