
Kdosi moudrý v minulosti řekl: „Štěstí si nekoupíš, ale můžeš si koupit čaj a to je v podstatě to stejné.” A my nemůžeme než souhlasit. Čaj je nápoj, který se ve světě pije už tisíce let, a rozhodně se nezdá, že by se jeho pozice třásla. Umí osvěžit i zahřát, uklidnit i povzbudit. Během jeho pití se často psaly dějiny a v každém šálku najdete zajímavý příběh.
S nástupem podzimu přichází i období teplých nápojů. A čaj patří mezi nejoblíbenější. Ráno udělá den, dodá energii a dokonce některé umí i přesvědčit, že není dobrý nápad vracet se do teplých peřin. Odpoledne je to nápoj, který funguje jako součást rituálu. Někdo se těší, jak přijde z práce a než se pustí do podvečerních povinností, dá si šálek, aby uzavřel jednu část dne. Jiní to mají jako párovou či rodinnou tradici a u šálku si sdělují, jak se kdo měl a co prožil. A večer? Dokonalá tečka, kterou se den uzavře, čaj zklidní a naladí na spánek.
Ale to určitě nejsou všechny benefity čaje. Proč je tedy prospěšné dopřát si denně alespoň jeden šálek a jaké mýty je třeba jednou pro vždy vyvrátit?
Přínosy pití čaje
- Spojuje lidi a je součástí tradice, v mnoha zemích jde o rituál a důkaz pohostinnosti.
- Je zdraví prospěšný, protože obsahuje antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy, které podporují imunitu.
- Kofein (tein) v čaji povzbuzuje, ale jemnějším způsobem než káva, energie přichází pozvolna a vydrží delší dobu.
- V ájurvédské medicíně je vnímán jako nápoj, který zlepšuje trávení, zahřívá a osvěžuje (záleží na druhu čaje a jeho přípravě).
Mýty spojené s čajem
Okolo čaje koluje spousta mýtů. Jak je to ale doopravdy? Na blogu Ahmad Tea ty nejznámější vyvracejí:
- Čaj dehydratuje: Z největší části obsahuje čaj vodu – ať už ohřátou, ochucenou, nebo jinak upravenou, jde o nápoj na bázi vody. Některé typy čaje mají zvýšené diuretické účinky (tzn. podporují vylučování vody z těla), neznamená to ale automaticky, že z těla vychází všechna voda, kterou jste s čajem vypili.
- Zelený čaj je zdravější než černý: Jak černý, tak zelený či bílý čaj obsahují antioxidanty a další prospěšné látky a každý typ čaje má své specifické benefity.
- Přidáním mléka ztrácí čaj své přirozené benefity: Jde jen o chuť, o žádné benefity čaje vás mléko nepřipraví.
- Černý čaj obsahuje více kofeinu než jiné typy čajů: Hladina kofeinu se ve většině běžných čajů pohybuje mezi 3 a 5 % a přesné číslo záleží na mnoha faktorech: zeměpisné podmínky, nadmořská výška čajové plantáže, doba sklizně apod. Vliv na množství kofeinu má i to, jak dlouho budete čaj ve vodě louhovat – čím více času mu dopřejete, tím více kofeinu se stihne uvolnit.
Zdroje: Apetit, Ahmadtea.cz, Ramsayhealth.co.uk, Bbcgoodfood.com