Nová registrace Zapomenuté heslo

„Mléko, citron, med, koření, džemy – to vše do čaje patří. Někde se přidává i sůl nebo máslo,“ říká čajový mistr

1. 10. 2025
Dominic Marriott
Ahmad tea
Další
2 fotky

Jak jste na tom s pitím čaje a kolik šálků vypijete denně? Čajový mistr Dominic Marriott, se kterým jsme si nedávno povídali, jich vypije i 500. Asi se nesnažte takovému množství přiblížit, on to mám tak trochu v popisu práce, ale rozhodně byste mohli do světa čaje nakouknout. Proč?

„Svět zelených čajů je fascinující a rozmanitý. Existuje mnoho druhů, každý s jedinečnou chutí a charakterem,“ říká Dominic Marriott, Senior Tea master společnosti Ahmad Tea, který nedávno navštívil i Českou republiku a který díky a kvůli čaji procestoval doslova celý svět.

Nyní je zodpovědný za daleko více než jen ochutnávání. A když se řekne ochutnávání, tak je tím myšleno i více než 500 šálků čaje denně! To vše za účelem ujistit se o stálosti kvality čaje, a to ve všech důležitých aspektech:

  • kontroluje velikost lístků, jejich tvar a styl

  • hodnotí chuť, vůni, barvu a čirost výluhu i vzhled čajové sedliny

  • vybírá, které čaje firma nakoupí, z jakých plantáží a týdenních aukcí

  • je zodpovědný za tvorbu nových směsí v rámci celkového portfolia Ahmad Tea a zároveň musí sledovat i specifické požadavky trhu

Dominicu, jak podle vás vypadá perfektní čajový moment?

To je velmi individuální, ale důležité je, abyste zvolili dobrý a kvalitní čaj. Já osobně si dopřávám příjemný čajový moment i několikrát denně. Neumím si bez čaje představit ráno, ale ani odpoledne. Umí mě povzbudit i uklidnit.

Kolik šálků denně je dobré vypít, co je nad limit a proč – a co to potenciálně udělá s tělem?

To závisí na typu čaje a vaší toleranci ke kofeinu. Obecně platí, že 3–5 šálků čaje denně je považováno za zdravý rozptyl pro většinu druhů čaje, zejména zelený, černý, bílý nebo oolong čaj. Bylinné čaje, jako je heřmánek, rooibos nebo máta peprná přirozeně neobsahují kofein, proto je většinou lze bez problémů konzumovat ve větším množství: až 5–6 šálků denně.

Co byste doporučil pro maximální chuťový zážitek z čaje?

Neexistuje jediná správná kombinace, jak si čaj užít. Mléko, citron, med, koření, ovoce, džemy – to vše do čaje patří. Někde se dokonce přidává sůl nebo máslo. Vše ale závisí také od konkrétního druhu čaje, například do čaje Darjeeling mléko nepatří. Čaj je obrovský vesmír zážitků a kombinací a v tomto ohledu si každý může také hledat svoji cestu.   

Když se řekne ideální domácí příprava čaje: popsal byste ji krok za krokem?

Ideální je vodu na čaj nejdříve přefiltrovat a pak ji připravovat v konvici s teploměrem a zajistit tak, že čaj bude mít skutečně ideální teplotu. Čaj by se měl následně louhovat v předehřáté konvici, která bude navíc přikryta, aby si po dobu louhování voda teplotu co nejdéle udržela. Důležitá je pak samotná doba louhování. Určitě neplatí, že postačí, když se voda dostatečně zabarví. Čaj potřebuje na rozvinutí své chuti čas, délka louhování už ale závisí na konkrétním druhu.

V Česku nejste poprvé, jaký je podle vás vztah Čechů k čaji?

V Česku jsem zaznamenal oblibu ovocných čajů, což třeba v Anglii tolik není. Ale vnímáme rostoucí zájem o čaj jako takový. Češi se chtějí dozvědět víc... Moje osobní zkušenost je, že se lidé víc a víc o pití čaje zajímají. A uvědomují si jeho benefity. Navíc jde o poměrně exotický nápoj, ze všech koutů světa, a každý si může najít ten svůj. 

Vždy mě zajímalo, proč se pije v Anglii čaj s mlékem? Odkud se tento zvyk vzal?

Teorií je vícero, ale především je třeba si uvědomit, že pijeme čaj výrazně silnější než například vy. Jsme tak zvyklí. A mléko jej krásně zjemní. Jedna z teorií pak říká, že je to kvůli jemnému porcelánu, aby nepraskl kvůli horkému nápoji.

Čajem se „živíte“ dlouho. Jaké typické chyby během přípravy děláme?

Buď vyndáváme sáček z vody příliš brzy nebo až moc pozdě. Ale největší problém vidím v teplotě vody, protože když vám čaj například v restauraci přinesou, může být už docela vychladlá a to má rozhodně na čaj vliv. Měla by být skutečně vařící.

Mluví se i po pozitivním vlivu čaje na zdraví – co si pod tím představit?

Čaj samozřejmě není lék, ale pozitivně působit skutečně může. Obsahuje méně kofeinu než káva, ale rozhodně může nabudit nebo pomoct s koncentrací. Taniny zase mají uklidňující efekt. A čaj je velmi bohatý na antioxidanty.

Velmi specifický je pak jasmínový čaj. Co o něm máme vědět?

Je to jeden z nejzajímavějších čajů. Už jen způsobem pěstování. Tento čaj v sobě spojuje klid zeleného čaje a jemnou svůdnost jasmínových květů. Základ tvoří zelený čaj z kvalitních čínských provincií Jiangxi, Anhui a Zhejiang, který se sbírá brzy na jaře, kdy mají lístky nejčerstvější charakter. Po usušení se nechává několik nocí ležet spolu s čerstvými poupaty jasmínu, která během chladnějších hodin otevírají své okvětní lístky a přirozeně předávají vůni čaji. Tento proces se opakuje, aby se dosáhlo správné rovnováhy chuti a vůně. Výsledkem je průzračný nálev s jemnou květinovou linkou, která neruší travnatý základ, ale tvoří s ním harmonický celek. Louhuje se 3–5 minut při 90–100 °C, aby si jasmín zachoval lehkost a čaj neztratil svou svěží čistotu.

Sdílet článek

Čaj Pohlednice z cest Josef Maršálek Rozhovor Odborníci z gastronomie

Související články