Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Fugu, nori nebo miso? To nejsou nadávky, ale exotické suroviny, které byste měli znát!

17. 7. 2025
Chim cút chiên mắm me  křepelčí vejce, tamarindová omáčka
Rice Field

Narazili jste na zajímavý recept a po pár řádcích začínáte „googlit“, protože polovinu ingrediencí neznáte a zní spíš jako nadávky než poživatiny? Právě v tom je krása kulinařiny: otevírá obzory a nemá hranice, takže v české kuchyni může klidně vzniknout jídlo podle tradičního mexického receptu. Otestujte v našem kvízu, které exotické suroviny znáte a které se ještě musíte doučit.

Sledujete kulinářskou show a máte pocit, že kuchaři mluví občas úplně jiným jazykem? Pročítáte novou kuchařku a občas se musíte podívat do slovníku cizích slov, zda je řeč o surovině nebo kuchyňském spotřebiči? Zatímco vy doma máte v ledničce vajíčka, máslo a šunku, recepty se často hemží pojmy jako wakame, tamarind, miso pasta, yuzu a jackfruit. A ono to není děsivé a demotivující, ale krásné a inspirující.

Moderní gastronomie se nebojí experimentovat a ani vy byste neměli. Je to možnost, jak poznat suroviny z druhého konce světa a přes ně i dané kultury. Je to možnost, jak vyzkoušet zajímavé novinky, bavit se a posouvat. Třeba zjistíte, že korejské kimchi nebo vietnamská rybí omáčka mají přesně tu chuť, kterou jste postrádali.

Pusťte exotiku do kuchyně!

  • Tradiční česká kuchyně je skvělá, ale nestálo by za to odpočinout si od guláše a řízků? Exotické suroviny jako kokosové mléko nebo tahini dokážou krásně osvěžit klasická jídla... Zkuste třeba přidat kokosové mléko do vašeho oblíbeného kuřete na paprice a vsadíme se, že zařadíte do pravidelného repertoáru. 
  • Bylinky a koření umí velká kouzla. Tak pro jednou vynechte majoránku, oregáno a papriku a zkuste to se zázvorem, kurkumou, galangalem a kafírovými listy. O Asii se vám bude i zdát. 
  • Mnoho exotických surovin má i úžasné zdravotní benefity. Jen namátkou zmíníme třeba superpotravinu açaí nebo mungo klíčky, které posilují imunitu, podporují trávení, dodávají antioxidanty a vitamíny. 
  • I nejvyhlášenější šéfkuchaři na sobě neustále pracují a učí se novým věcem. A každá nová surovina vás zavede jinam, zkusíte nové techniky a přístupy. Už jste objevili například kouzlo fermentování nebo jste doma připravovali pravé sushi? 

A nyní už pojďme na kvíz. Hodně štěstí, nebo jak se říká v Japonsku: 幸運を祈る!

Pokračovat

Sdílet článek

Kvíz Kulinářský kvíz Exotické ovoce

Související články