Nová registrace Zapomenuté heslo

Kvíz: Svatomartinská trojice aneb Víte vše o huse, zelí a knedlících? Otestujte své sváteční IQ

6. 11. 2025
Svatomartinská husa z Lokálu
Archiv Ambiente

Ač má Martin ještě pár dní na to, aby se rozhodl, na koni jaké barvy letos přicválá, my tušíme, že svatomartinským menu budou vonět už nejbližší dny. Ať už máte v plánu nachystat slavnostní hostinu doma nebo máte rezervovaný stůl v oblíbené restauraci, zkrátit si čekání na víkend můžete u našeho kvízu. Který se zaměřuje na svatomartinskou „svatou“ trojici: husu, zelí a přílohy.

Kdo slaví svátek 5. května, 8. července nebo 27. října, asi netušíte. Ale jaké jméno oslavujeme 11. listopadu, ví nejspíš většina z vás. Ještě aby ne, Martin totiž voní pečenou husou, dušeným zelím a voňavým knedlíkem. Tohle trio k sobě ladí tak dokonale, že ho žádná moderní gastronomie nepřekonala. Tradice svatomartinské hostiny sahá až do středověku, kdy se po podzimních pracích slavilo období hojnosti a první mladé víno teklo proudem.

  • Kachna (nebo dříve husa) byla symbolem odměny po sklizni i začátkem zimního půstu.
  • Zelí přinášelo potřebné vitaminy a svěží kyselost, která vyvážila mastnotu masa.
  • Knedlík byl poctivý základ, bez něhož by to „nebylo ono“. 

Nejčastější chyby při přípravě svatomartinského menu

Ač jsou pečená husa, dušené zelí a knedlíky vlastně na přípravu docela jednoduché pokrmy, občas z nich mají zejména méně zkušení kuchaři strach. Nebojte, chyb, které lze udělat, je málo

  • Huse věnujte péči ještě před pečením. Maso nasolte a nechte odpočinout v lednici přes noc. Zásadní chybou bývá pečení při příliš vysoké teplotě, nedostatečné podlévání a nerovnoměrné propečení husy.
  • Zelí je skvělá příloha k tučnějšímu masu. Ideální je, když je nakrájené na menší kousky, když má správně nakyslý říz (pokud až moc, klidně propláchněte), když není příliš bledé (to lze spravit orestovanou cibulí) a je správně zahuštěné (pozor na příliš urputné podlévání).
  • Dobrý houskový knedlík je nadýchaný, vláčný a skvěle menu doplní. Jak na něj? Nepodceňte výběr mouky (ta nej je součástí kvízu) a myslete na to, že použité pečivo by mělo být den až dva staré. Chybou je používat celé vejce, do knedlíků patří ideálně jen žloutek. A dopřejte knedlíku i dvojité kynutí.

Jste připraveni? Kvíz ano!

Pokračovat

Sdílet článek

Kulinářský kvíz Kvíz Svátek svatého Martina

Související články