Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Snídaně dělá den! Načerpejte inspiraci v našem kvízu a zjistěte, co snídají Francouzi a bez čeho se neobejde granola

31. 7. 2025
Turecká vejce
Shutterstock

Snídaně dělá den! A je jedno, zda je u Tiffanyho, v posteli nebo na hotelové terase. Může být slaná i sladká, rychlá a výživná nebo pomalá a líná, na vidličku i do ruky, z lásky i jako omluva. Někdo si rád dopřeje k snídani denní tisk, někdo si sedne do kavárny a sleduje, jak se město probouzí.

O tom, jaký bude váš den, rozhodne několik faktorů: počet naspaných hodin, výraz člověka, vedle kterého se probudíte, aktuální zprávy a snídaně. Ta totiž nastartuje váš metabolismus, doplní energii po nočním půstu a může výrazně ovlivnit, jak se po celý den budete cítit. Budete mít sílu na zdolávání překážek, nebo se budete modlit, ať už je večer a vy odpadnete? Ideální snídaně by měla tedy být nejen chutná, ale také výživná a vyvážená. Měla by obsahovat dostatek kvalitních bílkovin, zdravých tuků, vlákniny i pomalejších sacharidů, které nás udrží syté a stabilní po dlouhé hodiny. A podíváme-li se se za hranice, zjistíme, že si s tímto v každé nároční kuchyni poradili po svém.

  • Na jihu Evropy, například ve Francii či Itálii, ráno volí jednoduché, lehké pečivo s trochou másla a medu nebo marmelády, které nabízí rychlý přísun energie.
  • V Turecku nebo zemích Blízkého východu zase rádi snídají poměrně komplexní pokrmy bohaté na bílkoviny.
  • V severních zemích, kde jsou zvyklí na dlouhé a studené zimy, bývá snídaně často vydatnější, aby tělo mělo zásoby energie na udržení tepla a síly. Žitný chléb, uzeniny, ryby, sýry a plnotučné mléčné výrobky, doplněné o čerstvé či sušené ovoce tvoří kombinaci živin, která podpoří imunitu i vitalitu.

Jak se vyznáte v tradičních snídaňových pokrmech, které jsme si oblíbili a tak jako je rádi připravujeme doma, chodíme si na ně pochutnat i do bister a kaváren?

Pokračovat

Sdílet článek

Kvíz Kulinářský kvíz Víkendová snídaně Sladká snídaně Rychlé snídaně

Související články