
Buď jej milujete, nebo obcházíte obloukem, nic mezi tím. Burčáková sezóna vrcholí a neobejde se bez něj žádné vinobraní nebo slavnosti vína. Už jste letos ochutnali? Neotálejte, nebude v prodeji napořád, má to totiž jasně vymezené.
Ve vzduchu je cítit babí léto, na stromech zlátne listí a to je ideální chvíle dopřát si dobrý burčák. Mluví se o něm někdy jako o „vínu v půli cesty“, představuje totiž jedinečnou fázi mezi sladkou moštovou šťávou a hotovým vínem. Vyrábí se z čerstvě lisovaných hroznů a díky probíhajícímu kvašení je v něm cítit svěžest, ovocnost i jemně perlivý charakter. Burčák není jen o chuti, ale i o atmosféře. Navíc pro vinaře je to důležitý okamžik: první ochutnávka ročníku a předzvěst toho, jaká bude úroda.
Je to nápoj živý a proměnlivý a i trochu nevyzpytatelný – každý den chutná jinak a je třeba se mu věnovat. Jinak může dojít k pěkné katastrofě. Jeho sezóna není dlouhá, proto si jej dosyta užijte. Jestli se budete řídit tvrzením, že by se ho mělo vypít tolik litrů, kolik má člověk krve, abyste byli zdraví, necháme na vás. Ale kvíz si zcela jistě vyplňte, je zaměřen na burčákové základy.