Rezervaci máte udělanou, oblečení jste víc než elegantně a vy i váš doprovod se nemůžete dočkat. Návštěva restaurace je pro vás zážitek, který si rádi vychutnáte se vším všudy. A pak zjistíte, že nevíte, jak vyslovit polovinu názvů jídel v menu a zážitek to lehce ovlivní. Nemějte obavy, stává se to a není to nic tragického, ale přesto je fajn si čas od času zopakovat, jak se co čte.
Návštěva restaurace má být o dobrém jídle a pití, není to jazykovědná zkouška. Ale přesto je fajn si dát práci předem a menu prostudovat nejen jako foodie, ale i jako člověk, který má rád přehled. A k tomu patří vědět, jak se čtou některé cizí názvy pokrmů. Předejdete tak faux-pas a zjistěte a uděláte dojem na svou společnost.
Etiketa není nikterak složitá věda a stačí si osvojit pár základních pravidel, abyste prokázali, že máte jistou úroveň a nejste žádný buran. Např. je dobré vědět, že do restaurace muž vstupuje vždy první, a to proto, že se jedná o pro ženu neobvyklé, potenciálně nebezpečné a méně známé místo. Ale stejně tak etiketa dále praví, že není ostuda zeptat se obsluhy na správnou výslovnost jídel v menu. Může to být příjemný „small talk“. A je to zcela jistě lepší, než si suverénně objednat jako předkrm brusčetu, jako hlavní chod gnoči a na závěr mačijáto.
- Vyhnete se nedorozumění a máte jistotu, že dostanete přesně to, co chcete.
- Ukazujete respekt k dané kuchyni a kultuře a jistý rozhled.
- Zníte jistěji a jídlo si víc užijete, než v případě, že budete před objednáním nervózní.
- Vyhnete se trapasům a zbytečným vtipům na vlastní účet.
- Je to součást gastronomické gramotnosti podobně jako znát základní druhy masa nebo rozdíl mezi pečením a dušením.
Zdroje: Apetit, Toprecepty.cz, Svetzeny.cz