Každé jen trochu slavnostnější menu má jasnou štábní kulturu: polévka, hlavní chod a sladká tečka. A jestli něco neodmyslitelně patří k menu svatomartinskému, jsou to rohlíčky. A my je už nepečeme podle jiného receptu než toho od našeho oblíbeného cukráře Josefa Maršálka. Zkusíte jej letos také?
Svatomartinské rohlíčky mohou mít spoustu podob, záleží na typu těsta i nádivce. Co nejvíc milujeme na receptu od Josefa Maršálka? Rychlé těsto bez dlouhého kynutí, které navíc spojuje jemnou máslovou chuť, špetku rumu, vůni skořice a bohatou ořechovou náplň. Svatomartinské rohlíčky s ořechovou nádivkou podle oblíbeného cukráře jsou dokonalou sladkou tečkou na závěr svátečních hodů, na kterou si bez obav mohou troufnout i začátečníci, kteří se obvykle spokojí maximálně s jablečným štrúdlem.
Jak připravit svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka:
Jak připravit Maršálkovy rohlíčky krok za krokem
Množství: 24 kusů
Ingredience na těsto: 240 g pšeničné hladké mouky, 30 g krupicového cukru, 125 g másla, 1 žloutek z vejce velikosti M, 2 g soli, 50 g mléka, 10 g droždí
Na ořechovou nádivku si připravte: 200 g bílého jogurtu, 120 g jemně mletých ořechů, 75 g třtinového cukru, 25 g rumu, 1 g mleté skořice,
Na dokončení: 1 ks vajec, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
Obměny a tipy na vylepšení
- Těsto si připravte večer předem a uložte v lednici přikryté. Ráno pak pečte. Nebojte se zapojit i děti, je jedno, že každý rohlíček bude mít jinou velikost, chutné budou všechny stejně.
- Jak obměnit náplň? Místo části ořechů můžete zkusit přidat např. najemno nasekanou kvalitní hořkou čokoládu, obohatit ji karamelizovaným cukrem a špetkou mořské soli a bát se nemusíte ani sušeného ovoce, např. brusinek.
- Chcete si trochu pohrát s těstem? Zkuste do něj přistrouhat kůru z citronu nebo pomeranče nebo kápnout pár kapek vanilkového extraktu. Máte-li rádi pečivo rustikálnějšího charakteru (a trochu zdravější), nahraďte část hladké mouky například špaldovou.
- S čím podávat? Se šálkem dobré kávy, s černým čajem nebo skleničkou dezertního vína.
Zdroj: Apetit