Nová registrace Zapomenuté heslo

Gurmánský triumf: irská whiskey, káva a český med mají světovou premiéru v Praze

17. 9. 2025
Tullamore Dew
Novinka od Tullamore Dew Novinka od Tullamore Dew Novinka od Tullamore Dew Další
2 fotky

Praha se stala historicky prvním místem mimo domovské město Tullamore, kde značka uvedla svoji novinku. Českou metropoli si Tullamore D.E.W. vybrala nejen jako symbolické poděkování českým milovníkům whiskey: ta je totiž s Českou republikou propojena více, než si myslíte! 

Česká republika patří mezi nejúspěšnější trhy Tullamore D.E.W. – v přepočtu na hlavu jsme předhonili dokonce USA. Každá čtvrtá láhev whiskey prodaná v supermarketu u nás nese etiketu Tullamore.

Síla irského vlkodava – příběh z erbu

Historie této irské whiskey sahá až do roku 1829. Název nese po městečku Tullamore a Danielu E. Williamsovi – proto zkratka D.E.W. v názvu - vizionáři, který věřil, že skutečně kvalitní whiskey má být přístupná všem. Každá lahev na sobě nese podobiznu irského vlkodava, něžného obra, který nikdy neštěká. Je to rasa kdysi chovaná keltskými králi a hlavně to byli mazlíčci rodiny Williamsových. 

„Vlkodav je nejen jedním ze symbolů Irska, ale také připomínkou síly, hrdosti a tradice, které jsou hluboce zakořeněny v historii palírny Tullamore D.E.W. Zároveň je to symbol jedné hořké pravdy: nikdy nedělej svou práci příliš dobře,“ prozradil Kevin Pigott, globální ambasador značky Tullamore D.E.W.

„Posledního vlka na irském ostrově zabili na konci 18. století a vlkodav, vyšlechtěný k jejich lovu, tím přišel o své původní poslání. Dnes jich v Irsku žije jen asi 150 – uživit tak velkého psa přece jen něco stojí. Tullamore proto dlouhodobě podporuje chovatelský klub irských vlkodavů a připomíná, že některé hodnoty – jako věrnost, klid a elegance – si zaslouží péči,“ dodal. 

Whiskey, která mluví česky

Novinka voní jako Irsko, ale chutná jako Praha. Spojuje v sobě to nejlepší z dvou světů – irské whiskey a kavárenské kultury. Zatímco v Irsku stále vládnou pinty a puby, v Praze vládnou kavárny, kam se nechodí jen na kávu, ale na jídlo, na schůzky, na drink, na pivo, pracovat, číst i odpočívat. „V Praze jsem navštívil několik kaváren. Byl jsem i ve Vnitrobloku a překvapilo mě, jak tam lidé sedí u vína, u piva, u koktejlu, sedí, pracují, studují, povídají si. My chodíme do hospod, vy evidentně do kaváren. Pro uvedení nové příchuti Tullamore D.E.W jsme si nemohli vybrat lepší místo,“ smál se ambasador. 

Novinka Honey & Coffee obsahuje trojitě destilovanou irskou whiskey, která je pro Tullamore typická, řemeslnou arabiku z pražírny na severozápadě Irska a český lesní med z oblastí nad 400 metrů nad mořem a výše. „Český med používáme už pro příchuť Tullamore Dew Honey. Vybrali jsme si ho pro pro jeho kvalitu. Doma v Irsku jsou za to na nás trochu naštvaní,“ prozradil ambassador. 

Na rozdíl od tradičních whiskey je Honey & Coffee sladší, jemnější a méně alkoholická, což odpovídá rostoucímu trendu – lidé pijí méně, ale chtějí větší kvalitu i zážitek. Mimochodem, zatímco prodeje třtinových rumů klesají, whiskey roste. Jen za první pololetí letošního roku vzrostl její prodej o 7 %.

Káva, med a kapka historie

Spojení kávy, medu a whiskey není žádná novinka. Už v roce 1943 vzniklo v Irsku první „Irish coffee“ – legendární kombinace horké kávy, cukru a whiskey, která měla zahřát americké vojáky. A když se vrátíme ještě dál: mniši, kteří kdysi s destilováním whiskey v Irsku začali, ředili vzniklý alkohol medem a vodou, aby se lépe pil. Tohle spojení má zkrátka tradici. 

Tullamore D.E.W. Honey & Coffee tak není jen sladká novinka, ale návrat ke kořenům – s příchutí moderního města i irského dědictví. A s vědomím, že některé příběhy chutnají nejlíp, když se o ně podělíte.

Sdílet článek

Alkoholické nápoje Trendy Tradice Historie

Související články