Nová registrace Zapomenuté heslo

Tak trochu jiné grilování: Jak připravit bryndáček nebo veverku, proč dát šanci syrečkům a jak chutná snídaně na grilu?

Bryndáček
Se svolením Ambiente
Bryndáček Zrcátko Hovězí holubička Další
4 fotky

Grilovací sezona je v plném proudu a před vámi už se schovává i jogurt, protože tuší, že by mohl za chvíli přijít jeho čas a bude nekompromisně hozen na gril? Chápeme, taky máme pocit, že grilování je téměř univerzální metoda přípravy a neexistuje surovina či příležitost, kdy by se nehodilo. Ale než se pustíte do rýže a okurek, máme pro vás jiné neobvyklé kousky. Zkuste netradiční steakové partie, syrečky nebo ugrilujte sladkou snídani.

Grilování je láska! Jak jinak si vysvětlit, že i když teploty dávno zamávaly třicítce a míří výš a výš, my zahříváme gril a stojíme u něj minuty i hodiny, abychom připravili chutný oběd pro rodinu nebo zajímavou večeři pro partu přátel. 

Jsou klasiky, které na grilu nikdy neomrzí (ano, díváme se na tebe, vepřová krkovičko). Ale co to zkusit tentokrát jinak? Vybrat maso, které není tak častou volbou, zkusit sýr, který by vás možná na gril hodit nenapadlo, nebo začít už ráno a pojmout to sladce? Tak trochu jiné grilování právě začíná, dámy a pánové! 

Netradiční steakové partie

Dáte si veverku, zrcátko, bryndáček nebo pavučinku? Výtečný steak nemusí být jen z roštěnce. I když je tato grilovací klasika skvělá, v řeznictví najdete i další zajímavé kousky masa. Nebojte se toho a příště hoďte na rošt třeba steak z veverky, zrcátka nebo loupanou plec. Netradiční partie, které stojí za ochutnání, nám popsal František Kšána, mistr řezník z Amasa.

  • Veverka: Přezdívá se jí také řeznická svíčková a je to maso složené ze dvou menších podlouhlých svalů spojených silnou šlachovitou blánou. Visí u páteře před špičkou svíčkové a je zároveň držákem jater a pilířem bránice. Za originální název vděčí fantazii řezníků. Po vyříznutí totiž připomíná siluetu veverky s hlavou a ocasem. Patří mezi svaly, jež slouží k dýchání, a protože jsou neustále v pohybu, mají v sobě hodně masové šťávy, která svalům dodává energii. Veverku můžete připravit dušenou na víně, ale nejvíce ji oceníte jako steak. Nejlepší je propečení medium rare nebo medium.
  • Bryndáček: Jde o nízký sval pupku a v těle zvířete ho je jen kolem tří kil. Má hrubá vlákna a je středně mramorovaný tukem. Bryndáček je velmi prokrvený a na talíři šťavnatý. Ideální volba, pokud máte rádi výraznou, případně až „krvavou“ chuť masa. 
  • Zrcátko: Nízký oválný plochý sval ze slabin skotu má lesklý povrch – proto zrcátko. Spadá do kategorie chuťově výrazných šťavnatých steakových mas, jež slouží k dýchání, stejně jako bryndáček, veverka, ale i oponka. Je libovější, méně mramorované, ale svou chutí a měkkostí může směle konkurovat i steakům s dvojnásobnou výškou. Grilujte ho v celku na medium rare a filírujte přes výrazná svalová vlákna nebo nakrájejte přes vlákna na „hranolky“ a poté grilujte. 
  • Pavučinka: Plátek pánevní připomíná díky svým vazivovým vláknům pavučinu. Maso je prorostlé jemným tukem a hodí se na pomalé dušení a pozvolné smažení na pánvi. Zručný grilař ho dokáže připravit jako velmi zajímavý steak.

Snídaně na grilu

Klasických večerních grilovaček není nikdy dost, ale co tentokrát rozpálit gril už ráno? Jste s přáteli na chalupě? Už jste se dlouho neviděli s rodinou a blíží se volný víkend? Užijte si neobvyklý zážitek v podobě grilované snídaně na čerstvém vzduchu. „Pro téměř 70 % lidí je víkendová snídaně mnohem víc než jen obyčejné ranní jídlo ve všední den. To přímo vybízí k setkání,“ říká Jitka Vomáčková, marketingová manažerka ve společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, do jejíhož portfolia patří mimo jiné Vitana. 

„Snídaně jsou skvělá příležitost uchopit grilování z jiného, kreativního pohledu,“ vysvětluje šéfkuchař Pavel Švestka a navrhuje, že můžete zkusit třeba špíz s halloumi a bylinkami nebo francouzský toast se skořicí a banánem. Hmm, sladké snídani neodoláme!

Francouzský toast se skořicí a banánem

Ingredience na toasty: 6 plátků toastového chleba (nejlépe silnější, např. brioche nebo toast classic), 2 vejce, 70 ml mléka, cca 4 lžíce skořicového cukru

Na citronový krém si připravte: 100 g krémového sýru, citronový cukr, 1 lžičku cukru moučka (dle chuti)

Na karamelizovaný banán budete potřebovat: 1–2 zralé banány, 1 lžíci másla, 2 lžíce vanilkového cukru

Postup:

  • Nejprve si připravte citronový krém. V misce smíchejte krémový sýr, citronový cukr a moučkový cukr podle chuti. Krém dejte stranou.
  • Nyní se pusťte do toastů. V mělké míse rozšlehejte vejce s mlékem. Plátky toastového chleba postupně namáčejte v této směsi a hned opékejte na grilu z obou stran dozlatova. Dávejte pozor, abyste je nepřipekli příliš, byly by tvrdé. Horké toasty ihned obalujte ve skořicovém cukru.
  • Dále karamelizujte banány. Nakrájejte je na kolečka a obalujte ve vanilkovém cukru. Na grilu nebo na pánvi rozpusťte máslo a krátce opékejte banány z obou stran, dokud nezezlátnou a cukr nezačne karamelizovat.
  • Jakmile máte všechny komponenty připravené, přejděte k sestavení. Na jeden opečený toast rozetřete vrstvu citronového krému. Přiklopte druhým toastem a celý postup opakujte ještě jednou, abyste vytvořili třípatrový sendvič. Navrch naaranžujte karamelizované banány. Podle chuti můžete přidat ještě trochu citronového krému a vše posypat skořicovým cukrem.

Syrečky na grilu

Masa už bylo dost, hermelín jste taky grilovali dvacetkrát? Olomoucké tvarůžky jsou (ne)čekaný hit letních večírků. A nejenže výborně chutnají, jsou i skvělým zdrojem bílkovin a obsahují málo tuku – ideální na odlehčení, co říkáte? Dejte jim šanci a uvidíte, že se z nich stanou dokonalí grilovací parťáci.

Grilovaná plněná rajčata

Ingredience: 4 velká rajčata, 100 g Olomouckých tvarůžků, 50 g šunky, 1 bílek (vyšlehaný do sněhu), 1 lžička mleté sladké papriky, olivový olej

Postup:

  • Rajčata seřízněte a vydlabejte. Tvarůžky a šunku nakrájejte nadrobno a smíchejte se sněhem z bílku a s paprikou. Touto směsí naplňte rajčata, potřete je olivovým olejem a grilujte na alobalu nebo grilovací misce. Rajčata se dají zapéct také v troubě.

Zdroje: Atlasmas.cz, Ambiente, Vitana, Olomoucké tvarůžky

Sdílet článek

Grilování Grilovací sezóna

Související články