Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 55. díl: Skromnější Vánoce pod taktovkou staročeské klasiky představuje Katka

18. 12. 2023
Vánoční rybí polévka z kapra
Apetit

Vánoční svátky jsou neodmyslitelně spjaty s hromadou dobrého jídla a pití. Smažený kapr, bramborový salát, chlebíčky i několik druhů cukroví se už považují za samozřejmost. Co si letos připravit štědrovečerní večeři ve skromnějším duchu? Dnešní úspornou kuchařku jsem sestavila z vánočních receptů, které nejsou příliš finančně náročné a můžete se jimi inspirovat i během roku.

1. Vánoční hrachová polévka

Hrách je tradiční plodinou, která tvořila nedílnou součást jídelníčku našich předků. Byl natolik běžný a snad i oblíbený, že se dostal také do známé dětské říkanky „Houpy houpy“. Zkrátka poklad, který je škoda nechat ve spíži zahálet. Nejen o svátky, ale i kdykoli během roku si můžete vychutnat tuto lahodnou hrachovku od naší produkční.

  • Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu, obsahuje kyselinu listovou a další minerály.

Hrachová polévka s krutony

Vánoční hrachová polévka

> 60 min
4.6(13x)
Přečíst recept

2. Tradiční houbový kuba

Houbový kuba, hubník nebo jednoduše jen kuba byl součástí štědrovečerního menu ještě dřív než smažený kapr s bramborovým salátem. Základními surovinami pro přípravu jsou kroupy, houba zvaná stroček trubkovitý a koření typické pro staročeskou kuchyni – česnek, majoránka, kmín.

Tradiční houbový kuba

Tradiční houbový kuba

< 60 min
4.6(104x)
Přečíst recept

3. Kroupová polévka s houbami

Houbovka s kroupami je jakási polévková verze již zmíněného kuby a zároveň další možností, jak si o svátcích pochutnat na skromnějším jídle. Ale jak je psáno v popisku receptu, rozhodně si na polévku vzpomeňte i kdykoli během roku. Zvláště v průběhu houbařské sezóny recept oceníte.

Kroupová polévka s houbami

> 60 min
4.5(13x)
Přečíst recept

4. Rybí karbanátky

Jak se zdá, ani letos nebude ryba patřit mezi nejlevnější druhy masa, ale pokud je pro vás kapr stále tradiční štědrovečerní večeří, vyzkoušejte z něj připravit karbanátky.

  • Na čtyři osoby připadne půl kilogramu ryby společně se 400 g fazolí. K nim přidáte zbylé suroviny a vytvarujete placičky. Ty obalte ve strouhance a osmažte. Případně je lehce potřete olejem, vyskládejte na plech s pečícím papírem a upečte v troubě. Výrazně ušetříte za olej.

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

< 30 min
4(19x)
Přečíst recept

5. Odlehčený bramborový salát

Bramborový salát bez majonézy můžete použít jako přílohu k již zmíněným rybím placičkám, nebo do něj přidejte vařené vejce, případně i na kostičky nakrájenou šunku, sterilovaný hrášek ale i vařenou kořenovou zeleninu a rázem máte hlavní jídlo.

  • Místo octové zálivky se do salátu hodí také tučný bílý jogurt nebo zakysaná smetana.

Odlehčený bramborový salát

Odlehčený bramborový salát

< 60 min
3.8(16x)
Přečíst recept

6. Vánoční rybí polévka z kapra

Kdo by to byl řekl, že na přípravu tak úžasné polévky stačí jen hlava a vnitřnosti z kapra. V podstatě ty části, které většina domácností vyhodí. A právě z nich uvaříte skvělý vývar, který se stane základem pro vánoční polévku. Ostatní suroviny i podrobný postup najdete v našem receptu.

Vánoční rybí polévka z kapra

Vánoční rybí polévka z kapra

< 120 min
4.6(69x)
Přečíst recept

7. Šoulet

Šoulet je původně židovské jídlo připravované z krup a luštěniny. U nás se nejčastěji z hrachu a v Polsku do něj přidávají fazole. Výjimkou ale není ani cizrna či čočka.

Zprvu šlo výhradně o bezmasé jídlo z pár surovin, ale v posledních letech si šoulet rádi vylepšujeme opečenou slaninou či uzeným masem. Jeho vegetariánská varianta se také výborně hodí jako příloha k pečeným masům.

Pečené kachní stehýnko v šouletu

> 60 min
3.6(10x)
Přečíst recept

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Levná jídla Rychlé recepty Vegetariánská kuchyně Vánoce Slavnostní menu

Podobné kolekce receptů

Související články

Zapečené brambory

5 tradičních levných večeří z brambor: Všechny připravíte do hodiny a stačí vám pár surovin

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších surovin v české kuchyni. Jsou cenově dostupné, snadno se skladují a můžete je připravit na mnoho způsobů. Ať už vařené, pečené, smažené či zapečené, brambory tvoří základ mnoha tradičních pokrmů, které jsou nejen chutné, ale i výživné. Díky své univerzálnosti a celoroční dostupnosti jsou ideální volbou pro rychlé a levné večeře.