Nová registrace Zapomenuté heslo

5 nových způsobů, jak ozdobit koláč

18. 7. 2014
koláč
PXhere.com

Upečte dezert, který bude nejen chutný, ale také krásný.

Následující tipy na zdobení jsou vhodné pro koláče z křehkého těsta, tedy na bázi mouky, másla a cukru.

PEČENÍ BEZ FORMY

Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.

MŘÍŽKA

Díl těsta rozválejte na sílu 6 mm a vroubkovaným kolečkem nakrájejte zhruba centimetr široké proužky. Mřížku začněte zaplétat od středu ke krajům. Proužky z těsta nemusíte úplně pokaždé podvlékat, stačí je podvléci jen někde, někde jen k náplni přimáčknout.

VLNKOVANÉ OKRAJE

Těsto přimáčkněte k bokům formy. Pak ho ořízněte a začněte dělat vlnky. Spojte palec a ukazovák jedné ruky a vždy zmáčkněte těsto do špiček/vlnek. Ukazovákem druhé ruky při tom tlačte proti těstu.

OZDOBNÉ LÍSTKY

Ze zbytku těsta udělejte lístky, kterými obložíte okraje koláče. Lístky nejlíp uděláte pomocí kulatého vykrajovátka. Nejdřív vykrojíte kruh a pak vykrajovátko kousek posunete a vykrojíte lístek. Žilkování vytvoříte pomocí příborového nože.

OZDOBNÝ COP

Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.

Sdílet článek

Koláč Zdobení Křehké těsto Pečení Mřížka Vlnkované okraje Ozdobné lístky Ozdobný cop Švestky

Související články