Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapomenuté vnitřnosti: Jan Punčochář proměnil kachní žaludky v luxusní ragú! Recept z jeho svátečního menu

22. 11. 2025
Jan Punčochář: Kachní srdce a žaludky se slaninou a cibulí Kachní žaludky podle Jana Punčocháře Kachní žaludky podle Jana Punčocháře Další
3 fotky

Třetím receptem oblíbeného videoseriálu s Janem Punčochářem je ragú z kachních žaludků. Lákavě voní slaninou, česnekem, majoránkou a libečkem. Porce na talíři se podává posypaná směsí dokřupava orestované slaniny a natrhaného chleba. Vše se zakápne citronovou šťávou. „Vnitřnosti obecně nejsou moc oblíbené, ale já je strašně rád připravuju a zvolil jsem další netradiční věc, která je opomíjená, a to jsou kachní žaludky,“ říká Jan Punčochář.

Co všechno v kurzu najdete?

Třetím pokrmem sedmichodového slavnostního menu, které představuje Jan Punčochář, jsou kachní žaludky se slaninou a cibulí. Připravíte je snadno a bez exotických surovin, stačí jen to, co máte běžně doma, k tomu vůně majoránky a divokého koření.

Kachní žaludky se slaninou a cibulí krok za krokem

„Když si kachní žaludky koupíte, musíte je očistit, zbavit vrchní blány, dobře propláchnout pod tekoucí vodou. Pak už je příprava absolutně jednoduchá,“ radí Jan Punčochář.

Ingredience: 500 g kachních žaludků, sůl, celý pepř, 2 bobkové listy, nové koření, libeček, 4 cibule, olej, 150 g slaniny, majoránka, ½ krajíce starého chleba, česnek, 1 lžíce studeného másla, hladkolistá petržel, citronová šťáva

  1. Očištěné kachní žaludky vložte do vroucí vody, přidejte sůl, celý pepř, 2 bobkové listy, nové koření, větvičku libečku, ½ oloupané cibule. Vše vařte doměkka, tedy cca 45 minut. Vývar z kachních žaludků nevylévejte, budete ho potřebovat.
  2. V pánvi rozehřejte olej a smažte na něm najemno nakrájenou ½ oloupané cibule.
  3. K cibuli do pánve přidejte 75 g nadrobno nakrájené slaniny.
  4. Uvařené žaludky nakrájejte na větší kostky.
  5. Orestovanou cibulku a slaninu v pánvi zalijte 100 ml vývaru ze žaludků, přidejte lístky čerstvé majoránky, nakrájený libeček a nakrájené žaludky.  
  6. Podle potřeby do pánve průběžně přilévejte vývar. Duste asi 10 minut.
  7. Zbylou oloupanou cibuli nakrájejte na plátky.
  8. Půl krajíce starého chleba natrhejte na menší kousky.
  9. Cibuli rozeberte na kroužky a v rendlíku s rozpáleným olejem je smažte dozlatova.
  10. Osmažené kroužky cibule odložte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
  11. V rozpáleném tuku po cibuli velmi krátce osmažte libeček (rendlík je nutné zakrýt, olej bude prskat).
  12. Osmažený libeček osušte na papírové utěrce.
  13. Do čisté pánve kápněte olej a orestujte zbytek nadrobno krájené slaniny, natrhané kousky chleba a 1 oloupaný nadrobno nakrájený stroužek česneku.
  14. Přidejte osmažené kroužky cibule a libeček.
  15. Do pánve k masu dejte plátky česneku, lístky majoránky a nakrájený libeček, prohřejte a přidejte studené máslo.
  16. Do misky s orestovanou směsí s chlebem a slaninou přidejte lístky čerstvé petržele a zakápněte šťávou z citronu.
  17. Porci ragú v hlubokém talíři bohatě posypejte směsí s orestovanou slaninou a chlebem.

Tipy Jana Punčocháře:

  • Kachní žaludky opravdu dobře uvařte. „Musíte dát pozor, aby žaludky nebyly málo uvařené, protože budou tvrdé. Ale taky je důležité je nepřevařit, protože se vám vysuší a ragú nebude dobré,“ vysvětluje Jan Punčochář.
  • Místo chleba lze zvolit jiné pečivo„Můžete použít samozřejmě pečivo, které máte rádi. Kdo má rád bagetu, natrhá si bagetu, ale myslím si, že k těm žaludkům je kváskový chleba absolutně nejlepší.“

Zdroj: extrakurzy.cz, Apetit

Sdílet článek

Extrakurzy.cz Slavnostní oběd podle Jana Punčocháře Slavnostní menu Jan Punčochář Kachna Vnitřnosti

Související články