Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uchovat koriandr čerstvý? Tři jednoduché triky, které zajistí, že zůstane krásně zelený a svěží po delší dobu

17. 9. 2024
coriander-lindsay-moe-WZzrQX5k2Ug-unsplash.jpg
coriander-lindsay-moe-WZzrQX5k2Ug-unsplash.jpg

Koriandr lidé vnímají podobně jako kopr – buď ho milují, nebo se mu vyhýbají obloukem. Koriandr je chuťový poklad, který dokáže pozvednout nejedno jídlo. Jak zajistit, aby vydržel čerstvý déle než pár dní? Nabízíme vám několik rad a tipů, které zaručeně fungují.

Nejjednodušší trik: Uložte koriandr ve sklenici do lednice

Pokud si chcete vychutnat chuť čerstvého koriandru co nejdéle, využijte k tomu lednici. Koriandr má rád podobné podmínky jako jakékoli květiny, které dáte do vázy.

  • Bylinku opláchněte a jemně osušte například papírovou utěrkou.
  • Sklenici naplňte do třetiny vodou a koriandr do ní umístěte. Listy se ve vodě nesmějí topit. Neměly by se ani dotýkat hladiny, měly by volně spočívat nad ní.

  • Sklenici lehce překryjte igelitovým sáčkem – zajistí rostlině potřebnou vlhkost.

  • Bylinku ve sklenici uskladněte v lednici.

  • Vodu měňte nejpozději každé dva dny.

Jednoduchý trik s papírovým ubrouskem

Trocha vlhkosti, kterou zajistí navlhčený kuchyňský ubrousek, stačí k tomu, aby koriandr nezvadnul. Krabička nebo sáček vlhkost udrží, takže koriandr zůstane svěží překvapivě dlouho.

  • Koriandr jemně opláchněte a nechejte oschnout. Lehce ho zabalte do vlhkého kuchyňského ubrousku.
  • Připravený voňavý balíček vložte do igelitového sáčku nebo uzavíratelné plastové nádoby a uskladněte ho v lednici.

  • Tento fígl udržuje správnou vlhkost, čímž ochrání koriandr před vadnutím, aniž by ho proměnil ve vodnatou hromádku.

  • Vlhkou utěrku je nutné měnit každý den.

  • Takto uskladněný čerstvý koriandr vydrží v lednici v dobré kondici několik dní až týden.

Mraznička: Záchrana pro nevyužité zbytky

Už teď víte, že koriandr nespotřebujete hned? Žádný problém! 

  • Koriandr opláchněte a osušte ho. Poté ho nasekejte na menší kousky.

  • Nasekaný koriandr uložte buď do mrazicích sáčků, nebo do formiček na led. Přidejte trochu vody či oleje, abyste bylinku uchovali co nejčerstvější.

  • I když koriandr po rozmrazení ztratí část své textury a křupavosti, chuť zůstane nezměněná, což z něj dělá ideálního pomocníka do teplých jídel, kde se textura tak či tak schová.

  • Pokud chcete mít čerstvý koriandr k dispozici po celý rok, je zamrazení skvělá volba.

Zdroje informací: časopis Apetit, seriouseatsbonappetit

Doporučujeme článek s videem

Jak použít čerstvý koriandr? V mnoha světových kuchyních má své pevné místo. Zamilujte si ho také

Sdílet článek

Čerstvé bylinky Bylinková zahrádka Koriandr Asijská kuchyně Asijské recepty Mexická kuchyně Mexiko Uchování potravin Mrazení potravin Lednice Kuchyňské triky Bylinky v kuchyni

Související články