Nová registrace Zapomenuté heslo

Léto je tady: osvěžující vegetariánské dobroty se sýrem na grilu

Smetanito

Letní měsíce lákají k opékání na zahradě nebo venkovní párty. Jestli máte dost masových pokrmů, zkoukněte vegetariánskou alternativu – lehké a barevné grilované lahůdky, které zároveň dobře zasytí.

Oblíbené grilovací sýry – co si vybrat

Nejpopulárnější volbou je halloumi – polotvrdý sýr z kravského mléka, který se při grilování pěkně opeče, ale nerozteče. Zvenku vytvoří zlatavou kůrčičku, uvnitř zůstane jemný. Hodí se skvěle k čerstvé i pečené zelenině nebo ke svěžím salátům.

Smetanito – domácí grilovací sýr

Pokud si chcete užít něco víc než halloumi, Smetanito nabízí řadu grilovacích sýrů. Jsou připravené na rychlou přípravu na pánvi nebo grilu (do 5 minut) a jsou dostupné ve 4–5 chutích – klasická, jemně pikantní, bylinková, řecká (Gyros) a ve tvaru vhodném do burgerů.

Rady pro grilování zeleniny a sýra

1. Zeleninové špízy

Nakrájejte cuketu, papriku a cibuli, marinujte asi 30 minut v pikantní směsi (hořčice, citron, česnek, olivový olej, med), napichujte střídačkou se sýrem a grilujte, dokud není povrch křupavý a sýr uvnitř měkký. K těmto špízům se hodí čerstvá zelenina nebo salát – třeba z rajčat, okurek či kukuřice. Zbytek marinády můžete využít jako dresink.

2. Teplota grilu a příprava sýra

Nechte sýr dojít na pokojovou teplotu (cca 15 minut), aby se rovnoměrně prohřál a lépe chutnal. Rošt nebo pánev musí být pořádně rozpálené – jen pomalé opékání zajistí zlatou kůrku a dokonalou texturu uvnitř.

Sýry na grilování

 

Proč vyzkoušet vegetariánské grilování

- Je lehčí a svěžejší než tradiční maso a přesto chutné.

- Perfektní na teplé dny – nic vás po něm nezatíží.

- Skvěle se hodí jak pro rodinné pikniky, tak pro večery s přáteli.

Tip pro chutnější zážitek

Zkuste najít místní výrobce halloumi nebo Smetanito alternativy – často jsou čerstvé, chutnější a podpoříte tím malé podniky.

Shrnutí

Grilovací sýry jako halloumi nebo Smetanito, obohacené o čerstvou a marinovanou zeleninu, vytvoří barevné, zdravé a přitom plnohodnotné letní menu. Domácí marináda a správný grilovací postup („dopředné“ roztopení – pomalé opékání) promění obyčejné suroviny v gurmánský zážitek. Připravte si špízy, saláty a křupavý chléb – a užijte si sezónní grilování naplno.

Sdílet článek

Akademie grilování

Související články