Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitaminy pro zimní dny: Udělejte si o víkendu zelný salát – 4 recepty, které vás zasytí

28. 11. 2025
Vitaminy pro zimní dny: Udělejte si o víkendu zelný salát – 4 recepty, které vás zasytí

Zelí je možná ta nejnenápadnější surovina, kterou doma máte, ale právě teď je ideální čas mu dát šanci zazářit. Je levné, křupavé, obsahuje víc vitaminu C než citrusy, pomáhá trávení a zrychluje metabolismus. Když se k tomu přidá fakt, že vydrží celé týdny, stojí pár korun a pochází většinou od českých pěstitelů, je jasné, že máme před sebou ideální surovinu na podzim a zimu.

Zelí se po generace drží v našich kuchyních, i když se mu občas dost nespravedlivě vyhýbáme. Přitom právě tahle skromná hlávka má v sobě víc, než se na první pohled zdá. Připravte z něj čerstvý salát, který dokáže nahradit plnohodnotný oběd nebo doladit večerní posezení s rodinou či přáteli svou výraznou chutí.

Hanácký salát: poctivá klasika, která neomrzí

Začněme doma – tam, kde to všechno začalo. Hanácký zelný salát je typická česká klasika, která z bufetů 90. let přežila až dodnes, a to z jediného důvodu: prostě funguje a dobře chutná. Navíc je levný a jeho příprava je jednoduchá.

  • Základ tvoří bílé nebo červené zelí, cibule, špetka kmínu, sůl, cukr, ocet a kapka oleje. Nic víc. Pokud chcete chuť trochu zjemnit, přidejte lžičku majonézy nebo zakysané smetany. A pro trochu nasládlé chuti zkuste nastrouhat půl jablka – udělá s výsledkem divy. Čím déle ho necháte uležet, tím lepší bude.
  • Hanácký salát se skvěle hodí k řízku, kapustovým karbanátkům nebo jen tak k opečenému chlebu.
  • Někdo do něj přidává i nakrájená vařená vejce, čímž se přidá i trocha bílkovin.

Hanácký salát

Hanácký salát

< 10 min
4(22x)
Přečíst recept

Coleslaw: když se české zelí podívá do světa

Coleslaw není žádný složitý cizokrajný recept, jak by se mohlo zdát. Ve skutečnosti je to jen jiná forma zelných salátů, které dělaly už naše babičky – jen s krémovějším dresinkem. Název pochází z nizozemského koolsla (tedy „zelný salát“), odkud ho přistěhovalci přivezli do Ameriky. Tam získal svou dnešní podobu a stal se neodmyslitelnou součástí grilování i pikniků.

  • Tradiční coleslaw se skládá z jemně nakrouhaného bílého zelí, mrkve a dresinku z majonézy, octa, citronu, soli a špetky cukru. Pokud chcete lehčí verzi, zkuste majonézu nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Výsledek bude svěží, lehký a přitom stále krémový.
  • Skvěle se hodí k burgerům, pečenému kuřeti, grilované rybě nebo jen tak k obědu místo brambor.

Salát Coleslaw s parmazánem

< 20 min
4.5(16x)
Přečíst recept

Zelný salát s křenem: pikantní klasika, která probudí chuť i po vydatném obědě

Když má být salát svěží, ale ne nudný, sáhněte po křenu. Tenhle zelný salát s křenem je přesně ta kombinace, kterou vaše kuchyně potřebovala – křupavé zelí, šťavnatá cibule a lehce štiplavá chuť, co vyrovná i ten nejtučnější kus masa.

  • Hodí se ke klobáskám, vepřové pečeni nebo jen tak k čerstvému chlebu. V lednici vydrží i dva dny, takže ho můžete klidně připravit den předem.

Zelný salát s křenem

Zelný salát s křenem

> 60 min
4(37x)
Přečíst recept

Červený zelný salát: barva i chuť v jednom

Červené zelí dokáže na talíři doslova zazářit. Má jemnější, lehce nasládlou chuť, a když ho správně ochutíte, vynikne ještě víc. Připravit tak můžete salát, který se hodí ke grilovanému masu stejně dobře jako k pečené kachně.

  • Zelí nakrájejte najemno, přidejte citronovou šťávu, trochu jablečného octa, olivový olej a špetku cukru. Nechte chvíli odležet, aby zelí zkřehlo – a základ máte hotový.
  • Doplnit jej můžete o rozinky, jablka, pomeranč, opražené vlašské ořechy nebo pár kapek sezamového oleje. Kdo má rád trochu exotiky, může přidat čerstvý koriandr nebo chilli.

Červený zelný salát

Červený zelný salát

< 20 min
3.6(18x)
Přečíst recept

Zelí je překvapivě tvárné. Funguje s čerstvými bylinkami (kopr, petrželka, tymián), s ořechy, semínky i s ovocem. Za pár minut připravíte jídlo, které má šťávu, křupe, zasytí a zároveň pomůže tělu s regenerací po podzimu plném těžších jídel.

Zdroj: Apetit

Doporučujeme recept s videem

Celerový salát Coleslaw

Sdílet článek

Víkend s Apetitem Zelí

Související články