Nová registrace Zapomenuté heslo

Česnek kdysi chránil vojáky, dnes ohromuje vědce: Jak pár stroužků mění naše zdraví?

29. 11. 2025
shutterstock_2494901793.jpeg
Shutterstock

Česnek nechybí snad v žádné české kuchyni a lidstvo provází už tisíce let. Není to jen díky jeho ostré chuti a nezaměnitelné vůni, ale především pro jeho pozoruhodné vlastnosti. Zatímco naši předkové věřili v jeho magickou moc a dávali si ho třeba pod polštář, dnešní věda potvrzuje, co babičky tušily a znaly už dávno: česnek je skutečná superpotravina, jejíž vliv na naše tělo je mnohem hlubší, než si dovedeme připustit.

Využívání česneku sahá hluboko do minulosti. Římští vojáci ho jedli pro sílu a odvahu, egyptští dělníci stavějící pyramidy ho dostávali pro větší odolnost a výdrž. A slavný řecký filozof a matematik Pythagoras ho prý nazval králem bylin.

Jedním z prvních, kdo se na česnek podíval vědeckým okem, byl slavný mikrobiolog Louis Pasteur. Už v 19. století svými pokusy dokázal, že česnek má antibakteriální vlastnosti. Ve svém pokusu umístil česnek do Petriho misky společně s bakteriemi. Tam, kde se bakterie střetly s česnekem, byly doslova poraženy. Jeho pozorování odstartovalo éru výzkumu, který se snažil odhalit, jaká síla se v pár stroužcích této nenápadné rostliny vlastně skrývá.

  • Zajímavost: Naše babičky měly jasno – česnek pod polštářem posílí obranyschopnost a ochrání před nemocemi. 

Allicin: Tajná zbraň ukrytá v každém stroužku

Podle webu nzip.cz je česneku přisuzováno tolik skvělých vlastností a váže se k němu tolik pověr, jako to není u žádné jiné zeleniny. Pravda je taková, že je zásobárnou zdraví prospěšných látek. Jak se dočtete i na uvedeném webu, obsahuje vápník, hořčík, draslík, významné množství vitaminů skupiny B, vitamin K i C. Za svou typickou vůni a chuť vděčí éterickým olejům. Nejdůležitější látkou v česneku je ovšem allicin – právě ten může působit proti plísním a bakteriím, ale je také významnou látkou, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má pozitivní vliv na srážlivost krve.

Na webu budejovice.rozhlas.cz se dočtete, že allicin je velmi účinné přírodní antibiotikum a působí podobně jako penicilin. Navíc dovede ničit bakterii E. coli, salmonelu, zlatého stafylokoka. Dokonce pomáhal vojákům předcházet gangrénám.

Česnek posiluje imunitní systém přímo díky svým antibiotickým a antiparazitickým schopnostem. Jeho vliv je ale ještě hlubší. Na webu mojeambulance.cz vyzdvihují pozitivní vliv česneku v boji proti onemocnění horních cest dýchacích, chřipce či nachlazení. Je ale také skvělým pomocníkem proti vysokému tlaku a také se spojuje s nižším rizikem vzniku rakoviny žaludku či tlustého střeva.

Jak z česneku vytěžit maximum?

Jak tedy zařadit česnek do jídelníčku, abychom z jeho síly získali co nejvíce? Odpověď je jednoduchá: pravidelnost a přiměřenost.

Nejúčinnější je česnek v syrovém stavu, kdy jsou jeho aktivní látky nejsilnější. Pokud vám ale čerstvý česnek nedělá dobře na žaludek, stačí ho lehce tepelně upravit. Přidejte ho do jídla až ke konci vaření, aby vysoká teplota nezničila všechen cenný allicin.

Naši předkové ho jedli pravidelně jako prevenci proti nejrůznějším neduhům. Zkuste to také. Přidávejte pár stroužků denně do polévek, omáček, salátů nebo pomazánek. Je to jednoduchý zvyk, který se vašemu tělu mnohonásobně vrátí.

Jak ho nejlépe využít? Vyzkoušejte našich 60 ověřených receptů:

Zkuste připravit jednoduchý domácí česnekový olej. Stačí pár stroužků jemně rozmáčknout, zalít kvalitním olejem a nechat přes noc odpočívat. Ráno máte voňavou zálivku, díky níž posílíte jídelníček i svůj den. 

 

Zdroj: novinky.cz, nzip.cz, budejovice.rozhlas.cz, mojeambulance.cz

Doporučujeme článek s videem

Jak připravit lahodnou krémovou česnečku? S naším videonávodem to jde snadno!

Sdílet článek

Česnek Superpotraviny Superpotravina Zdraví a výživa Tipy pro zdraví Zdravotní benefity

Související články