V záplavě Caesarů, fancy bowlí, avokád a exotických dresinků občas zapomeneme, že salát může být i úplně obyčejný. Někdy stačí rajče, cibule a špetka soli. Nebo nastrouhaná mrkev s jablkem. Saláty, které neohromí složením, ale chutnají jako vzpomínky na dětství nebo letní oběd u babičky. Možná už se doma moc často nedělají, ale rozhodně by neměly ze stolů zmizet úplně.
Jsou to saláty, které nepotřebují víc než misku, nůž a pár dalších surovin, které obvykle najdete ve spíži nebo lednici. Takové, co se neplánují týdny dopředu, nesnaží se zaujmout okázalostí ani zdánlivě nesourodými kombinacemi. A přesto – nebo možná právě proto – si na ně vzpomeneme, když máme chuť něco jednoduchého, známého a dobrého.
Rajčatový salát s cibulí
Rajčatový salát není jen příloha k obědu. Když máte po ruce pořádná rajčata, která dozrála na slunci, stačí už jen pár kroužků cibule, ocet, cukr, olej – a víc není třeba. Zálivka je jemně sladkokyselá a když se salát nechá chvíli uležet, připomene chutě, které si možná pamatujete z dětství. Třeba z nedělního oběda nebo z táborové jídelny, kde byl tenhle salát součástí „lepšího oběda“.
- Pokud vám to nedá a budete chtít salát obléct do trochu modernějšího kabátku, přidejte do základu nasekanou bazalku nebo petrželku.

Klasický mrkvový salát
Mrkvový salát si pamatuje (nejen) z dětství snad každý z nás. Recept na klasiku je naprosto jednoduchý – stačí jemně nastrouhat mrkev, zakapat ji citronem, posypat cukrem a nechat chvíli odležet. Citron, cukr a šťáva z mrkve se mezitím spojí v lehce nasládlou zálivku, kterou není třeba nijak vylepšovat. Hodí skoro ke všemu – od kapustových karbanátků po řízek.
- I mrkvový salát nabízí prostor pro experimenty. Do salátu můžete přidat nastrouhaná či nakrájená jablka, hroznové víno, ananas nebo rozinky, zajímavá změna je i lžíce jogurtu.
Okurkový salát
Když je venku vedro na padnutí, není nic lepšího než okurkový salát. Čerstvá okurka, trochu octa, vody, cukru, špetka soli – a máte hotovo. Tento jednoduchý recept zná každý, ale možná právě proto na něj často zapomínáme. Přitom právě jeho obyčejnost dělá z okurkového salátu ideální letní přílohu.
- Můžete přidat smetanu, kopr nebo česnek, ale i bez toho má tu pravou chuť. Voní po létě, funguje skvěle jako příloha, ale klidně ho snězte i samotný, pořádně vychlazený a s čerstvou bagetou.

Šopský salát
Šopský salát si u nás našel pevné místo – a není divu. Čerstvá rajčata, papriky, okurka, cibule a slaný sýr. Trochu olivového oleje, špetka soli a máte hotovo. Skvěle se hodí k pečenému masu, ale zvládne obstát i sám – jen s kouskem pečiva a skleničkou vína. Když zavřete oči, snadno si představíte, že sedíte na terase někde u moře.
- Máte doma pár oliv? Přidejte je do salátu – dodají mu lehce středomořský nádech. Zelenou papriku klidně vyměňte za žlutou nebo červenou a vyhrát si můžete i s různými druhy rajčat.

Tento víkend zkuste dát místo experimentování šanci staré dobré klasice. Někdy totiž stačí málo. Dobrá zelenina, jednoduchá zálivka a vzpomínka na to, jak chutnalo léto, než přišly nové salátové trendy.
Zdroj: Apetit