Nová registrace Zapomenuté heslo

Japonci mají novou pochoutku: kolagen ve žraločích ploutvích a kuřecích kůžích

Apetit
18. 7. 2014
kure
Tim Bish/Unsplash

Propít se zázračným elixírem k věčnému mládí se zatím nikomu nepodařilo, v Japonsku se k němu ale možná projedí. Nejnovějším hitem v boji proti vráskám a povadlé pleti je strava bohatá na kolagen - bílkovinu, která je základní stavební jednotkou pojivových tkání.

Kolagen tvoří v těle savců 25–30 % všech proteinů (bílkovin). Ve formě kolagenových vláken tvoří složku mezibuněčné hmoty.

  • Používá se k výrobě želatiny, klihu, jako materiál pro výrobu chirurgických vláken, na úpravu cévních protéz a na obaly uzenin (střívka).
  • Své využití našel také v plastické chirurgii, orgánovém inženýrství a v neposlední řadě v kosmetice.
  • Výrobky s kolagenem slibují svým uživatelům zpomalení procesu stárnutí pleti, zlepšení její pružnosti, hydrataci, vyhlazení jemných i hlubších vrásek, léčbu akné či různých ran a vyrážek. Zkrátka a dobře, dostatek kolagenu je zárukou krásné pleti.

Vloni banány, letos kuřecí kůže a vepřové nožičky

Japonkám ale kosmetické přípravky zjevně nestačí, a tak zařadily kolagen na svůj jídelníček. Populární se tak staly suroviny přirozeně bohaté na kolagen:

  • vepřové nožičky
  • žraločí ploutve
  • kuřecí kůže

Omlazující pokrmy si jednak vaří doma, jednak na ně chodí i do restaurací. Ty pro ně připravují speciální jídla složená ze surovin bohatých na zázračný protein nebo jej jednoduše přimíchají do směsi zeleniny, masa či ryb. Je bezbarvý a mdlé chuti, proto ho mohou přidat prakticky do čehokoli.

Svým zákazníkům toužícím po krásné pleti se snaží nabídnout to nejlepší i supermarkety. Regály jsou plné ‚omlazujících‘ výrobků, ať už jde o nudle, nebo o sladkosti.

  • Vědci nad popularitou kolagenu kroutí hlavou. Žádný výzkum totiž neprokázal, že by konzumace kolagenu byla v boji proti stáři jakkoli efektivnější než konzumace jakékoli jiné potraviny bohaté na proteiny.

V Japonsku jsou ale podobné diety na denním pořádku. Vloni byly velkým hitem banány a v době své největší popularity byly zcela vyprodané. Podobně na tom byly i fermentované sójové boby, kterými si Japonky snažily udržet sexy křivky. Na boby zapomněly až poté, co vědci prokázali, že konzumací této lahůdky kila navíc neshodí.

Sdílet článek

Japonská kuchyně Kolagen Kuřecí kůže Vepřové nožičky Žraločí ploutve Zdravé Kosmetika Vejce Proteiny Omlazující

Související články