Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrářka Petra Tóthová: „Jíst jen jeden dezert? To by bylo peklo!“ Proč musíte ochutnat punčák a jak pozná cukrářský talent?

16. 12. 2025
Petra Tóthová je autorkou kuchařek... Šuhajdy podle Petry Tóthové Opilý izidor jako roláda podle Petry Tóthové Dalších
5 fotek

Jméno Petry Tóthové není pojem „jen“ ve slovenské cukrářské oblasti. Je uznávaná i u nás a důvod je zřejmý. Kromě toho, že je slovenská cukrářka, cake designérka a porotkyně show Pečie celé Slovensko neuvěřitelná sympaťačka, mluví za ni výsledky precizní práce. Její doménou jsou luxusní, ručně modelované cukrové květiny, které na první pohled vypadají tak realisticky, že je to až neuvěřitelné.

Na otázku, zda je zamilovaná, odpovídá Petra Tóthová, že miluje svoji práci a cestování – dokonce prý, kdyby neměla tak sladkou práci, cestuje neustále. A my zcela upřímně milujeme tuto usměvavou slovenskou cukrářku a jsme rádi, když za námi váží cestu. Tak jako přijela na zimní Apetit piknik i se svým malým synem.

Proč je Petra Tóthová špičkou v oboru? Protože na sobě neustále pracuje. Výčet kurzů, které absolvovala, je skutečně úctyhodný: její nejoblíbenější byl kurz pečení v New Yorku a poté ten v nejlepší kuchařské škole na světe v Le Cordon Bleu v Londýně.

Petro, jak chutná sladké Slovensko, co byste nám určitě doporučila ochutnat?

Myslím, že byste měli ochutnat punčák, potom by to byl karamelový větrník a pak určitě něco z čokolády.

Jste porotkyní (již popáté) v soutěži Pečie celé Slovensko. Poznáte na první dobrou talent mezi cukráři? 

Na první ochutnání! Každý z nás to už má tak trochu v oku, takže vidím, zda je dezert dobře připravený, zda se jeho tvůrce skutečně zamyslel a dal si opravdu záležet.

Během pěti sérií, které již byly natočeny, byl někdo, kdo vás opravdu překvapil?

V každé sérii je někdo, kdo vás překvapí. Je jasné, které kolo je pro koho jako stvořené a který soutěžící se v něm našel. A protože každé kolo je jiné, můžou vždy soutěžíci ukázat ze sebe to nejlepší.

Kdybyste musela jíst po zbytek života jen jeden dezert a všechny ostatní by byly zapovězeny, který by to byl?

To bych byla v pekle, to je jasné, pokud bych musela jíst pořád to samé. To mi nedělejte. Ale ano, jedno takové jídlo by bylo: pirohy mojí babičky...

Neustále se pohybujete ve sladkém světě a něco sladkého tvoříte – jak se vám daří udržet štíhlou postavu?

Ochutnávám, zkouším věci, ale to je také jediné, co ten den jím. U mě to opravdu funguje takto: když někde přidám, musím jinde něco ubrat. Když vím, že si například večer dopřeji, tak celý den ubírám. 

Zdroje: Apetit, Petratothova.com, Topky.sk

Sdílet článek

Apetit piknik Zimní apetit piknik Petra Tóthová Cukráři a cukrářky

Související články