Nová registrace Zapomenuté heslo

Avokádo: V čem toto ovoce převálcovalo banány a v čem životní prostředí?

31. 7. 2025
avokádo
Pixabay.com
Avokádová plantáž Avokádovník neboli hruškovecpřelahodný Vzhled avokáda se liší nejen podle zralosti, ale i podle odrůdy Další
3 fotky

V ideálním poživatelném stavu bývá zhruba dvě minuty, ale to je naštěstí dost času na dokonalou instagramovou fotografii. Děláme si samozřejmě legraci, avokádo je superpotravina! Byly doby, kdy jsme ho znali jen jako ingredienci v guacamole, v posledních letech na nás ale vykukovalo i ze zmrzliny. Jedli jsme ho na toastu, v sushi i v dezertech, ale mačkali jsme ho i na obličej, protože funguje zevnitř i zvenku. Avokádo je miláčkem 21. století. Ale má tohle zelené zlato pořád co nabídnout? 

Jestli se nějaká potravina svezla na hipsterské vlně a stala se díky tomu fenoménem, je to avokádo. Bývá součástí každého brunche, zároveň splňuje požadavky lidí, kteří si zakládají na zdravém životním stylu. Je zdravé a chutné, elegantní i estetické. 

Skvělé je v guacamole (čerstvé, s limetkou, koriandrem, chilli a červenou cibulí), perfektní je na avokádovém toastu (se ztraceným vejcem nebo vejcem naměkko, se semínky a chilli) a velmi mu to sluší v sushi maki (jeho krémová textura krásně funguje s rýží a rybou). 

Zdravotní benefity avokáda

  • Avokádo je bohaté na zdravé tuky. Tyto tuky pomáhají snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a zvyšovat hladinu dobrého HDL cholesterolu.
  • Je to zdroj vitamínů, např. C, E, K a B6 a dalších. Vitamíny E a C fungují jako silné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.
  • Obsahuje spoustu vlákniny (jedno avokádo obsahuje přibližně 10 gramů vlákniny, což je zhruba 40 % doporučené denní dávky). Rozpustná vláknina v avokádu pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, nerozpustná pak podporuje zdraví střev. 
  • Avokádo překonalo banán a má vyšší obsah draslíku, dokonce až dvojnásobně. Pomáhá regulovat krevní tlak.

Zajímavosti o avokádu

  • Příspěvků označených hashtagem #avocado najdete na instagramu 13,5 milionů a hashtag #avocadotoast má 2,3 milionů příspěvků. 
  • Většina avokáda pochází z Mexika, které má příhodné celoroční klima, ale pěstuje se i jinde po světě. Chuť a textura avokáda závisí na regionu, ze kterého pochází, takže například avokáda pěstovaná na Floridě mají nižší obsah tuku a jsou pevnější, zatímco avokáda z Mexika jsou ideální na mačkání a šlehání.
  • „Avokádo“ nebyl původní název. Aztékové znali toto ovoce pod názvem „ahuacatl“, což v jejich starém jazyce znamená „varlata“ a název byl odvozen od zvláštního tvaru plodů.
  • Ne, nepřehlédli jste se, skutečně jde o ovoce. I když rozhodně není sladké... Avokádo je plod hruškovce přelahodného z čeledi vavřínovitých.
  • Můžete jím nahradit máslo, což využívají například veganští pekaři. Ale ano, cupcake se vám pak trochu zazelená.
  • Plody, listy a semena avokáda se používají i k výrobě léků a avokádo bylo v minulosti používáno i jako afrodiziakum a posilovač libida.
  • Zralé avokádo je na dotek mírně měkké, ale ne příliš – při jemném stlačení by mělo lehce povolit. Barva kůry není vždy spolehlivým ukazatelem zralosti, protože se liší podle odrůdy. Když odstraníte malou stopku na vrcholu avokáda, tak u zralého je pod ní zelená dužina (pokud je hnědá, je avokádo již přezrálé). 
  • Existuje způsob, jak nechat avokádo rychle dozrát: vložte ho do hnědého papírového sáčku s jedním nebo dvěma banány – ty uvolní ethylen, přírodní rostlinný hormon, který pomáhá zrání ovoce.

Když se řekne A, mělo by se říct i B...

Čím dál více se ale mluví i o tom, že rostoucí poptávka po avokádech způsobuje ubývání vhodných pozemků pro pěstování. I proto mexičtí zemědělci kácejí či vypalují lesy, aby získali více vhodné zemědělské půdy. Hruškovec přelahodný je totiž strom velice náročný na zavlažování: na vypěstování půl kila avokáda se spotřebuje 272 litrů vody, životnímu prostřední škodí i neustálé postřiky a hnojení (dovoz přes polovinu planety už ani nezmiňujeme). V posledních letech se hovoří i o tom, že mexické drogové kartely přesunuly pozornost k avokádům a pěstitele drog nyní nutí k pěstování avokád.

Co s tím? Doporučuje se kupovat avokádo s označením fair-trade nebo dát ve svém jídelníčku prostor i jiným superpotravinám, lokálnějším.

Avokádo toast: historie a úpravy

Komu vděčíme za avokádový toast?

  • Nejsou to Meghan Markle, Gwyneth Paltrow ani Kylie Jenner, ač během let sdílely spoustu fotografií této pochoutky. Ve skutečnosti to byl Bill Granger, populární australský šéfkuchař, který zemřel v roce 2023 ve věku pouhých 54 let.
  • On byl první, kdo dal na kousek kváskového chleba nakrájené avokádo, pokapal ho limetkovou šťávou, olivovým olejem, solí a koriandrem a zařadil ho na menu své restaurace v Sydney v roce 1993. A k míchaným vajíčkům a palačinkám se tak zařadila nová snídaňová dobrota. 

Jak avokádový toast „vytunit“?

Základem je kvalitní chleba, ideálně kváskový, žitný nebo semínkový, opečený dozlatova. A zralé avokádo rozmačkané s trochou citronu nebo limetky, solí a pepřem. A co dál? 

  • S vejcem, naměkko nebo ztraceným. Navrch posypat chilli flakes, černým sezamem a zakápnout olivovým olejem.
  • S fetou a rajčátky, čerstvými nebo opečenými, čerstvou bazalkou a trochou balsamica.
  • S uzeným lososem, crème fraîche a čerstvým koprem – pokapat citrónovou šťávou a posypat černým pepřem. 
  • S granátovým jablkem, chilli a kapkou medu.
  • S nakládanou cibulí a hummusem – dozdobit lze sezamem a koriandrem.
  • S gorgonzolou, medem a vlašskými ořechy.

Zdroj: Apetit, Blendea.cz, Brainmarket.cz, Dtest.cz, Tasteofhome.com, Facts.cz, Dailymail.co.uk, Healthline.com, Producebusiness.com, irozhlas.cz

Doporučujeme recept s videem

Chléb & avokádo

Sdílet článek

Avokádo Superpotraviny Životní styl Představení suroviny

Související články