Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňové pyré krok za krokem: Nepostradatelný základ pro 100 receptů, od koláčů přes rizoto až po latte

14. 10. 2025

Podzim bez dýně? To by nešlo. Z její sladké, oranžové dužiny vzniká to nejvoňavější, co můžete mít v lednici – domácí dýňové pyré. Ať už ho přidáte do polévky, koláče nebo těstovin, promění obyčejné jídlo v podzim na talíři. A pokud si ho připravíte dopředu, můžete se k němu vracet klidně až do jara.

Jakmile se venku ochladí a dny se zkrátí, v kuchyni přebírají vládu pomalé recepty a hřejivé vůně. A právě dýňové pyré je ten tichý pomocník, který spojuje všechno, co máme na podzimu rádi – barvu, vůni i chuť.

Dýňové pyré

Dýňové pyré

< 60 min
4(22x)
Přečíst recept

Jak na dokonalé dýňové pyré

Stačí jeden plech, hodina v kuchyni a z obyčejné dýně připravíte univerzální základ pro desítky receptů. Příprava je překvapivě jednoduchá – nepotřebujete žádné speciální náčiní, jen troubu, plech a (alespoň jednu) dýni. .

Budete potřebovat: 1 dýni (nejlépe máslovou, muškátovou nebo Hokkaidó)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a položte obě půlky rozříznutou částí na plech.
  3. Pečte asi hodinu, dokud nejde dužina snadno propíchnout vidličkou.
  4. Nechte dýni trochu zchladnout, vydlabejte dužinu a rozmixujte ji úplně dohladka. 
  5. Pyré přendejte do cedníku vloženého do mísy (tak, aby se nedotýkalo dna), zakryjte a nechte přes noc vykapat v lednici.
  6. Ráno přendejte do vzduchotěsné nádoby.

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

< 120 min
3.8(84x)
Přečíst recept

Tipy pro skladování a přípravu

Dýňové pyré vám v lednici vydrží přibližně dva dny, ale pokud ho uložíte do mrazáku, můžete se z něj těšit klidně i po dvou měsících (a déle). Nejlépe se mrazí po menších porcích – třeba ve formách na muffiny nebo v krabičkách na led, aby se dalo snadno odlamovat po částech.

Pokud sáhnete po dýni Hokkaidó, máte o starost míň – můžete ji upéct a rozmixovat i se slupkou. Díky tomu bude pyré výraznější, sytější a krásně oranžové. Navíc obsahuje méně vody, takže ho už nemusíte nechávat odkapat přes noc.

Na co všechno dýňové pyré použít

Ať už jste fanoušci sladkých koláčů nebo poctivých polévek, dýně se neztratí nikde. Použít jej můžete například:

  • Do koláčů: základ pro pumpkin pie, cheesecaky nebo muffiny.
  • Do zeleninových polévek: budou pak krémové a jemně nasládlé.
  • Do těstovin a rizot: promění obyčejnou smetanu ve zlatý krém.
  • Na ravioly: dýňové pyré s ricottou a muškátovým oříškem je neodolatelné.
  • Na lívance nebo do kaše: stačí lžička do ovesné kaše a trocha skořice.

Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou

Dýňové gnocchi s lesními houbami, čerstvým kozím sýrem a rukolou

> 60 min
4.2(13x)
Přečíst recept

Může být dýňové pyré ochucené? Jasně!

Základní dýňové pyré je neutrální – jen pečená a rozmixovaná dužina. Ale pokud víte, že ho budete používat na sladko nebo na slano, můžete mu dát chuť hned při přípravě.

  • Na sladko: Přidejte špetku skořice, muškátového oříšku nebo dřeně z vanilkového lusku.
    Skvěle funguje i trocha javorového sirupu nebo medu – pyré pak využijete do koláčů, lívanců i krémů.
  • Na slano: Vmíchejte kapku olivového oleje, trochu soli, tymián nebo česnek. Takové pyré se hodí do polévek, k masu nebo do těstovin.

Dýně jsou teď ve vrcholné formě – sladké, šťavnaté, s pevnou dužinou a zářivou barvou. Na rozdíl od těch skladovaných mají plnou chuť a maximum živin. Připravte si z nich pyré právě teď, mražené vydrží celé měsíce a v únoru vám připomene, že i zima může mít oranžovou barvu.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Dýně Podzim Úroda ze zahrady Zpracování úrody Domácí zavařování

Související články