Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
hrozny
Archiv

Čtete na etiketě kabinet, pozdní sběr nebo výběr z cibéb a nejste si jistí, co to znamená? Jistě nejste sami. Podívejte se na následující přehled a příště už  bude výběr vína hračka.

Vína s přívlastkem jsou odrůdová vína prvotřídní jakosti, která nebyla doslazena řepným cukrem. Vyrábějí se z hroznů, které zůstávají na keřích až do pozdního podzimu, takže se v přezrálých plodech koncentruje aroma a chuť. Při jejich zpracování nesmí být použit žádný typ chemické konzervace, pouze síra.

Podle obsahu cukernatosti se dělí na tyto typy:
 

  • Kabinet – lehké a svěží víno (hrozny dosáhly 19 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Pozdní sběr – aromatické, těžší víno (hrozny dosáhly 21 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z hroznů – těžší až těžká vína, vyšší obsah alkoholu, intenzivní aroma (hrozny dosáhly 24 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z bobulí – těžká vína, silná vůně po ovoci (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z cibéb (botrytický výběr) – víno z hroznů s ušlechtilou šedou plísní, syté barvy, medové vůně (hrozny dosáhly 32 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Ledové víno – jemné aroma, lehce kořeněná chuť, hrozny se sklízejí při teplotách -7 °C a nižších (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Slámové víno – aromatické, chuťově plné víno, hrozny byly skladovány na slámě či rákosu, nebo po dobu tří měsíců zavěšeny ve větraném prostoru (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
Víno Vinařství Přívlastková vína Kabinet Pozdní sběr Výběr z hroznů Výběr z bobulí Výběr z cibéb Ledové víno Slámové víno

Související články