Nová registrace Zapomenuté heslo

Kristína Nemčková o nejlepší restauraci světa: Nenabízí maso a při rezervaci se vybírá nevratná záloha pět tisíc korun

11. 1. 2024
Kristína Nemčková
Apetit

Vítězska soutěže MasterChef Kristína Nemčková sbírá zkušenosti v zahraničí, nyní pracuje jako sous chef v nejlepší restauraci světa - Geranium v Dánsku. Pro Apetit píše o trendech ve světě.

Už téměř rok pracuji v kodaňské restauraci Geranium, kde zastávám pozici Sous Chefa. Restauraci otevřel dánský šéfkuchař Rasmus Kofoed v roce 2007, hned po roce získal první michelinskou hvězdu, nyní má všechny tři a v roce 2022 Geranium obsadilo první místo v žebříčku 50 nejlepších restaurací světa.

Raritou restaurace je její poloha v osmém patře fotbalového stadionu Parken s výhledem na Kodaň a pro nás kuchaře nabízí prosklená zeď v kuchyni výhled na hrací plochu. Fotbal mě nebere, ale při koncertech jsem nadšená. Hlavní část restaurace má 40 míst pro hosty a otevřenou kuchyň, ve které se před zraky hostů finalizuje všech 17 chodů každého menu.

Další část je věnována privátnímu vaření, tzv. chef table, a ta poskytuje 16 míst. Samotná kuchyň je rozdělena na 5 sekcí a nechybí ani menší farma na bylinky. Od roku 2021 se v menu nenabízí žádné maso kromě dánských ryb a mořských plodů. Odráží to rozhodnutí šéfkuchaře Rasmuse (sám je vegetarián) nepodporovat nepřiměřenou spotřebu masa a narušený potravinový řetězec.

Byl to odvážný krok, který se setkal s pozitivním ohlasem a na návštěvnosti to nic neubralo. Rezervaci je nutné udělat týdny až měsíce předem a vybírá se záloha 1500 DKK (5 000 Kč). Ta je nevratná, pokud host nedorazí. Je to běžná praxe všude v Dánsku i ve světě a osobně to považuji za skvělý nástroj, aby přípravy, suroviny ani lidská práce nevyšly nazmar.

Autorkou textu je kuchařka Kristína Nemčková

Sdílet článek

Kristína Nemčková Geranium Dánská kuchyně Fine dining Vegetariánské Mořské plody Chef table Kodaň Michelinská restaurace

Související články