Nová registrace Zapomenuté heslo

Banány miluje každý. Jak prospívají tělu a jak zabránit jejich hnědnutí? Objevte trik s igelitovým sáčkem!

24. 9. 2025
Banány
Shutterstock

Ovoce, které bez větších problémů vyhrává ankety popularity po celém světě? Banány! Ano, občas se před ně prosmýknou rajčata, ale to nechme dnes stranou. Banány milují všichni, a i když se jedná o exotický druh, dávno je vnímáme jako standardní, možná až obyčejné. Nic není dál od pravdy! Tohle ovoce má vlastnosti superhrdiny a my si hned řekneme proč.

Banány umí spojit národy i kultury, protože je zkrátka milují všichni. Jíme je syrové, pečené, zmražené, sušené i grilované. Dodají energii, neváhají nám zlepšit náladu a postarají se, aby nám to lépe myslelo. V kuchyni přispěchají na pomoc, když dojdou vajíčka a děti křičí: „Bábovka!“ 

Jsou v mnoha domácnostech základ a nic se neděje ani ve chvíli, kdy je necháte na lince ležet moc dlouho: naštěstí můžete předstírat, že celou dobu čekáte, až budou nachystané na banana bread. Tohle ovoce vás v tom zkrátka nenechá. Proč si banány zamilovat, jak je v kuchyni využít a jak zabránit jejich hnědnutí?

Proč si banány zamilovat?

  • Jsou univerzální a hodí se k mnoha příležitostem: na snídani s jogurtem, do svačinové krabičky, při pečení jako jedna z ingrediencí i jako rychlý dezert. 
  • Jsou cenově dostupné v porovnání s jiným exotickým ovocem. 
  • A jsou obecně dobře dostupné, není těžké je sehnat. Na rozdíl od jiného ovoce si je můžete dopřát po celý rok. 
  • Navíc mají zajímavé nutriční hodnoty a jsou okamžitým zdrojem energie. Přírodní cukry (fruktóza, glukóza a sacharóza) dodávají rychlou, ale postupně uvolňovanou energii, i proto si je oblíbili i sportovci. Najdeme v nich spoustu vlákniny (až 10 % denního příjmu) a zasytí na delší dobu, takže je do jídelníčku zařazují i lidé, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Draslík je klíčový minerál pro regulaci krevního tlaku a pro svalovou funkci. A k tomu banány pomáhají proti otokům, zlepšují trávení a odvádí z těla toxiny.
  • A pozor: Banány obsahují aminokyselinu tryptofan a vitamín B6, což pomáhá tvorbě serotoninu, hormonu dobré nálady.

Jak banány využít v kuchyni?

  • Sladké snídaně: nakrájejte si banány do jogurtu, přidejte je do ovesné kaše, udělejte rychlé lívance nebo lahodné smoothie
  • Při pečení: banány jsou skvělé přírodní sladidlo a fungují dobře jako pojivo místo vajec v těstech. Osvědčená klasika je banánová bábovka nebo chlebíček, ale perfektní jsou banány i v muffinech
  • Slané recepty: některé odrůdy banánů fungují i naslano, např. banány plantain neboli zeleninové banány, které jsou určeny primárně k tepelné úpravě a hodí se na smažení, pečení, ale i dušení a využijete je při přípravě pestrých bowls. Nejsou v obchodech úplně běžně k dostání, ale na online supermarketech k dostání jsou a občas na ně narazíte i v těch kamenných.
  • Nebojte se je zmrazit: přezrálé banány se během chvíle promění ve vynikající domácí zmrzlinu – stačí je rozmixovat a podávat s trochou kakaa nebo oříškového másla.

Jak zpomalit hnědnutí banánů? 

Možná máte pocit, že banány začnou hnědnout, jen je přinesete domů, ve skutečnosti je často necháte na lince ležet i týdny. Ale nejsme tu proto, abychom byli vaše svědomí, jsme tu s radou. Jak správným skladováním prodloužit banánům jejich trvanlivost? 

Banány přirozeně uvolňují ethylen, což je plyn podporující dozrávání ovoce. Čím zralejší jsou, tím více ho produkují... 

  • Skladujte je na chladném a suchém místě, pokud je můžete zavěsit, tak je to ideální. Zpomalíte tak proces dozrávání.
  • Zabalte jim stopky, např. alobalem, a držte je dál od ostatního ovoce. Omezíte tak vystavení banánů ethylenu, který produkují samy i které se uvolňuje z ovoce poblíž.
  • Banány nepotřebují igelitový sáček, jejich slupka je chrání dostatečně. V sáčku navíc etylen nemůže unikat do okolního vzduchu, takže dozrávají rychleji.
  • Znáte malé sáčky plné kuliček, které bývají například v krabici s novými botami? Než je příště vyhodíte, vězte, že kuličky jsou ze silikagelu – oxidu křemičitého, který pohlcuje vlhkost. Zavřete banány do krabice s těmito sáčky a uvidíte.
  • Nedávejte je do lednice. Nesvědčí jim to.

Zdroj: Apetit, Brainmarket.cz, Chiquita.com, Self.com

Doporučujeme článek s videem

Jak připravit vláčný banánový chlebíček? Podívejte se na náš videonávod a tipy pro dokonalý výsledek

Sdílet článek

Banánové dezerty Exotické ovoce Banány Světová kuchyně Zdravější jídelníček

Související články