
Jídlo, kterým uděláte radost dětem a kterým pohostíte i náročnou návštěvu? Rozhodně řízek. Je to zároveň jedno z mála jídel, u jejichž přípravy děti rády participují. A i nejvybíravějším foodies spadne brada, když jim řízek naservírujete: existují totiž desítky obměn a moderních variací.
Pokrm, který si mnozí spojí s rodinným výletem a jiní zase s nedělním obědem. Je to ale i pokrm, který rozhodně patří i do té nejvybranější gastronomie a rádi jej připravují i ti nejlepší šéfkuchaři. Řeč je o řízku. Lze jej připravovat klasicky, tedy z vepřového masa a v trojobalu, ale lze ho připravit i na desítky jiných způsobů.
Honza Punčochář například s nadsázkou tvrdí, že receptů na řízky existuje 6223 a protože je miluje, na podzim otvírá novou restauraci Šnycl. Co radí při jejich přípravě? „Neobalovat je předem.“ On bude v restauraci podávat pravý vídeňský, kuřecí marinovaný v podmáslí i šťavnatý celerový.
Proč se řízek zkrátka nikdy neomrzí?
- Propojení šťavnatého masa a křupavé krusty milují všichni.
- Lze jej nekonečně kombinovat, je skvělým nosičem chuti a sluší mu to v neděli s bramborovou kaší, na Vánoce se salátem a ve vlaku s chlebem... A může se jíst i studený!
- Existují desítky variací, ač nejoblíbenější jsou řízky z masa vepřového a kuřecího. Telecí řízek je noblesní, cuketový je dokonalá letní obměna, rybí patří k vánočním svátkům a řízkem z tofu nebo tempehu potěšíte nejen vegetariána.
- Ač je to tradice, není na škodu sem tam i moderní kabát: pečení místo smažení, experimenty s panko strouhankou, obalovat bezlepkově, nakládat maso do jogurtu nebo smažit na ghí.
Je nám jasné, že jste šli právě zkontrolovat, jestli máte v ledničce dost vajíček a partnerovi píšete zprávu: „Kup cestou domů maso na řízky.“ Ale zabrzděte, možná byste dnes mohli zkusit řízky jinak. Jak? V našem kvízu najdete inspiraci!
Zdroje: Apetit