Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodové sendviče jsou hitem internetu. Připravit je můžete dvojím způsobem

Karolína Waberová
7. 6. 2023
Jahodové sendviče
Apetit

Jahodové sendviče jsou hitem snad na všech sociálních sítích. Inspirace pramení z Japonska, kde se ovocné sendviče prodávají v každém obchodě s potravinami. Ty japonské jsou z klasického toustového chleba, my jsme se rozhodli pro piškotové.

Růžový korpus upečte ze dvou dávek podle našeho receptu na piškotové těsto. Potřebovat na něj budete 6 vajec, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g hladké mouky, 160 g krupicového cukru, půl balíčku prášku do pečiva, barvivo (nemusí být) a 110 g rostlinného oleje, jahody a šlehačku.

  • Troubu předehřejte na 160 stupňů. Oddělte žloutky od bílků. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuhého sněhu, žloutky vyšlehejte do světlé pěny s vanilkovým cukrem.
  • Žloutkovou pěnu smíchejte zlehka s bílky, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, promíchejte, přidejte barvivo a olej, znovu promíchejte. Vlijte do pečícím papírem vyloženého pekáčku ve tvaru čtverce a pečte na 35 minut. 
  • Nechte ve formě zcela vychladnout. Potom stáhněte z korpusu hnědou krustu a teď máte dvě možnosti, jak sendviče vytvořit.
  1. Buď korpus rozříznete v půlce a rovnou na jednu ze stran namažte vrstvu šlehačky, přidejte jahody, přikryjte je druhou vrstvou šlehačky a přiklopte druhou polovinou korpusu. Dejte vychladit na několik hodin do lednice, a poté nařežte na osm dílů. Nejprve křížem na čtverce, potom každý čtverec v půlce na dva trojúhelníky. 
  2. Druhou možností je stejným způsobem nařezat hned vychladlý korpus a jahodami a šlehačkou plnit až jednotlivé kusy. 

Buď, anebo...

My jsme se nejprve vydali první cestou. I přes to, že jsme do šlehačky přidali trochu želatiny a nechali ji dlouho v lednici, ve chvíli, kdy se nůž dotkl jahod, pustily do šlehačky šťávu, sendviče se rozjížděly a výsledek byl sice poživatelný, ale rozhodně ne reprezentativní. 

Proto jsme se přiklonili k druhé variantě. Korpus jsme na osm dílů nakrájeli hned, a až poté jednotlivé trojhránky plnili šlehačkou a jahodami. Na závěr jsme do šlehačky zabořili na ozdobu napůl překrojené jahody.

Dobré rady na závěr

  • Pokud chcete sendviče vzít na piknik, raději zvolte jako náplň třeba krém z mascarpone, který se nebude tak rychle roztékat jako šlehačka.  
  • Po vyndání z trouby korpus nechte vychladnout při pokojové teplotě ještě ve formě, aby vám piškotové těsto nekleslo. 
  • Korpus poté zabalte do potravinářské folie a chlaďte další půl hodinu v lednici.  
  • Sendviče můžete ještě na závěr posypat lyofilizovanými jahodami nebo jiným ovocem. 
  • Potravinářské barvivo můžete vynechat nebo můžete zkusit těsto obarvit jahodami.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Související články