
Mezinárodní den whisky nemá dlouhou tradici, o to nadšeněji jej ale její příznivci slaví. Od roku 2008 si milovníci tohoto alkoholického nápoje připíjí 27. března a oslavují život i svůj oblíbený nápoj, který jim jej zpříjemňuje. Co má konec března s whisky společného a co jste o ní možná nevěděli? Umíchejte si legendární koktejl, pohodlně se usaďte a nechte si to vyprávět.
Spisovatel a milovník piva a whisky, Michael Jackson, který ovšem se slavným zpěvákem měl společné jen jméno, se narodil 27. března 1942. Když autor průvodce světem piva a kultovní publikace Malt Whisky Companion v roce 2007 zemřel na následky infarktu, rozhodli se whisky nadšenci každoročně oslavovat jeho přínos a život.
„Zapsal se do historie svým hodnocením na škále 0–100, kde až 75 bodů a více označoval jako ‚stojí za to'. Ochutnal a zrecenzoval tisíce whisky a získal titul Master of the Quaich, což je uznávané ocenění pro ty, kteří se nejvýraznějším způsobem zasloužili o výrobu či propagaci whisky. Jeho ochutnávky whisky byly vždy plně obsazené, jeho knihy se staly součástí knihovny whisky nadšenců a jeho vliv na svět single malt nebude nikdy zapomenut. I díky Mezinárodnímu dnu whisky, který slavíme na jeho počest,“ píše se na webu Alkohol.cz.
Co jste o whisky možná nevěděli?
- Whisky a whiskey není totéž: Liší se minimálně zemí původu. Whisky je ze Skotska (a Kanady a Japonska), zatímco whiskey z Irska (a USA).
-
Rozdíl mezi whiskey a bourbonem: Je daný složením a lokalitou. Bourbon se zrodil v 18. století v Kentucky – farmáři tak zužitkovali nadbytek úrody kukuřice. Whiskey se může nazývat bourbonem, když obsahuje 51–80 % kukuřice.
- Nejdražší whisky na světě: Vzácná láhev skoro sto let staré skotské whisky Macallan se prodala na aukci v Londýně za téměř 2,2 milionu liber (61,5 milionu korun) v roce 2023.
- Nezáleží tolik na surovinách, ale na sudu: Sudy jsou jednou z nejdůležitějších věcí při výrobě whisky, někdo dokonce tvrdí, že whisky získá až 70 % své vůně a chutě během zrání v sudu. Dobrý sud ji tedy může „vystřelit“ do nebe, špatný „pohřbít“. A pozor, whisky nikdy nezraje v lahvi.
- Za whisky vděčíme mnichům: První písemná zmínka o destilaci je datována do roku 1494. Tajemství destilace znali v Evropě původně pouze mniši v klášterech a alkohol používali pouze k léčebným účelům. Když byly kláštery zrušeny a mniši vyhnáni, hledali obživu a nakonec vyrábění whisky rozšířili mezi lid.
Old Fashioned: Whisky koktejl s českou stopou
Další zajímavostí je, že se často dělá chyba při pití whisky: pije se s ledem. „Whisky na rozdíl od jiných alkoholických nápojů chutná nejlépe, pokud má pokojovou teplotu. Přidáním ledu otupíte její už tak jemnou chuť a nebudete schopni vnímat jednotlivé chuťové nuance. Proto si objednávejte whisky zásadně bez ledu,“ píše se na webu Alkoholium.cz.
My jsme požádali o tip na koktejl s whisky našeho oblíbeného barmana, Marcela Jinocha. Ten měl ihned jasno: „Old Fashioned je asi nejvíc ikonický whisky koktejl a navíc při jeho vzniku hrálo roli Česko,“ říká. Historie drinku sahá do 19. století a české země sehrály opravdu klíčovou roli v jeho vývoji: používá se v něm totiž kostkový cukr, který v roce 1843 vynalezl Jakub Kryštof Rad v Dačicích. Dnes se však často nahrazuje cukrovým rozvarem, který se lépe rozpouští a zajišťuje dokonalejší chuťový balanc. Pojďme míchat!
Moderní recept: 60 ml whisky (bourbon nebo žitná), 10 ml sirupu z demerary (třtinový cukr a voda v poměru 2:1), 2 střiky Angostura bitters, 2 střiky pomerančového bitters, pomerančová kůra na ozdobu
Postup: Vše promíchejte s ledem v míchací sklenici a přeceďte do sklenice s velkou kostkou ledu. Ozdobte pomerančovou kůrou a užijte si nadčasovou eleganci tohoto koktejlu.
Zdroje: Alkohol.cz, Poznejwhisky.cz, Bestdrink.cz, Mydrinks.cz, Alkoholium.cz, Forbes.cz