Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajný trik pro nejvláčnější bábovku? Stačí přidat jednu surovinu, kterou máte doma, a bude jako od babičky!

10. 11. 2025
shutterstock_659536315.jpg
Shutterstock

Jogurtová bábovka je stálicí českých a slovenských kuchyní a patří k moučníkům, na které s láskou vzpomínáme z dětství, ale užíváme si je i jako dospělí. Její kouzlo tkví v neuvěřitelné jednoduchosti, díky které si na ni troufne i úplný začátečník. Výsledkem je přitom vždy dokonale vláčný a svěží moučník, který se hodí ke kávě, snídani  či svačině, ale i jako sladká tečka po obědě. Klíčovou surovinou je přitom obyčejný bílý jogurt, který těstu dodává lehkost a jemnost.

Jogurt je tajnou ingrediencí, která bábovce dodává charakteristickou vláčnost, jemnou texturu a příjemně nakyslou chuť. Díky obsahu mléčného tuku a bílkovin pomáhá udržet moučník déle čerstvý a zabraňuje jeho vysychání. V těstě navíc skvěle propojuje ostatní suroviny, ať už použijete olej, nebo máslo, a výsledkem je krásně nadýchaná a lehká bábovka.

Recept, který se vždy podaří

Potřebujete klasickou formu o průměru 26 cm. Příprava bábovky je snadná, včetně pečení vám zabere asi 75 minut.

Suroviny: 250 g změklého másla + na vymazání formy, pšeničná hrubá mouka na vysypání formy, 450 g pšeničné hladké mouky na přípravu těsta, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, sůl, 330 g krupicového cukru, 6 vajec, 2 lžičky citronové kůry z bio citronu, 420 g 10% jogurtu řeckého typu

  • Žloutky a bílky velmi pečlivě oddělte.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Bábovkovou formu důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.
  3. Prosejte mouku, přidejte kypřicí prášek a špetku soli a promíchejte.
  4. V robotu vyšlehejte máslo s cukrem, dokud nezesvětlá.
  5. Po jednom do máslové směsi zašlehejte žloutky, poté citronovou kůru a nakonec jogurt.
  6. Přepněte na pomalé šlehání a po částech vyspávejte do máslové směsi mouku s kypřicím práškem a solí.
  7. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a stěrkou ho lehce vmíchejte do těsta.
  8. Těsto vlijte do formy na bábovku a pečte cca 45 minut, dokud špejli, kterou zapíchnete do středu, nevytáhnete čistou.
  9. Bábovku vytáhněte z trouby a vyklopte

Recept i s videonávodem a postupem na přípravu citronové polevy najdete zde:

Tipy pro ještě lepší chuť

  • Hotovou bábovku můžete jen tak pocukrovat, nebo ji pozvednout na další úroveň citronovou či čokoládovou polevou.
  • Do těsta se také skvěle hodí hrst rozinek předem obalených v mouce (neklesnou na dno), nasekané ořechy nebo nastrouhané jablko pro ještě větší vláčnost.
  • Pro zimní atmosféru přidejte do těsta špetku skořice nebo perníkového koření.
  • Nebojte se experimentovat ani s ochucenými jogurty – například borůvkový dodá těstu zajímavý nádech.
  • Díky jogurtu zůstane bábovka vláčná i v bezlepkové verzi, stačí jen vyměnit mouku.

Jogurtová bábovka je výborná sama o sobě, ale skvěle ji doplní kopeček šlehačky, lžíce domácího džemu nebo miska čerstvého ovoce, jako jsou jahody a borůvky. Podávejte ji k odpolední kávě nebo čaji a užijte si chvilku pohody.

 

Zdroj: Apetitonline

Doporučujeme článek s videem

Osvědčený způsob, jak vyklopit bábovku z formy? Zkuste fígl našich babiček

Sdílet článek

Bábovky Bábovka Jogurtová bábovka Jogurtové těsto Jogurt Sladké pečení

Související články