Nová registrace Zapomenuté heslo

Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka: Rychlé těsto bez dlouhého kynutí zvládnou i začátečníci

6. 11. 2025
Svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka
Apetit

Každé jen trochu slavnostnější menu má jasnou štábní kulturu: polévka, hlavní chod a sladká tečka. A jestli něco neodmyslitelně patří k menu svatomartinskému, jsou to rohlíčky. A my je už nepečeme podle jiného receptu než toho od našeho oblíbeného cukráře Josefa Maršálka. Zkusíte jej letos také? 

Svatomartinské rohlíčky mohou mít spoustu podob, záleží na typu těsta i nádivce. Co nejvíc milujeme na receptu od Josefa Maršálka? Rychlé těsto bez dlouhého kynutí, které navíc spojuje jemnou máslovou chuť, špetku rumu, vůni skořice a bohatou ořechovou náplň. Svatomartinské rohlíčky s ořechovou nádivkou podle oblíbeného cukráře jsou dokonalou sladkou tečkou na závěr svátečních hodů, na kterou si bez obav mohou troufnout i začátečníci, kteří se obvykle spokojí maximálně s jablečným štrúdlem. 

Jak připravit svatomartinské rohlíčky podle Josefa Maršálka:

    Jak připravit Maršálkovy rohlíčky krok za krokem

    Množství: 24 kusů

    Ingredience na těsto: 240 g pšeničné hladké mouky, 30 g krupicového cukru, 125 g másla, 1 žloutek z vejce velikosti M, 2 g soli, 50 g mléka, 10 g droždí

    Na ořechovou nádivku si připravte: 200 g bílého jogurtu, 120 g jemně mletých ořechů, 75 g třtinového cukru, 25 g rumu, 1 g mleté skořice, 

    Na dokončení: 1 ks vajec, moučkový cukr s vanilkou na obalení

    Postup:

    Obměny a tipy na vylepšení

    • Těsto si připravte večer předem a uložte v lednici přikryté. Ráno pak pečte. Nebojte se zapojit i děti, je jedno, že každý rohlíček bude mít jinou velikost, chutné budou všechny stejně.
    • Jak obměnit náplň? Místo části ořechů můžete zkusit přidat např. najemno nasekanou kvalitní hořkou čokoládu, obohatit ji karamelizovaným cukrem a špetkou mořské soli a bát se nemusíte ani sušeného ovoce, např. brusinek.
    • Chcete si trochu pohrát s těstem? Zkuste do něj přistrouhat kůru z citronu nebo pomeranče nebo kápnout pár kapek vanilkového extraktu. Máte-li rádi pečivo rustikálnějšího charakteru (a trochu zdravější), nahraďte část hladké mouky například špaldovou. 
    • S čím podávat? Se šálkem dobré kávy, s černým čajem nebo skleničkou dezertního vína.

    Zdroj: Apetit

    Sdílet článek

    Josef Maršálek Svatomartinské rohlíčky Svátek svatého Martina

    Související články