Ač má Martin ještě pár dní na to, aby se rozhodl, na koni jaké barvy letos přicválá, my tušíme, že svatomartinským menu budou vonět už nejbližší dny. Ať už máte v plánu nachystat slavnostní hostinu doma nebo máte rezervovaný stůl v oblíbené restauraci, zkrátit si čekání na víkend můžete u našeho kvízu. Který se zaměřuje na svatomartinskou „svatou“ trojici: husu, zelí a přílohy.
Kdo slaví svátek 5. května, 8. července nebo 27. října, asi netušíte. Ale jaké jméno oslavujeme 11. listopadu, ví nejspíš většina z vás. Ještě aby ne, Martin totiž voní pečenou husou, dušeným zelím a voňavým knedlíkem. Tohle trio k sobě ladí tak dokonale, že ho žádná moderní gastronomie nepřekonala. Tradice svatomartinské hostiny sahá až do středověku, kdy se po podzimních pracích slavilo období hojnosti a první mladé víno teklo proudem.
- Kachna (nebo dříve husa) byla symbolem odměny po sklizni i začátkem zimního půstu.
- Zelí přinášelo potřebné vitaminy a svěží kyselost, která vyvážila mastnotu masa.
- Knedlík byl poctivý základ, bez něhož by to „nebylo ono“.
Nejčastější chyby při přípravě svatomartinského menu
Ač jsou pečená husa, dušené zelí a knedlíky vlastně na přípravu docela jednoduché pokrmy, občas z nich mají zejména méně zkušení kuchaři strach. Nebojte, chyb, které lze udělat, je málo:
- Huse věnujte péči ještě před pečením. Maso nasolte a nechte odpočinout v lednici přes noc. Zásadní chybou bývá pečení při příliš vysoké teplotě, nedostatečné podlévání a nerovnoměrné propečení husy.
- Zelí je skvělá příloha k tučnějšímu masu. Ideální je, když je nakrájené na menší kousky, když má správně nakyslý říz (pokud až moc, klidně propláchněte), když není příliš bledé (to lze spravit orestovanou cibulí) a je správně zahuštěné (pozor na příliš urputné podlévání).
- Dobrý houskový knedlík je nadýchaný, vláčný a skvěle menu doplní. Jak na něj? Nepodceňte výběr mouky (ta nej je součástí kvízu) a myslete na to, že použité pečivo by mělo být den až dva staré. Chybou je používat celé vejce, do knedlíků patří ideálně jen žloutek. A dopřejte knedlíku i dvojité kynutí.
Jste připraveni? Kvíz ano!