Nová registrace Zapomenuté heslo

Češi vepřové umí! Český tým získal na prestižní mezinárodní soutěži cenu za nejlepší vepřový chod

31. 1. 2025
Český tým
Se svolením Radka Davida
Prezentace českého týmu Na soutěži musí všechno klapat Žádný detail se nesmí podcenit Další
2 fotky

Český kulinářský tým dosáhl významného úspěchu na jedné z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě International Catering Cup (ICC). Tým ve složení Martin Staněk, Radek David, Honza Horký a Petr Hajný získal cenu za nejlepší vepřový chod a celkově skončil na skvělém 5. místě.

Příprava na soutěž byla pro český tým náročným procesem. Tréninky probíhaly intenzivně po dobu jednoho roku a zahrnovaly detailní ladění receptů, prezentací a logistiky. „Každý trénink nás posunul dál. Byly chvíle, kdy jsme řešili napjaté situace, ale vždy jsme nalezli nejlepší řešení a to se odrazilo na úpravě, textuře i chuti našich pokrmů,“  uvedl Martin Staněk.

Letošní zadání a úspěch českého týmu

Soutěžící museli připravit menu zahrnující teplé a studené předkrmy, polévku, dva hlavní chody a dezerty. Součástí hodnocení byla jak degustace pro porotu, tak precizní vystavení pokrmů na bufet. Český tým zaujal porotu mimo jiné svou ICC polévkou s kuřecím masem, tygřími krevetami a telecím brzlíkem zapečenou pod listovým těstem. Největší ocenění pak přišlo za nejlepší vepřový chod, který tvořila plněná vepřová krkovice a nožička se třemi zeleninovými přílohami.

Celkově český tým obsadil pátou příčku, což potvrzuje vysokou úroveň české gastronomie na světové scéně. „Jsem nesmírně hrdý na naši práci a na to, co jsme společně dokázali. Tato zkušenost nás posunula nejen jako profesionály, ale i jako tým,“  řekl Honza Horký.

O International Catering Cup

International Catering Cup patří mezi nejvýznamnější gastronomické soutěže na světě a je obdobou legendárního Bocuse d’Or. Koná se každé dva roky v Lyonu a láká elitní šéfkuchaře, cukráře a gastronomické osobnosti z celého světa. Soutěž probíhá v rámci prestižní výstavy Sirha a příprava na ni vyžaduje maximální odhodlání, kreativitu a preciznost.

Český tým má za sebou na této prestižní soutěži úctyhodnou historii. Během svých sedmi účastí dokázal třikrát získat ocenění za nejlepší vepřový chod a v roce 2023 dosáhl v celkovém hodnocení na skvělé třetí místo, což svědčí o vysoké úrovni jejich kulinářských dovedností a precizní přípravě. Jakým menu zaujal porotu letos?

Předkrmy:

  • Teplý předkrm: Bao plněné kuřecím masem, tygří krevetou a telecím brzlíkem se champagne espumou
  • Studený předkrm: Vejce a chorizo se champagne želé

Hlavní chody:

  • ICC polévka s kuřecím masem, tygří krevetou a telecím brzlíkem zapečená pod listovým těstem
  • Plněné celé kuře, plněné prso a plněné stehno se choufroid
  • Plněná vepřová krkovice a nožička se třemi zeleninovými přílohami

Dezerty:

  • Dort: Kombinace čokoláda a vanilka
  • Travel cake: Ořechy, sušené ovoce a čokoláda
  • Palačinka plněná čokoládovým soufflé

A kdo patří do týmu Česká republika?

  • Martin Staněk: Creative & Development Chef Cibule Bistro a Perfect Chefs
  • Radek David: Kreativní šéfkuchař Vinograf a gastronomický konzultant
  • Jan Horký: Gastronomický konzultant
  • Petr Hajný: Šéfkuchař, spolumajitel ZAS A ZNOVA, DI NUOVO, PIVOVAR ŘÍMSKÁ

Zdroj: Radek David

Sdílet článek

Šéfkuchaři a šéfkuchařky Vepřové maso

Související články