Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si doma jako michelinský šéfkuchař: Vyrazte na trhy, dbejte na meal prep a nikdy nešetřete máslem!

Michelinský kuchař
guillermomuro00 / Pixabay

Pro šéfkuchaře je michelinská hvězda jako pro herce nebo režiséra Oscar, zkrátka nejvyšší ohodnocení, vrchol, ke kterému se mnozí upínají a někteří ho i dosáhnou. V čem je základ michelinského vaření a jak si doma dopřát podobný zážitek? Uvařte si jako v michelinské restauraci!

Každý správný foodie sní o tom, že si minimálně jednou za život dopřeje zážitek v podobě návštěvy michelinské restaurace. Možná se vám ale tento sen z různých důvodů nedaří splnit... A co si to zkusit doma? Inspirovat se těmi nejlepšími a připravit si dokonalé menu, za které by se ani ti nejlepší nemuseli stydět. V čem je ono „kouzlo“? V precizní technice, dokonale vyvážených chutích a v tom, že nic neošidíte a s láskou věnujete přípravě klidně i hodiny.

Důraz na kvalitní suroviny

Jestli si na něčem ti nejlepší kuchaři dávají záležet, je to kvalita surovin. Pracují jedině s nejčerstvějšími produkty, vybírají si pečlivě nejlepší kusy masa, jezdí po blízkém i dalekém okolí a hledají farmáře i pěstitele, od kterých budou brát perfektní mléčné výrobky, bylinky nebo třeba olej. Protože ty mají tu správnou, plnou a poctivou chuť.

  • Začíná sezona trhů, tak vyrazte a nakupte od místních prodejců, vybírejte všemi smysly, nespěchejte. Nechte si poradit a inspirujte se přímo na místě.
  • Doma si pěstujte vlastní microgreens, fermentujte a vařte si vlastní marmeládu.
  • A jestli si na něčem michelinští kuchaři zakládají, je to máslo. S tím se zásadně nešetří.

V základech je základ

Bylo by chybou mít pocit, že se vám na první pokus podaří perfektní foie gras ve tvaru kachničky, doprovázené pomerančovou pěnou a mangovým pyré podle německého šéfkuchaře Thomase Bühnera. Trénink dělá mistra! Ovládněte nejprve základy typu krájení, dokonalé smažení a pečení, přípravu omáček i práci s masem. Učte se jednodušší i složitější techniky. Díky skvěle zvládnutým technikám, budou mít vaše pokrmy i perfektní texturu: budou křupavé, hedvábně jemné apod. 

Od oka? Nikoli!

Že babičky vařily vždy od oka a jak to chutnalo? Máte pravdu, ale chcete-li dosáhnout dokonalosti, chce to přesnost a preciznost. Stejně jako budou kvalitní suroviny, měly by být kvalitní i nástroje, se kterými budete pracovat. Investujte do své kuchyně, stojí to za to. Pořiďte si sadu kvalitních nožů, dobrou pánev, struhadlo i mixér. A před tím, než se pustíte do samotného vaření, si všechno perfektně připravte, respektujte staré pravidlo: mise en place, což znamená vše na svém místě.

Hrajte si a kombinujte

Jsou michelinská menu, pro která je typická absolutní jednoduchost, a pak taková, u kterých vás už na první pohled zarazí neobvyklá kombinace chutí a jednotlivých ingrediencí. A v tom to vězí. Michelinské vaření respektuje postupy a základy, ale zároveň je i hravé a harmonické rovnováhy chutí dosahuje nejrůznějšími způsoby. Experimentujte se všemi pěti chutěmi a nebojte se posouvat hranice, překvapovat, inovovat a vystoupit ze své komfortní zóny. Vytvořte si vlastní šéfkuchařskou osobnost.

Žádný učený z nebe nespadl!

Michelinské kuchaře spojuje jejich neustálá touha učit se, zdokonalovat se, mít přehled o trendech a novinkách. Než si otevřou vlastní restauraci nebo se stanou šéfkuchaři, učí se od nejlepších! Studují, vzdělávají se, drží prst na tepu doby, ví, co se kde děje zajímavého. Gastronomie je velmi dynamická a oni nechtějí zaspat. Přihlaste se na kurzy vaření, předplaťte si obsah od světových kuchařů, kupujte si nové kuchařky.

Zdroje: Lovefood.com, Placement-international.com

Sdílet článek

Šéfkuchaři a šéfkuchařky

Související články