Nová registrace Zapomenuté heslo

Od bramborové kaše až po bramboráčky a krokety. Bramborové přílohy nikdy neomrzí

30. 5. 2025
shutterstock_2610215247.jpg
Shutterstock
Základní bramborová kaše Brambory s brynzou Knedlíky z brambor a rohlíků Dalších
8 fotek

Brambory se dají vařit, péct, smažit i zapékat, a proto není divu, že jsou v české kuchyni tak oblíbené. Jejich variabilita z nich dělá stálici na talíři už po celé generace. Přehled nejoblíbenějších bramborových příloh vám pomůže najít tu pravou k masu, zelenině i omáčkám. Dáváte přednost klasice, nebo vyzkoušíte i něco nového?

Brambory nejsou jen přílohou, ale základem mnoha kuchařských variací. Díky své neutrální chuti a snadné dostupnosti se staly surovinou, která dokáže skvěle podpořit hlavní jídlo. Různé způsoby přípravy přitom ovlivňují nejen výslednou chuť, ale i konzistenci nebo kombinovatelnost s ostatními surovinami. Od vařených brambor přes šťouchané varianty až po křupavé americké klínky – každá forma má své místo v české i světové kuchyni.

 

 

Vařené brambory: Základ, který neomrzí

Vařené brambory v osolené vodě, ideálně ve slupce, patří k nejjednodušším a zároveň nejčastějším způsobům, jak si tuto surovinu vychutnat. Vařené brambory se hodí k jídlům s výraznými omáčkami, jako je koprovka. Skvěle chutnají ovšem i k rybám a smaženým pokrmům, například řízkům. Důležitý je typ brambor, který použijete – varný typ A se nerozvaří, což je žádoucí, jako přílohové se ale nejvíc hodí B.

 

 

Šťouchané brambory: Když chcete texturu i chuť

Šťouchané brambory s máslem a mlékem či smetanou, případně i restovanou cibulkou patří k nejoblíbenějším přílohám zejména k pečenému masu nebo karbanátkům. Nezapomeňte, že klíčem k výborné chuti je kromě kvality brambor i dostatek tuku a správné dochucení – použijte například česnek nebo pažitku.

 

Šťouchané brambory

Šťouchané brambory

< 45 min
4.2(80x)
Přečíst recept

 

Bramborová kaše: Krémová klasika

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou zejména k dušeným jídlům, jako jsou hovězí líčka na víně nebo sekaná. Někdy se servíruje také k pečenému masu, například k pečenému kuřeti, případně k masovým, zeleninovým či houbovým řízkům. Nejlepší konzistence dosáhnete tak, že použijete teplé mléko a studené máslo a brambory zpracováváte ještě horké. Důležité je brambory nepřešlehat – jinak získáte lepkavou strukturu.

 

 

Pečené brambory: Jednoduché, ale efektní

Pečené brambory na plechu s bylinkami a olejem jsou ideální přílohou ke grilovanému masu nebo rybě. Skvěle chutnají také studené, a tak je lze využít i do salátů nebo jako součást obložených talířů. Pokud chcete zakousnout jen něco malého, můžete servírovat pečené brambory s dipem, kečupem, zakysanou smetanou ochucenou bylinkami apod.

 

 

Americké brambory: Lákavá volba nejen pro děti

Americké brambory, tedy pečené měsíčky (klínky) se slupkou, obvykle ochucené paprikou, česnekem nebo bylinkami, se skvěle hodí k burgerům a pečenému masu. Jejich výhodou je, že při správné teplotě zůstanou křupavé zvenčí a měkké uvnitř. Také americké brambory můžete servírovat jako rychlý snack – s dipem, kečupem apod.

 

 

Hranolky: Křupavá klasika, která nikdy nezklame

Bramborové hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy napříč generacemi i kontinenty. Jejich příprava se může zdát jednoduchá, ale dokonalé hranolky vyžadují správnou odrůdu brambor (nejlépe varný typ C), správné krájení a smažení ve dvou fázích – nejprve na nižší teplotu, poté na vyšší pro křupavou kůrku. V domácích podmínkách se dají připravit i v troubě nebo v horkovzdušné fritéze, a to s minimem tuku. Výborně se hodí ke smaženým jídlům, burgerům nebo jako samostatný snack s kečupem či domácími dipy. Pokud toužíte po zajímavější variantě, vyzkoušejte hranolky s česnekem, parmazánem nebo bylinkami – výsledkem je bohatší chuť, která osloví i náročnější strávníky.

 

 

Bramborový knedlík: Tradiční stálice české kuchyně

Bramborové knedlíky se připravují z vařených brambor, mouky a vajec. Důležité je brambory dobře vychladit a nechat je odležet, aby těsto nebylo příliš řídké. Knedlíky se skvěle hodí k pečenému masu se zelím, například k huse, kachně či vepřovým výpečkům. Můžete je ale využít prakticky všude tam, kde byste použili houskový knedlík.

 

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky

< 45 min
4.7(15x)
Přečíst recept

 

Bramboráčky: Pikantní pochoutka i příloha

Bramboráky, tedy placky z nastrouhaných syrových brambor s česnekem a majoránkou, jsou oblíbené nejen jako samostatné jídlo, ale také jako příloha – například k zelí a uzenému masu nebo masové či zeleninové směsi. Pokud se vám těsto rozpadá, zkuste přidat i trochu škrobu, aby směs držela lépe pohromadě.

 

 

Krokety: Užijte si je nejen ke smaženým jídlům

Bramborové krokety patří mezi oblíbené přílohy s jemnou, máslovou chutí a křupavým povrchem. Nejčastěji se připravují z bramborového těsta, které se tvaruje do válečků či kuliček, obaluje v trojobalu a smaží dozlatova. Výsledkem je právě lahodná kombinace křupavé kůrky a měkkého středu. Domácí krokety je vhodné připravit z den starých vařených brambor, které zajistí pevnější konzistenci. Pro výraznější chuť se do těsta často přidává sýr, bylinky nebo muškátový oříšek. Krokety můžete servírovat nejen jako přílohu, ale i s dipem či kečupem jako rychlý snack.

 

Bramborové krokety

Bramborové krokety

< 30 min
4(156x)
Přečíst recept

 

Tipy na závěr

  • Skladování brambor: Ideální je tmavé a chladné místo, kde nemrzne, ale zároveň tam není příliš teplo – například sklep.
  • Výběr odrůdy: Pro každou přípravu je vhodný jiný varný typ.

 

 

 

Brambory se v kuchyni rozhodně neztratí – jejich různorodost dává prostor pro kreativitu i návrat ke kořenům tradiční kuchyně. Správným výběrem odrůdy a způsobu úpravy navíc podpoříte chuť hlavního jídla. Nebojte se proto experimentovat a objevovat nové kombinace.

Zdroj informací: Apetit

Doporučujeme článek s videem

11 skvělých receptů, jak připravit brambory na sladko

Sdílet článek

Brambory Bramborové recepty Přílohy

Související články