
Ovoce, které bez větších problémů vyhrává ankety popularity po celém světě? Banány! Ano, občas se před ně prosmýknou rajčata, ale to nechme dnes stranou. Banány milují všichni, a i když se jedná o exotický druh, dávno je vnímáme jako standardní, možná až obyčejné. Nic není dál od pravdy! Tohle ovoce má vlastnosti superhrdiny a my si hned řekneme proč.
Banány umí spojit národy i kultury, protože je zkrátka milují všichni. Jíme je syrové, pečené, zmražené, sušené i grilované. Dodají energii, neváhají nám zlepšit náladu a postarají se, aby nám to lépe myslelo. V kuchyni přispěchají na pomoc, když dojdou vajíčka a děti křičí: „Bábovka!“
Jsou v mnoha domácnostech základ a nic se neděje ani ve chvíli, kdy je necháte na lince ležet moc dlouho: naštěstí můžete předstírat, že celou dobu čekáte, až budou nachystané na banana bread. Tohle ovoce vás v tom zkrátka nenechá. Proč si banány zamilovat, jak je v kuchyni využít a jak zabránit jejich hnědnutí?
Proč si banány zamilovat?
- Jsou univerzální a hodí se k mnoha příležitostem: na snídani s jogurtem, do svačinové krabičky, při pečení jako jedna z ingrediencí i jako rychlý dezert.
- Jsou cenově dostupné v porovnání s jiným exotickým ovocem.
- A jsou obecně dobře dostupné, není těžké je sehnat. Na rozdíl od jiného ovoce si je můžete dopřát po celý rok.
- Navíc mají zajímavé nutriční hodnoty a jsou okamžitým zdrojem energie. Přírodní cukry (fruktóza, glukóza a sacharóza) dodávají rychlou, ale postupně uvolňovanou energii, i proto si je oblíbili i sportovci. Najdeme v nich spoustu vlákniny (až 10 % denního příjmu) a zasytí na delší dobu, takže je do jídelníčku zařazují i lidé, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Draslík je klíčový minerál pro regulaci krevního tlaku a pro svalovou funkci. A k tomu banány pomáhají proti otokům, zlepšují trávení a odvádí z těla toxiny.
- A pozor: Banány obsahují aminokyselinu tryptofan a vitamín B6, což pomáhá tvorbě serotoninu, hormonu dobré nálady.
Jak banány využít v kuchyni?
- Sladké snídaně: nakrájejte si banány do jogurtu, přidejte je do ovesné kaše, udělejte rychlé lívance nebo lahodné smoothie.
- Při pečení: banány jsou skvělé přírodní sladidlo a fungují dobře jako pojivo místo vajec v těstech. Osvědčená klasika je banánová bábovka nebo chlebíček, ale perfektní jsou banány i v muffinech.
- Slané recepty: některé odrůdy banánů fungují i naslano, např. banány plantain neboli zeleninové banány, které jsou určeny primárně k tepelné úpravě a hodí se na smažení, pečení, ale i dušení a využijete je při přípravě pestrých bowls. Nejsou v obchodech úplně běžně k dostání, ale na online supermarketech k dostání jsou a občas na ně narazíte i v těch kamenných.
- Nebojte se je zmrazit: přezrálé banány se během chvíle promění ve vynikající domácí zmrzlinu – stačí je rozmixovat a podávat s trochou kakaa nebo oříškového másla.
Jak zpomalit hnědnutí banánů?
Možná máte pocit, že banány začnou hnědnout, jen je přinesete domů, ve skutečnosti je často necháte na lince ležet i týdny. Ale nejsme tu proto, abychom byli vaše svědomí, jsme tu s radou. Jak správným skladováním prodloužit banánům jejich trvanlivost?
Banány přirozeně uvolňují ethylen, což je plyn podporující dozrávání ovoce. Čím zralejší jsou, tím více ho produkují...
- Skladujte je na chladném a suchém místě, pokud je můžete zavěsit, tak je to ideální. Zpomalíte tak proces dozrávání.
- Zabalte jim stopky, např. alobalem, a držte je dál od ostatního ovoce. Omezíte tak vystavení banánů ethylenu, který produkují samy i které se uvolňuje z ovoce poblíž.
- Banány nepotřebují igelitový sáček, jejich slupka je chrání dostatečně. V sáčku navíc etylen nemůže unikat do okolního vzduchu, takže dozrávají rychleji.
- Znáte malé sáčky plné kuliček, které bývají například v krabici s novými botami? Než je příště vyhodíte, vězte, že kuličky jsou ze silikagelu – oxidu křemičitého, který pohlcuje vlhkost. Zavřete banány do krabice s těmito sáčky a uvidíte.
- Nedávejte je do lednice. Nesvědčí jim to.
Zdroj: Apetit, Brainmarket.cz, Chiquita.com, Self.com