Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrnkový hruškový koláč: Bez váhy i zkušeností máte během chvíle vláčný dezert, který přiláká svou vůní i sousedy

11. 8. 2025
Hrnkový hruškový koláč
Apetit

Jak urazit hrušky? Když si jich nebudete všímat! Podzim je vyloženě hruškové období a v kuchyni si s nimi lze hrát dle libosti, jsou nejen šťavnaté, voňavé a sladké, ale i skutečně variabilní. Skvělou a jednoduchou variantou, jak můžete využít hrušky při pečení, je vláčný hrnkový hruškový koláč, se kterým uděláte spoustu parády!

Během chvilky provoní celou kuchyň, zároveň je jeho příprava rychlá a jednoduchá. To z něj dělá ideální odpověď na otázku „Máme něco dobrého?“, se kterou děti jen málokdy čekají až na víkend. Hrnkový hruškový koláč klidně upečte i ve všední den a máte nejen dokonalou sladkou tečku po večeři, ale i lahodnou snídani nebo přilepšení ke školní svačině. Na víkend tedy zaručeně nezbyde, je doslova „žravý“ – díky jeho jednoduchosti si jej ale zamilujete tak, že jej klidně budete péct obden.

Nepotřebujete váhu, složité postupy, dlouhou přípravu, dokonce ani zkušenosti, tento koláč zvládne opravdu každý. Stačí pár základních surovin, hrnek a lžíce jako měřítko a šťavnaté hrušky, které jsou na podzim v nejlepší kondici a urazilo by je, kdybyste jejich potenciál nevyužili. Výsledkem je nadýchaný, voňavý a vláčný koláč, lehce sladký a jemně kořeněný, který chutná jako podzim sám. Sousedy zvát nemusíte, pozvou se sami, jen jej ucítí. 

 

Jak připravit hrnkový hruškový koláč: 

Jak připravit hrnkový hruškový koláč krok za krokem

Ingredience: 2 velké hrušky nebo 4 menší, 3 vejce, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 hrnek mascarpone, 1 1/2 hrnku mouky pšeničné hladké, 1/4 čajové lžičky soli, 1/4 hrnku škrobu + 1 1/2 lžíce navíc, 1 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/4 čajové lžičky jedlé sody, 2 1/2 polévkové lžíce rostlinného oleje, moučkový cukr na posypání

Postup:

Tipy a triky aneb Na co si dát pozor

  • Výběr hrušek: Nejlepší jsou polotvrdé, šťavnaté hrušky. Příliš měkké se v těstě rozpadnou, tvrdé zase nestihnou změknout.

  • Správná velikost hrnku: Klasický hrnek má objem 250 ml a ten je jako měřítko ideální. 

  • Poměr tekutin: Hrušky mohou pustit šťávu, ale těsto by nemělo být příliš řídké. Pokud se tak stane, přisypte mouku.

  • Nepřemíchat těsto: Jednotlivé suroviny stačí jen lehkým promícháním spojit, intenzivní míchání totiž může způsobit, že bude koláč tužší.

Variace a moderní obměny

  • Okořeňte mu (ano, tomu koláči) život: Přidejte do těsta špetku skořice, mletého zázvoru nebo kardamomu pro orientální vůni.

  • Ořechová verze: Nasekané vlašské nebo lískové ořechy dodají koláči křupavou strukturu a bohatší chuť.

  • Čokoládový kontrast: Kousky hořké čokolády nebo kakao v těstě promění obyčejný hrnkový koláč v dezert na způsob brownie a dodají mu „temné“ tóny.

  • Francouzský šmrnc: Hrušky na povrchu můžete lehce zakápnout např. likérem, který zvýrazní charakter ovoce (a hrušky jej mají pevný a laskavý).

  • S drobenkou: Máslová drobenka povýší jednoduchý recept na slavnostnější level.

  • Sladké mámení: Máte-li rádi koláče skutečně sladké, předem lehce zkaramelizujte kousky hrušek na pánvi a pak je vmíchejte do těsta. Chuť bude výraznější a sladší.

Zdroj: Apetit

Sdílet článek

Koláče Hrušky Hrníčkové recepty Podzim Úroda ze zahrady Úroda ze sadu Ovocné dezerty

Související články