Nová registrace Zapomenuté heslo

Tajemství prababiček pro pevné zdraví a štíhlou postavu? Za pár korun si uvaříte elixír mládí!

21. 11. 2025
shutterstock_2357871463.jpeg
Shutterstock

Snad každý si pamatuje na poctivý domácí vývar od babičky či maminky, který dokázal postavit na nohy. Není to jen hřejivá vzpomínka – tento nejstarší druh polévky je doslova elixírem, za který vám tělo poděkuje. Pomáhá s trávením, posiluje imunitu, skvěle zasytí při hubnutí a dá se připravit na nespočet způsobů, takže vás nikdy neomrzí.

Vývar, zejména ten pomalu tažený z kostí a zeleniny, je doslova balzámem pro naše střeva a jejich mikrobiom. A jak známo, zdravá střeva jsou základem silné imunity. Ne náhodou se vývary po generace podávaly nemocným nebo také maminkám po porodu – byla v tom léty ověřená moudrost. 

Podle webu nzip.cz je vývar vhodný také při žaludečních dietách a doporučují ho i při žlučníkové dietě. Je také skvělým pomocníkem při hubnutí. Dobře zasytí, přitom má minimum kalorií, a navíc tělu dodá potřebné minerály, tekutiny i bílkoviny, aniž by zatížil žaludek. S trochou nadsázky bychom ho mohli označit za elixír krásy. Díky obsahu želatiny, aminokyselin a minerálů posiluje pokožku, klouby, vlasy i nehty.

Jak na dokonalý vývar, který nikdy neomrzí?

Základem je samozřejmě klasika v podobě hovězího nebo kuřecího vývaru z masa i kostí. S kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem a kořením ho nechte jen velmi zvolna probublávat alespoň 3–6 hodin, ale klidně i déle. Jen tak z něj dostanete maximum chuti a živin. Pro lehčí variantu je tu skvělý zeleninový vývar, do kterého můžete zužitkovat i odřezky, slupky nebo natě, takže je ekologický a zároveň výživný. Méně tradiční, ale o to zajímavější je rybí vývar, bohatý na jód a kolagen. A pokud máte chuť na experiment, inspirujte se v Asii a přidejte zázvor, houby shiitake nebo chilli.

Jak vývar využít – ať je každé jídlo zážitkem

Horký a silný vývar si můžete vychutnat jen tak, třeba s nasekanou jarní cibulkou a bylinkami, jako je pažitka nebo petrželka. Je ale také nenahraditelným základem pro další polévky, omáčky, dušená jídla nebo krémová rizota. Chytrým trikem je zamrazit si ho po menších porcích, abyste ho měli vždy po ruce pro rychlou večeři nebo jako základ pro sváteční přílohu.

Pár triků pro ještě lepší výsledek

Pokud připravujete tučnější vývar, například hovězí nebo kachní, nechte ho vychladnout a ztuhlý tuk z povrchu jednoduše seberte. Získáte tak dietnější verzi. Pro větší sytost můžete do polévky přidat luštěniny, rýži nebo brambory. Zeleninové vývary zase skvěle oživíte čerstvými bylinkami, kapkou kvalitního olivového oleje nebo lžičkou miso pasty, která dodá hlubší chuť.

Poctivý vývar se vrací na výsluní, a to nejen jako součást zdravého životního stylu, ale i v duchu udržitelnosti, kdy zužitkujeme suroviny do posledního zbytku. Jeho regenerační účinky ocení nejen sportovci nebo ti, kdo se snaží zhubnout, ale celá rodina. Pokud hledáte skutečný základ pro zdravý jídelníček, s domácím vývarem nemůžete šlápnout vedle.

 

Zdroj: nzip.czBBC Good Food, Healthline

Doporučujeme recept s videem

Nejsnazší kuřecí vývar

Sdílet článek

Vývar Zeleninový vývar Vývary Drůbeží vývar Kuřecí vývar Polévkový vývar Tažený vývar Silný hovězí vývar

Související články