Nová registrace Zapomenuté heslo

Nepečený koláč španělské babičky ‚tarta de la abuela‘ si snadno připravíte doma. Potřebovat budete máslové sušenky

8. 5. 2024
Tarte de la abuela
Apetit

Tradiční španělská kuchyně je plná lahodných pokrmů a mezi nejoblíbenější moučníky jednoznačně patří ‚tarta de la abuela‘, tedy ‚babiččin koláč‘. Tento krémový nepečený dezert je efektní souhrou jemného vanilkového krému, máslových sušenek a čokoládové polevy. Ideální recept pro horké letní dny, kdy nechcete stát u trouby a přesto máte chuť na něco sladkého.

Jestliže jsou pro české babičky typické kynuté koláče a tvarohové buchty, pak pro ty španělské je to jednoznačně ‚tarta de la abuela‘. Jedná se o jeden z nejznámějších španělských nepečených dezertů, který se často servíruje na narozeninových a rodinných oslavách, svatebních hostinách a při dalších speciálních příležitostech.

Tarta de la abuela – rychlý nepečený dezert ze sušenek

Historie ‚tarta de la abuela‘ sahá do minulosti, kdy babičky připravovaly tento dezert pro členy své rodiny jako projev lásky a péče. Je až neuvěřitelně jednoduchý a přesto velmi chutný. Největší komplikací může být maximálně příprava vanilkového krému. Ovšem pokud zvládnete uvařit klasický pudink, bude pro vás i tato fáze hračka.

Každá rodina má svůj vlastní recept na ‚tarta de la abuela‘ , avšak základ vždy tvoří vrstvy máslových sušenek namočených v mléce, proložených vanilkovým krém (crème pâtissière) ze žloutků, škrobu, vanilkové esence, mléka a cukru. Poslední sušenková vrstva je potřena čokoládovou polevou a případně ozdobena čokoládovým zdobením. Hotový koláč musí být důkladně vychlazený, aby se chutě propojily, krém ztuhl a mohli jste ho krájet na úhledné porce.

Tarta de la abuela – základní recept

Suroviny:

asi 45 obdélníkových máslových sušenek (např. BeBe), 150 ml mléka, 2 PL oblíbeného likéru (nemusí být)

Vanilkový krém:

6 žloutků, 1 l mléka, 150 g cukru, 120 g kukuřičného škrobu, 1 čl vanilkové esence

Čokoládová poleva:

75 g čokolády, 75 ml smetany ke šlehání, 20 g másla

Postup:

  • Hluboký pekáček o rozměrech asi 20 x 25 cm vyložte pečícím papírem. Na dno formy vyskládejte jednu vrstvu sušenek namočených v mléce (případě s trochou likéru).
  • Poté si v misce rozmíchejte kukuřičný škrob, cukr a přilijte mléko. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a společně promíchejte. Vzniklou směs nalijte přes jemné sítko do hluboké pánve a na středním plameni pozvolna vařte do zhoustnutí.
  • Polovinu hotového krému opatrně rozetřete na přichystanou sušenkovou vrstvu, následně poklaďte další vrstvou namočených sušenek a nalijte zbylou část krému. Na závěr opět položte namočené sušenky a vršek zalijte čokoládovou polevou.
  • Tu nachystáte tak, že nalámanou čokoládu rozmícháte v horké smetaně a na závěr vmícháte máslo. Hotový dezert dejte alespoň na 2 hodiny vychladit, poté nakrájejte na jednotlivé porce a servírujte.

Jak ‚tarta de la abuela‘ vylepšit?

Pokud se vám základní recept zdá příliš nevýrazný a málo slavnostní, můžete si ho podle svých preferencí vylepšit. Zkuste ho například servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny a vyšlehanou smetanou. Nic nezkazí ani čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky či ostružiny.

  • Do poloviny horkého vanilkového krému nalamejte kousky hořké čokolády, přidejte lžíci nebo dvě horkého mléka a promíchejte. Vzniklý čokoládový krém použijte jako jednu ze dvou vrstev mezi sušenky.  
  • Koláči sluší také nasekané oříšky nebo karamel.
  • Jestliže si chcete přípravu krému ulehčit, uvařte krém z běžného pudinkového prášku a mléka v poměru 2 sáčky na litr mléka. Což jistě vyjde finančně lépe, také tím ušetříte trochu času. Navíc si můžete vybrat libovolnou příchuť.

Zdroj informací: Bonviveur.es, Tarthelemy.com, Cocina con Carmen

Sdílet článek

Recepty našich babiček Španělská kuchyně Dezerty Nepečené dezerty

Související články