
Pomazánky jsou skvělé nejen pro přípravu snídaní a svačin, ale i jako kreativní způsob, jak využít různé mléčné produkty. Základem každé kvalitní pomazánky je správně zvolený mléčný výrobek – od tvarohu přes smetanové sýry až po jogurty a domácí lučinu.
Pomazánky jsou neodmyslitelnou součástí naší kuchyně, nabízejí nekonečné možnosti kombinací chutí a textur. Klíčem k dokonalé pomazánce je správný výběr základu, který určuje její konzistenci i chuť. Mezi nejoblíbenější základy patří různé mléčné výrobky, které dodávají pomazánkám krémovou konzistenci a lahodnou chuť.
Bílé království: 10 tipů na základ pro přípravu pomazánek
-
Tvaroh je jedním z nejtradičnějších základů pro pomazánky. Jeho typická chuť a struktura jsou nezaměnitelné, zvláště u fermentovaného tvarohu. Je ideální pro odlehčené pomazánky, například s čerstvými bylinkami. Vyzkoušejte 12 našich tvarohových pomazánek.
-
Ricotta se vyrábí ze syrovátky, proto ji označujeme také jako syrovátkový sýr. I přes svou lehce hrudkovitou strukturu je jemná. Její nasládlá a lehká chuť je skvělá například v kombinaci s bylinkami, olivami či rajčaty. Připravte si například pomazánku z ricotty a brynzy.
-
Zakysaná smetana se vyrábí ze smetany pomocí bakterií mléčného kvašení. Má lahodnou, jemně nakyslou chuť a lze ji zakoupit v různých variantách s obsahem tuku od 8 % do 20 %. Je skvělá v kombinaci s neutrálními surovinami, jako je cuketa, nebo v tradičních pomazánkách, například s pažitkou.
-
Lučina, Philadelphia, žervé či jiné čerstvé smetanové sýry přinášejí do pomazánek jemnou a krémovou texturu. Tyto sýry jsou ideální pro lehké pomazánky. Vyzkoušejte je například v kombinaci s vajíčky a červenou řepou či medvědím česnekem a pažitkou.
-
Crème fraîche chutná podobně jako zakysaná smetana. Připravte si například lahodnou řepovou pomazánku s crème fraîche. Skvěle si rozumí ale i s lososem a ředkvičkami.
-
Labne se vyrábí z vykapaného jogurtu a snadno si ho připravíte i doma. Bývá součástí arabských pokrmů, ale můžete ho mlsat jen tak. V pomazánkách ho kombinujte s různými bylinkami, jako je kopr, rozmarýn, ale i máta. Výborně ladí také s česnekem.
-
Hustý bílý jogurt, zejména řecký, je dalším skvělým základem pro pomazánky. Pro přípravu pomazánek vybírejte spíše živý a škrobem nezahuštěný jogurt. Jogurt dodává pomazánkám lehkost a svěžest, je ideální pro letní varianty s čerstvou zeleninou, například pórkem, či bylinkami.
-
Cottage je tvarohový sýr, který má jemnou a lehce nasládlou chuť. Vyzkoušejte například cottage pomazánku připravenou z cherry rajčat, pažitky a oregana.
-
Mascarpone připomíná crème fraîche či tučnou smetanu. Je hustší a méně kyselý, vyniká smetanovou chutí a je hutný. Skvěle chutná v kombinaci s bylinkami, jako je tymián či pažitka, ale také se zeleninou.
-
Tavený sýr je mazlavý a kompaktní, prošel tepelnou úpravou s přidáním tavicích solí.
Fermentovaný tvaroh: Je skvělý na chleba i do pomazánek
Jakmile ochutnáte fermentovaný tvaroh, pravděpodobně si ho zamilujete natolik, že ho budete mít neustále v lednici. Skvěle chutná samotný, s bylinkami, jako základ do pomazánek a můžete jím nahradit klasický tvaroh i čerstvý smetanový sýr.
Ingredience: 250 g tučného tvarohu, 50 ml plnotučného mléka, 5 g soli
Postup a skladování: Tvaroh, mléko i sůl dobře promíchejte ve vhodné nádobě, uzavřete ji a nechte přes den stát při pokojové teplotě na lince. Fermentovaný tvaroh uchovávejte v lednici, kde bude dále fermentovat.
Domácí lučina: Lahodný krémový sýr z vaší kuchyně
Připravit si domácí lučinu je překvapivě jednoduché a výsledkem je sýr, který svou chutí předčí kupované varianty.
Ingredience: 500 g hustého a tučného bílého jogurtu, 200 g 30% smetany ke šlehání, 1/4–1/2 lžičky soli
Postup:
-
V míse smíchejte jogurt, smetanu a sůl do hladké směsi.
-
Směs nalijte do cedníku vyloženého čistou utěrkou a umístěte jej nad dostatečně velkou misku, aby měla kam odkapávat syrovátka.
-
Dejte do lednice a nechte vykapávat minimálně 12 hodin, ideálně však 24 hodin.
-
Hotovou lučinu přendejte do uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici.
TIP: Vykapanou syrovátku můžete použít například na zadělání chleba.
Zdroje informací: Apetit