Nová registrace Zapomenuté heslo

Ředkvičkové listy nevyhazovat! Skvěle se hodí do polévek, pesta, omelet i smoothie

11. 4. 2025
Ředkvičky udělají z obyčejného sendviče křupavý zážitek
Shutterstock
ředkvičky listy Ředkvičky Rychlé nakládané ředkvičky Další
3 fotky

Většina z nás je bezmyšlenkovitě odkrajuje a vyhazuje. Přitom ředkvičkové listy jsou plné chuti, vitaminů a kulinárních možností. Ať už jste milovníci bezodpadového vaření, nebo prostě chcete vyzkoušet něco nového, ředkvičkové listy si zaslouží vaši pozornost. Jsou výborné do polévek, skvěle chutnají v pestu a překvapí vás i v omeletách nebo smoothie. Poradíme vám, jak je správně zpracovat, aby vynikla jejich chuť i potenciál.

Ředkvičkové listy nejsou jen zelená dekorace k ředkvičkám. Jsou bohatým zdrojem vitaminů i minerálů a obsahují také vlákninu, která podporuje trávení.

  • Jak vlastně chutnají ředkvičkové listy? Jejich chuť je lehce nahořklá a pikantní – připomíná směs ředkviček, rukoly a špenátu.

Jak listy skladovat a připravit

Poté, co ředkvičky přinesete domů, listy co nejdříve oddělte od bulviček – tím prodloužíte čerstvost obou částí. Listy zabalte do vlhké utěrky a uložte do lednice, kde vydrží přibližně 2–3 dny. Využít byste je ale měli co nejdříve – s čerstvostí totiž klesá nejen chuť, ale i obsah živin. Před zpracováním listy na chvíli namočte do vody, poté je důkladně omyjte pod tekoucí vodou a zkontrolujte, zda nejsou napadené škůdci.

Jak listy využít

  • Pesto z ředkvičkových listů: Jedno z nejoblíbenějších využití. Kombinujte čerstvé listy s parmazánem, olivovým olejem, česnekem a ořechy – výborně se hodí vlašské ořechy, které skvěle nahradí i slunečnicová semínka či piniové oříšky. Vznikne pikantní pesto ideální na těstoviny, do sendvičů, na bagety, k dochucení polévek i salátů apod.
  • Polévka z listů: Podobně jako špenát nebo medvědí česnek lze i ředkvičkové listy krátce povařit a rozmixovat jako základ do zeleninové polévky. Hodí se do krémových polévek nebo jako zelená složka do vývaru.
  • Listy v omeletě: Na pánvi krátce orestujte cibuli, přidejte nasekané listy a zalijte rozšlehanými vejci. Dochutit můžete solí, pepřem a troškou muškátového oříšku.
  • Smoothie pro odvážnější: V menším množství můžete listy přimíchat do ovocno-zeleninových smoothie. Kvůli jejich lehce štiplavé chuti je vhodné kombinovat je s banánem, jablkem nebo ananasem.
  • Zapečené s bramborami nebo v nákypu: Nasekané listy skvěle doplní bramborové nákypy nebo zeleninové zapékané směsi.
  • Ředkvičkové listy v salátech: Mladé listy ředkviček se skvěle hodí do zeleninových i teplých salátů. Množství záleží na jejich hořkosti a samozřejmě na vaší chuti. Pokud chcete hořkost zmírnit, můžete je krátce spařit. Výborně doplní saláty s vařenými vejci, brambory nebo červenou řepou, kde jejich lehce pikantní chuť krásně vynikne.

TIP: Ředkvičkové listy využijete všude tam, kde používáte špenát.

Pesto z ředkvičkových listů

Pesto z ředkvičkových lístků

< 10 min
3.9(21x)
Přečíst recept

Co dělat, když jsou listy přerostlé nebo tužší

Pokud máte ředkvičky z vlastní zahrady a jejich listy už nejsou nejmladší, zkuste je použít do vývaru nebo usušit. Vysušené listy mají podobné využití jako listy pampelišky – podporují trávení.

Sušení ředkvičkových listů nejlépe půjde v sušičce, ale skvěle poslouží i obyčejný plech a zbytkové teplo z trouby – nechte dvířka pootevřená a listy občas promíchejte, aby se rovnoměrně vysušily. Sušit můžete listy jak celé, tak i nasekané.

Jakmile jsou listy suché, uskladněte je do sklenice – buď samotné, nebo smíchané s dalšími sušenými bylinkami či zeleninou. Vznikne tak domácí směs, kterou využijete třeba jako dochucovadlo do polévek.

Ředkvičkové listy nejsou odpad. Vyzkoušejte je v kuchyni a objevte nový rozměr jarní zeleniny. Ať už je přidáte do pesta, polévky, případně je použijete v omeletě, rozhodně neprohloupíte. Sezona ředkviček je v plném proudu – dejte tedy šanci i jejich listům.

Zdroj informací: healthlinejimejinak

Sdílet článek

Ředkvičky Ředkvičkové listy Pesto Kořenová zelenina

Související články