Nová registrace Zapomenuté heslo

Šuhajdy podle slovenské cukrářky Petry Tóthové: Čokoládové košíčky s ořechovou náplní a další tipy, čím je naplnit

16. 12. 2024
Šuhajdy podle Petry Tóthové
Dušan Křístek, se svolením Petry Tothové
Šuhajdy podle Petry Tóthové Petra Tóthová Opilý izidor jako roláda podle Petry Tóthové Další
2 fotky

Připravit tyhle čokoládové košíčky je až směšně jednoduché – navzdory tomu jsou chuťově dokonalé a z tácu s cukrovím zmizí mezi prvními. Na Slovensku patří mezi nejoblíbenější nepečené kousky a o Vánocích je připravuje i excelentní cukrářka Petra Tóthová.

Kdysi se šuhajdy připravovaly především z levnější čokolády na vaření a ze ztuženého tuku: díky tomu v puse rychle tály, chladily a vytvářely efekt „ledové čokolády“. Vrch obvykle zdobila barevná lentilka a vypadaly i chutnaly tak skvěle, že jsme jim jako děti nedokázaly odolat.

Šuhajdy: Vánoční sladkost plná nostalgie

Takhle si je pamatuje i Petra Tóthová: „To by nebyly Vánoce u babičky, kdyby se jako první nesnědly šuhajdy. Neskutečně jsem se na košíčky s čokoládou těšila. Občas jsme je mívali i s višní a bylo to jako najít poklad. Pro děti je babička zdobila barevnými lentilkami a my jsme se předháněly v tom, jakou barvu si kdo uchmatne,“ vzpomíná vyhlášená slovenská cukrářka, která je u sousedů oblíbená jako porotkyně pořadu Peče celé Slovensko i jako autorka kuchařek.

Dnes Petra používá kvalitnější čokoládu, povoluje ji máslem a i zdobení je sofistikovanější. Co však zůstalo, je rychlá příprava a dokonalá chuť.

Šuhajdy podle Petry Tóthové

Na 30 až 40 elegantních menších košíčků budete potřebovat: 300 g čokolády (54% kakaa), 130 g másla
Na náplň: 100 ml mléka, 100 g másla, 200 g pražených vlašských ořechů, 100–150 g krupicového cukru (podle chuti), 30 ml rumu

  1. Čokoládu s máslem rozpusťte v misce nad vodní lázní (dno misky se nesmí dotýkat vody).

  2. Směs nechte krátce zchladnout a poté do každého košíčku nalijte lžičku čokolády. Pomocí lžičky ji také rozetřete po bocích košíčků. Košíčky uložte na plech a nechte v lednici ztuhnout.

  3. Všechny suroviny na náplň spolu krátce povařte.

  4. Až čokoláda ztuhne, naplňte košíčky náplní do dvou třetin.

  5. Pokud mezitím čokoláda v misce ztuhla, opět ji krátce povolte nad vodní lázní a zalijte povrch košíčků. Dozdobte podle fantazie a znovu uložte do lednice ztuhnout.

  6. Deset minut před podáváním vyndejte šuhajdy z lednice, aby čokoláda trochu povolila.

„Co vám připomíná ořechová náplň?“ ptá se Petra ve své knize Upečme si sviatky. „Mně Opilého Izidora,“ říká a dodává, že klidně můžete do košíčků použít i náplň z jejího dalšího oblíbeného dezertu.

Další tipy na náplň podle Petry Tóthové

  • Jako náplň můžete použít kaštanové pyré. Naplňte ho do poloviny košíčku a navrch kápněte džem z černého rybízu.

  • Nebo použijte na základ mléčnou čokoládu a košíčky naplňte rakytníkovým džemem.

Tipy redakce

  • Zkuste použít jako náplň burákové máslo s kapkou jahodového džemu.

  • Skvěle funguje také náplň ze slaného máslového karamelu.

  • Do klasické ořechové náplně přidejte trochu silné kávy.

  • Místo klasických papírových košíčků na mini muffiny použijte elegantnější menší košíčky na bonbony se zlatým nebo stříbrným povrchem.

Sdílet článek

Vánoční cukroví Vánoce Nepečené dezerty Šéfkuchaři a šéfkuchařky

Související články