Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst a vařit v březnu? Medvědí česnek je jarní surovina číslo jedna!

9. 3. 2025
Bramborové noky s medvědím česnekem a pestem
Image Professionals

První svěže zelené lístky po zimě a pronikavá vůně, která vás nenechá na pochybách – medvědí česnek je tady! Jeho sezona je krátká, ale o to intenzivnější. Hodí se do polévek, omáček, pesta, ale i do pomazánek či domácího pečiva, a navíc má blahodárné účinky na zdraví. Vyzkoušejte devět neodolatelných receptů, ve kterých medvědí česnek ukáže svou sílu!

Pokud se na jaře vydáte do lesa, možná narazíte na voňavé zelené koberce medvědího česnekujedné z prvních jarních bylin. Proč byste si ho měli nasbírat, jak ho správně skladovat a proč ho milovali už naši předkové? Pojďme na to!

  • Posiluje imunitu: obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají tělu bojovat proti virům a bakteriím.
  • Podporuje trávení: lehce detoxikační účinky, pomáhá při nadýmání a podporuje činnost střev.
  • Snižuje krevní tlak: podobně jako klasický česnek rozšiřuje cévy a může pomoci lidem s vysokým krevním tlakem.
  • Čistí organismus: působí jako přírodní detox, pomáhá tělu zbavovat se toxinů.
  • Je nabitý vitaminy: najdete v něm vitamin C, železo, hořčík i další důležité látky.

Věděli jste, že…?

Medvědí česnek dostal své jméno podle legendy  prý ho právě medvědi po zimním spánku vyhledávají jako první. Pomáhá jim pročistit organismus a nabrat novou sílu. A co funguje na medvědy, to přece musí fungovat i na nás: stejně jako medvědi po zimním spánku i my můžeme díky němu načerpat novou energii.

Mrkvičky z listového těsta

Mrkvičky z listového těsta

< 50 min
3.6(7x)
Přečíst recept

Jak ho poznat a kde ho sbírat?

Pokud se chystáte na sběr, je dobré vědět, kde a jak hledat.

  • Kde roste? V listnatých lesích, na vlhčích místech, často v lužních oblastech. Najdete ho od března do května.
  • Jak ho poznat? Dlouhé, jasně zelené listy a výrazná česneková vůně. Pokud si nejste jistí, zkuste list promnout mezi prsty – pokud voní po česneku, máte vyhráno!
  • Pozor na záměnu! Medvědí česnek může připomínat konvalinku nebo ocún před květem (ten ale roste převážně od srpna do podzimu) – ty jsou ale jedovaté! Rozdíl je v tom, že jejich listy nevoní po česneku a rostou jinak uspořádané.
  • Jak sbírat? Nejlepší je utrhnout jednotlivé listy a nevytrhávat rostlinu i s kořeny – zajistíte tak, že se bude dál rozrůstat.

Jak ho skladovat a uchovat na delší dobu?

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, ale pokud si ho chcete užívat déle, existuje několik možností:

  • V lednici: listy vložte do sklenice s vodou nebo je zabalte do vlhké utěrky a uložte do plastového sáčku nebo krabičky. Takto vydrží čerstvý až týden.
  • Mražení: nasekejte ho na menší kousky, dejte do formiček na led a zalijte olejem nebo vodou. Tak si zachová co nejvíc chuti i vůně.
  • Pesto: Nejlepší způsob, jak si uchovat chuť medvědího česneku na celý rok!

Domácí pesto z medvědího česneku

Pesto je skvělý způsob, jak si užít medvědí česnek i po sezoně. Stačí pár ingrediencí a máte dokonalou chuťovku k těstovinám, na topinky nebo do pomazánek. I pesto můžete zamrazit v malých porcích – například ve formičkách na led, stejně jako nasekaný medvědí česnek.

Medvědí česnek: Jarní superpotravina, kterou si nasbíráte zdarma

Medvědí česnek je dar přírody – zdravý, voňavý a v kuchyni tak univerzální, že by byla škoda ho nevyužít. Ať už si ho přidáte do salátu, rozmixujete na pesto, nebo ho jen tak položíte na krajíc chleba s máslem, jeho svěží česneková chuť dodá každému soustu jarní šmrnc.Vyražte do lesa a nasbírejte si vlastní zásobu zdraví na celý rok.

Zdroje: bylinkyprojsechny.cz, plzen.rozhlas.cz, nkz.cz, aktin.cz, Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Sezona Zdraví a výživa Medvědí česnek

Podobné kolekce receptů