
Jsou dorty, které buď milujete nebo jíte jen ze slušnosti (nenávidět dort je fyzicky nemožné). A pak je tu cheesecake, který milují všichni. Je to fenomén, elegantní a noblesní, krémový, ale rozhodně ne těžký. Většina dezertů vyžaduje náročnou přípravu, seznam ingrediencí je k neučtení, nebo potřebují složité zdobení. Cheesecake si „vystačí“ s pár surovinami, přípravu zvládne skoro každý a přitom wow efekt je zaručený. Jak na dokonalý cheesecake krok za krokem?
Cheesecake je lahodný dezert, který milují lidé na celém světě a to už víc než 2000 let. Takže žádná trendy záležitost, ale přitom máte jistotu, že nasdílíte-li jeho fotku na instagram, sklidíte úspěch.
- První cheesecake vznikl ve starověkém Řecku před více než 2 000 lety. Koláč z čerstvého sýra byl prý dokonce podáván sportovcům během vůbec prvních olympijských her roku 776 př.n.l., protože to byl skvělý zdroj energie.
- Zatímco v Evropě byl cheesecake přijat velmi vlažně, v Americe si ho lidé zamilovali na první sousto. A obrovskou revolucí v jeho přípravě byl pak „vynález“ cream cheese, za což vděčíme farmáři Williamu A. Lawrencovi – ten v roce 1872 experimentoval s přípravou sýru Neufchâtel, a i když se mu výroba sýru francouzského typu nevyvedla podle očekávání, výsledný počin nechutnal vůbec špatně. A tak začal nevyzrálý sýr s krémovou strukturou prodávat pod názvem Philadelphia.
- Restauratér Arnold Reuben pak tento cream cheese o pár desítek let použil při přípravě cheesecaku a voilà, zrodila se legenda.
Jak na dokonalý cheesecake krok za krokem
Na korpus budete potřebovat: 250 g máslových sušenek, 200 g másla, 125 g cukru moučka
Na sýrovou část si připravte: 550 g sýru Philadelphia, 250 g mascarpone, 5 kapek vanilkového extraktu, 200 ml smetany ke šlehání, 6 vajec
Ingredience k dokončení: zhruba 15 čerstvých jahod – zejména teď v létě ale sáhněte po libovolném ovoci

Postup:
-
Nejdříve si nachystejte korpus. Máslo rozpusťte a zapracujte do něj všechny namleté či nadrcené sušenky a cukr.
-
Ráfek (bok) formy obalte pečicím papírem a následně i alobalem, aby se dort potom lépe vyndával. Zhruba z 270 g vzniklé směsi vytvořte dno, ze zbytku potom dostatečně vysoké okraje. Dbejte, abyste těsto opravdu, ale opravdu důkladně namačkali a slisovali dohromady. Takto nachystaný korpus dejte uležet do lednice, než si připravíte náplň.
-
Do větší mísy vložte všechny suroviny: cream cheese, mascarpone, vajíčka a šlehačku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, špičkou nože z něj vyškrabte semínka a ty přidejte do mísy (případně jen přikapejte vanilkový extrakt). Ručním šlehačem pak vše na nejnižší možnou rychlost šlehejte klidně až 30 minut. Pokud byste zvolili rychlejší stupeň, ingredience by se našlehaly na objemu a to vy NEchcete. Hotovou hladkou náplň vložte do nachystaného korpusu a povrch uhlaďte.
-
Dort pak vložte na 90 minut do trouby vyhřáté na 100–110°C. Pokud byste troubu předehřáli na víc, náplň by opět nabrala na objemu a bylo by po cheesecaku.
-
Hotový dort nechte vychladnout, a pak podle nálady a chuti vršek dortu ozdobte jahodami a dalším ovocem.
Na co pozor při pečení cheesecaku?
Cheesecake, tak jak jej dnes známe, se skládá ze dvou až tří vrstev. Vespodu se nachází korpus, tedy krusta tvořená směsí rozdrobených sušenek a másla, na ní leží upečený krém, někdo ještě přidává vrchní vrstvu a cheesecake různě zdobí třeba ovocem.
Než se pustíte do jeho přípravy, vězte, že je pár typických chyb, které lidé u pečení cheesecaku dělají. Na co tedy pozor?
- Suroviny při pokojové teplotě jsou klíčem k dokonalé konzistenci. Jinak hrozí, že se ve smetanovém sýru vytvoří hrudky, popraská apod. Smetanový sýr a vejce vyndejte na kuchyňskou linku klidně čtyři hodiny před samotným pečením. Všechny ingredience se tak i lépe propojí.
- Hedvábné hladkosti těsta dosáhnete dostatečným promícháním těsta a zapracováním všech přísad.
- Nepoužívejte smetanový sýr se sníženým obsahem tuku. Nechcete přece řídkou strukturu, ale pěkně hustý krém.
- Důležitá je rovnoměrně nadrcená vrstva sušenek, proto doporučujeme drtit v kuchyňském robotu nebo v mixéru, ale lze použít i hmoždíř nebo je můžete důkladně rozválet válečkem na nudle. Másla použijte jen takové množství, aby vznikla písková struktura a nadrobené sušenky se spojily. Krusta by neměla být moc tenká, aby nebyly posléze problémy s vyndáním koláče z formy.
- Jak poznáte, že je koláč hotový? Proveďte 10 minut před koncem doporučené doby pečení kývací test – zatřesete-li jím, měl by se ve středové části vlnit.
- A pozor, zásadní je, ač je to těžké a na koláč se těšíte, nechat hotový dort pozvolna vychladnout (např. ve vypnuté troubě).
Zdroj: Apetit, Kucharkaprodceru.cz, Seznamzpravy.cz, Tasteofhome.com, MarthaStewart.com, Happybellycakes.com, Loafology.com, Thetaketout.com