
Ač se u nás pěstují teprve necelá tři století, neumíme si už bez nich představit nejen naše každodenní jídelníčky, ale ani sváteční menu. Brambory jsou královnou nejen díky univerzálnímu využití, ale i obsahu vitaminů. Kdy jindy se prozkoušet z jejich znalosti než v době, kdy vrcholí sklizeň?
Brambory jsou nenápadné, až obyčejné, ale nechybí v žádné domácnosti, nelze si bez nich představit českou kuchyni. K Vánocům patří bramborový salát, nic nechutná tak skvěle jako bramboráky vonící česnekem, brambory jsou ale i perfektní a navíc variabilní příloha. K pečenému kuřeti bramborová kaše, k smaženému sýru bramborové hranolky a k sekané brambory máslem maštěné. Brambory jsou zkrátka základní surovinou. A mají nejen zajímavou historii, ale i složení.
Nebudeme prozrazovat, kde se začaly pěstovat a kdo je přivezl do Evropy, na to se samozřejmě ptáme v kvízu, ale řekneme vám, že Evropané byli nejdříve k novince velmi skeptičtí. Trvalo víc než sto let, než jim přišli na chuť – dlouho se totiž báli, že jsou jedovaté... Měli pravdu?
- Dnes se pěstují po celém světě a patří k nejdůležitějším plodinám spolu s rýží, pšenicí a kukuřicí. Jen v České republice vypěstujeme ročně zhruba 700–900 tisíc tun brambor a používají se nejen v kuchyni, ale i v průmyslu.
- Za zmínku rozhodně stojí výživové hodnoty brambor: obsahují vitamin C, draslík, vlákninu i bílkoviny – a skoro žádný tuk. Stačí je jen nesmažit v tuně oleje!
- Existují stovky odrůd a každá se hodí na něco jiného. Jedno je ale jisté: ať už brambory vaříte, pečete v troubě s rozmarýnem, smažíte jako hranolky nebo z nich děláte bramborové noky, bez nich by svět chutnal úplně jinak.
Tak co, troufnete si na náš bramborový kvíz?
Zdroje: Apetit, Cestanatalir.cz, Stobklub.cz, Akademiekvality.cz