Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejstarší parmazán světa? Je mu 27 let, váží 36 kilo – a chutná líp, než byste čekali

8. 6. 2025
parmazán
pixabay.com/zalazaksunca

Co dělá bochník sýra 27 let ve sklepě? Zraje! Italský parmazán z roku 1998 se letos zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší jedlý Parmigiano Reggiano na světě. A taky nejdražší – oceňuje se za víc než 20 000 eur. Jen pro představu: je to víc, než dáte za některá auta. A rozhodně víc, než za celý regál sýra v supermarketu!

Tenhle 36 kilo vážící bochník Parmigiano Reggiano, přezdívaný Saro (po synovi výrobce), vyrobili Silvia a Romano Camoraniovi ve vesnici nedaleko Parmy. Do sklepa ho dali jako každé jiné kolo parmazánu. A tam – zatímco svět objevoval internet, chytré telefony i robotické vysavače – zůstal a zrál. Měsíc po měsíci, rok za rokem až do teď Saro trpělivě čekal a získával charakter.

Čas jako hlavní surovina

Když ho letos rozkrojili, bylo mu 27 let a 3 měsíce. Tím překonal dosavadní rekord nejstaršího Parmigiano Reggiano, který byl „jen“ 21 let starý. A najednou tu nebyl jen sýr – ale událost. S novináři, odborníky, zástupci sýrového konsorcia i sklenkami červeného vína.

Zajímá vás, zda se sýr dal ještě jíst? Kupodivu ano! Vůně a chuť byly neuvěřitelné,“ řekl Romano Camorani. A i když už sýry nevyrábí, o Saro se podle svých slov „stále stará s láskou“.

7 kilo sýra mizí hned za odpoledne

Nebyl ale jediný, kdo si přišel na své – 7 kilo sýra zmizelo během jediného odpoledne. Podával se s balsamikem v rodinné acetaii olympijského lyžařského vítěze Giuliana Razzoliho. Rekord padl. Saro je oficiálně nejstarší parmazán na světě, který byl kdy nakrojen, a překvapivě si všichni pochutnali.

  • Co bude se zbytkem? Možná skončí v aukci, možná v soukromé sbírce. Tak jako tak – šance, že ho jednou ochutnáte, ještě úplně nezmizela.

Co je vlastně Parmigiano Reggiano?

Parmazán, tedy Parmigiano Reggiano, se vyrábí jen na pár místech v Itálii – v okolí Parmy, Modeny, Boloně, Reggia a Mantovy. Musí být vyrobený bez konzervantů, jen mléko, syřidlo, sůl a hlavně čas. Běžně zraje 12, 24 nebo 36 měsíců – a právě podle délky zrání se mění i jeho chuť.

Co s ním v kuchyni?

Pokud vás tenhle příběh nalákal ochutnat aspoň kousek parmazánu, chápeme, že nechcete na první sousto čekat 27 let. Dobrá zpráva je, že nemusíte. Stačí zajít do dobrého obchodu a hledat Parmigiano Reggiano s označením DOP. Ideálně 24 nebo 36 měsíců zrání, podle toho, jak intenzivní chuť máte rádi.

Rozhodně ho nestrouhejte rovnou do omáčky. Nejdřív si z něj kousek odkrojte, dejte na prkénko, přičichněte. Možná ucítíte máslo, možná seno… Nechte ho trochu dýchat a teprve pak si vezměte první sousto. S vínem, olivovým olejem nebo kapkou balsamica.

PS: Bude další rekord?

Sýrové konsorcium už teď potvrdilo, že existuje další bochník, který míří do Guinnessovy knihy rekordů – možná mu bude v době nakrojení 28 let, možná víc. Kde odpočívá, ale zatím neprozradili. A my se v redakci ptáme, není čas zainvestovat do sýra?

 

Zdroj: theguardian.com, nachrichten.at, stol.it, derstandard.at, Apetit

Sdílet článek

Sýry Italská kuchyně

Související články